Retete pentru masina de paine
#121
Postat 16 June 2012 - 04:43 PM
#122
Postat 21 June 2012 - 07:46 AM
- 250 ml apa calduta
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingura sare
- 1/2 lingura zahar (eu pun zahar brun)
- 40 g tarate de grau
- 350 g faiana neagra Baneasa
- 100 g faina alba 650
- 10 g drojdie proaspata
- 1 lingura seminte de in
- 1 lingura chimen
Am pus in cuva masinii de paine totul in ordinea in care le/am scris. Am pus programul 3 (la masina mea) pentru paine cu secara (desi nu/i vorba de secara aici ) si a iesit ce se vede.
Imagini atasate
#123
Postat 31 October 2012 - 07:30 AM
Issis, la 03 January 2010 - 06:16 PM, a spus:
adriaforever a spus:
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea
Dupa parerea mea cauza este faina. Faina din Ro este mai umeda si trebuie putin mai multa. Nu va descurajati. Masina de paine e o comoara la casa omului dupa ce va obisnuiti cu ea. Randul viitor adaugati la reteta voastra 50 pana la 100 g de faaina in plus. Eu ma uit intotdeauna la aluat in timpul framantatului si am inceput sa-mi dau seama daca mai trebuie sau nu faina. De multe ori, cand folosesc faina neagra sau integrala, dimpotriva, trebuie sa mai adaug putin lichid (apa sau lapte, in functie de reteta). Retetele pe care le-am postat eu anterior mi-au iesit din prima.
Reteta de baza de la masina mea Moulinex este urmatoarea:
325 ml apa
2 linguri ulei
2 lingurite sare (1 lingurita sare)
2 linguri zahar
2 linguri lapte praf
600 g faina alba - eu de regula am Grania (300 g faina tip 000 + 300 g faina tip 650)
1 1/2 lingurita drojdie uscata (1 plic drojdie uscata Dr Oetker)
se pun in cuva apa si uleiul, apoi sarea, zaharul , lapte praf.
deasupra se pune faina , iar peste faina drojdia. se seteaza pe programul 1 ( dureaza la mine 3 ore 20min)
rezultatul este acesta:
issis, am facut si eu aseara reteta ta de paine. e supeeeeeeeeeer. merci pentru reteta. am facut si cateva modificari personale. sunt notate cu rosu in reteta ta. uite si dovada:
#124
Postat 24 April 2013 - 09:34 AM
Cum ziceam mai sus, am facut totul dupa reteta din carte, pus cantitatile si tipurile de faina indicate, ingredientele puse in ordinea respectiva, programul recomandat. Gradul de coacere l-am ales eu, pe medium, dar painea qa iesit total alba. Acum: painea arata ca un extraterestru venit pe lume inainte de vreme dar de buna la gust este! Eu intentionez sa o arunc, al meu zice ca sa las painea acolo, ca lui ii place. Acum vin intrebarile de baraj:
1. Banuiesc ca stiu cam unde e greseala mea: eu am pus un pachetel de drojdie proaspata, un pachetel, ca asa scria la carte. Intrebarea e: pentru masina de paine se foloseste numai drojdie uscata?
2. Se merita ori ba sa tin magaoaia? Fetele brutarese, aduceti va rog argumente pro ori contra, ca nu ma pot decide.
Multumesc de raspunsuri!
#125
Postat 24 April 2013 - 09:48 AM
Lapona Enigel, la 24 April 2013 - 09:34 AM, a spus:
Cum ziceam mai sus, am facut totul dupa reteta din carte, pus cantitatile si tipurile de faina indicate, ingredientele puse in ordinea respectiva, programul recomandat. Gradul de coacere l-am ales eu, pe medium, dar painea qa iesit total alba. Acum: painea arata ca un extraterestru venit pe lume inainte de vreme dar de buna la gust este! Eu intentionez sa o arunc, al meu zice ca sa las painea acolo, ca lui ii place. Acum vin intrebarile de baraj:
1. Banuiesc ca stiu cam unde e greseala mea: eu am pus un pachetel de drojdie proaspata, un pachetel, ca asa scria la carte. Intrebarea e: pentru masina de paine se foloseste numai drojdie uscata?
2. Se merita ori ba sa tin magaoaia? Fetele brutarese, aduceti va rog argumente pro ori contra, ca nu ma pot decide.
Multumesc de raspunsuri!
Eu folosesc drojdie uscata, mai rar pun din cea proaspata. Din simplul motiv ca nu stiu cand fac paine (depinde de chef si timp) si drojdia proaspata nu rezista prea mult timp, chiar si-n frigider. In plus, in carticica de retete scrie 3/4 pachet drojdie uscata.
Dupa cum arata painea ta, probabil a fost prea multa drojdie.
Eu coc orice paine la gradul 3 de rumenire, nici mie nu-mi place sa ramana alba. Si chiar si-asa.... tot mi se pare ca-i cam blonda.
#126
Postat 24 April 2013 - 10:03 AM
In ceea ce priveste rumenirea, am avut un Orion la care si pe maxim iesea blonda, acum am un Moulinex si pe maxim e maro de-a dreptul (pe mediu iese fix cum trebuie).
Chestia e ca trebuie sa incerci pana ii prinzi smecheria, nici mie nu mi-au iesit din prima, le-am mai ajustat pe parcurs.
#127
Postat 24 April 2013 - 10:18 AM
2ut, m-am gandit ca si la masinariile astea automate, tot cu feelingul si experienta trebuie sa le faci. Asa am zis si eu ca e prea multa drojdie, un pachet de 40 g la cam 600 g faina e imens. Dar in cartea de retete a ei asa scrie, da' na, am zis ca poate asa trebuie ca e masinarie.
Inca o data multumesc! In weekend incerc iar. Pana ii prind eu smenurile, ca dupa aia sa vezi brutarie la mine
#128
Postat 24 April 2013 - 10:21 AM
Lapona Enigel, la 24 April 2013 - 10:18 AM, a spus:
2ut, m-am gandit ca si la masinariile astea automate, tot cu feelingul si experienta trebuie sa le faci. Asa am zis si eu ca e prea multa drojdie, un pachet de 40 g la cam 600 g faina e imens. Dar in cartea de retete a ei asa scrie, da' na, am zis ca poate asa trebuie ca e masinarie.
Inca o data multumesc! In weekend incerc iar. Pana ii prind eu smenurile, ca dupa aia sa vezi brutarie la mine
Mi se pare multa drojdie pentru paine. Daca era aluat de cozonac, mergea.
Eu iti zic sa pastrezi masinuta, iti poate fi de folos si la framantat, nu numai la facut paine.
#129
Postat 24 April 2013 - 02:31 PM
#130
Postat 24 April 2013 - 07:53 PM
Din pacate la masina de piine aceeasi reteta poate iesi diferit, depinde de faina, daca e prea uscata si absoarbe mai mult lichid decit de obicei, depinde poate si de drojdie cit e de proaspata.
Daca tu vrei sa-ti faci piini ciudate tre sa faci experimente fiind constienta ca nu toate pot iesi bine, si noteaza-ti absolut tot ce faci si cantitati, ca sa poti repeta in caz ca iese pe placul tau.
Eu cred ca la masina de piine trebuie multa precizie nu din ochi ca atunci cind faci la mina si poti ajusta pe parcurs.
#131
Postat 24 April 2013 - 09:52 PM
Adriana, am bagat la cerebel toate indicatiile. Deocamdata le fac pe cele clasice, sa vedem cum ies. Azi am incercat iar reteta de ieri, si am pus drojdie uscata, mai putina apa si o parte din faina de grau tip 550 am inlocuit-o cu faine de alac/spelta. A iesit bine, zic eu, desi al meu zice ca se simte gustul de drojdie. Asadar o sa ii fac maiaua mea obisnuita, in care ii pun otet.
#132
Postat 24 April 2013 - 10:10 PM
Lapona Enigel, la 24 April 2013 - 09:52 PM, a spus:
Nu pot sa cred ce spui!!!!!!!!!!!!!
Eu in masina de paine, doar framantam aluatul si coceam painea in cuptor la aragaz, ptr ca nu imi placea cum se cocea in nici una dintre masinile de paine.
In reteta ta, exista prea multa drojdie ptr 600gr de faina si atunci painea creste si pe urma descreste. Mai multa drojdie, pun doar la painea cu tarate la cantitate de 500gr faina.
Poti sa iti faci tu o reteta, dar sa nu depasesti cantitatea de faina admisa.
Eu, la faina de 550-650, pun la 1 kg de faina 50gr drojdie, 50ml ulei si 550ml apa calda +1 lingura rasa de sare.
Nici o masina de paine, nu va framanta vreodata precum framanta un malaxor(chiar daca este doar parerea mea personala mi`o mentin)am avut ocazia sa fac paine framantata si la masina de paine si la malaxor(difera modul de framantare). Prefer malaxorul si sa coc painea in tava de la aragaz.
#133
Postat 24 April 2013 - 10:34 PM
#134
Postat 24 April 2013 - 10:53 PM
Tre' sa respecti cantitatile care le permite KA-ul tau si nu se mai urca aluatul niciunde. Poate îl faci prea tare? Nu înteleg de ce zici ca-l învîrte doar, eu zic ca-l framînta foarte bine. Pufozitatea care o capata o pîine framîntata cu KA-ul, n-o scoti din masina nici daca e masina cea mai tare din parcare. Cum spuneam, cu orice mixer de mîna scoti pufozitate/textura mai buna a miezului, si bineînteles si coaja e diferita
Eu am copt mult la masina, si mereu cu drojdie proaspata. A functionat bine, doar ca m-am saturat de scos palete dupa framîntat si pîine cu gauri în "cur"... asa ca framînt doar cu robotul si coc in cuptor. Pot sa fac ce pîine vreau. Rotunda, lunga, franzela, plata, sucita, împletita, bagheta, chifle... toate cresc super si ies pufoase. Deci masina n-o mai folosesc. O s-o dau, ca ocupa loc degeaba.
Pentru oamenii foarte ocupati, care nu au timp de framîntat, intins, format, e un obiect practic.
Aaa, si se poate face/fierbe si marmelada în ea. Asta e într-adevar practic tare! Nu tre' sa stai sa invîrti, nu se prinde.. etc
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#135
Postat 24 April 2013 - 11:04 PM
Lapona Enigel, la 24 April 2013 - 10:34 PM, a spus:
Off, stiu ca KA-ul framanta pe acelasi principiu. Acasa, nu cred ca pui mai mult de 1 kg de faina in vas la KA si nu sare (eu am unul Silva si sunt foarte multumita de el si nu am nici macar capac la el si nu sare din el. O incarte cum zici tu, dar o si bate de marginile vasului si vad mai bine asa. Masina, cu piciorusele ei scurte, parca sta pe loc. Deci framanta mai incet decat malaxorul si nu se compara nici ca timp nici ca si aluat final. In malaxor, nu pun mai mult de 1 kg de faina ptr ca dureaza putin framantarea si daca am mai multe de facut mai pun o tura.
La inceput am fost incantata si eu de masinarie dar pe parcurs... m`am lipsit de ea si am framantat la mina pina mi`am luat malaxorul.
Malaxorul, nu doar invarte. Sa te uiti atenta, sa vezi ca el are un joc in brat si vei vedea cum framanta tot aluatul. Bratul malaxorului este mobil fata de paletele de la masina de paine.. Paletele de la masina, sunt fixe, scurte si se invartpe o raza mica de actiune si trag aluatul si il invarteste cat apuca ptr ca se incarca fiind scurte si din acest motiv dureaza mult si framantatul.Sa sti ca si la masina se intampla sa iti urce aluatul cocolos in sus. Sa fi atenta.
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit.
#136
Postat 17 October 2013 - 02:50 PM
fetele care aveti o SilverCrest , stiti care e cantitatea maxima de faina pt programul 6 (doar framantat)? vreau sa framant cu ea un aluat de cozonac din 1 kg de faina (si restu'), duce oare? in carte zice - paine maxim din 750g faina, insa DOAR framantat cam cat duce?
ani de zile am ocolit cu patos prin magazine masina de paine , ca sa ajung acum sa ma invart ca un titirez curios in jurul ei.
#137
Postat 17 October 2013 - 03:23 PM
Geomy, la 17 October 2013 - 02:50 PM, a spus:
fetele care aveti o SilverCrest , stiti care e cantitatea maxima de faina pt programul 6 (doar framantat)? vreau sa framant cu ea un aluat de cozonac din 1 kg de faina (si restu'), duce oare? in carte zice - paine maxim din 750g faina, insa DOAR framantat cam cat duce?
ani de zile am ocolit cu patos prin magazine masina de paine , ca sa ajung acum sa ma invart ca un titirez curios in jurul ei.
Io, io... Pot sa raspund io?????
De mai bine de 3 ani mama framanta in masinuta aluat de cozo facut dintr-un kil de faina. Nu-i bine, da' iote ca masinutu' inca traieste bine-mersi. Eu tot ii zic sa nu puna atata faina, da' ea e acolo, eu sunt aici... si tot cate 2 cozonaci deodata face. In afara de faina se adauga oua, lapte, ulei..... deci greutatea finala sare bine de 1500 g....
Recomandarea e pentru 1250 g (maxim), ramane de vazut daca pe tine te lasa inimioara sa pui mai mult in cuva. Repet, mama pune, dar asta nu inseamna ca e corect sau ca trebuie sa faca si altii asa. Dar masinuta inca rezista.
#138
Postat 17 October 2013 - 05:28 PM
bun, sa vad cum o conving pe maica'mea ca pt ea am luat'o mai mult.
sambata abia ma asteapta sa i'o duc, cu manecile suflecate si punga de 1kg de faina in brate... asa ii promisesem, ca va putea face tot 2 cozonaci, ca si de mana. ma scot eu cumva.
merci Foxu'!
#139
Postat 17 October 2013 - 06:59 PM
Geomy, la 17 October 2013 - 05:28 PM, a spus:
bun, sa vad cum o conving pe maica'mea ca pt ea am luat'o mai mult.
sambata abia ma asteapta sa i'o duc, cu manecile suflecate si punga de 1kg de faina in brate... asa ii promisesem, ca va putea face tot 2 cozonaci, ca si de mana. ma scot eu cumva.
merci Foxu'!
Cu mult drag!
#140
Postat 23 October 2013 - 10:27 PM
Avantajul metodei in cazul meu ar fi ca se poate face paine de pe o zi pe alta (lasand aluatul la crescut in frigider) si cozonac tot la frigider. Painea devenind cam scumpa si cum noua ne place proaspat scoasa din cuptor este interesant de facut crescuta la frigider sau chiar pe masa de sera pana dimineata.