Dovlecei, fel de fel de retete cu ei
#21
Postat 08 August 2014 - 11:30 PM
Am fiert putin dovleceii intregi si apoi i-am taiat fisii lungi cu instrumentul de curatat coaja la cartofi, le-am pus sa se usuce bine pe hirtie de bucatarie.
Apoi am pregatit umplutura, am maruntit mai intii in Thermomix o bucatica de parmigiano, apoi piine veche de citeva zile taiata cuburi, 2 catei de usturoi, un pic de ulei si un amestec pe care l-am primit din Franta chapelure tex mex, evident ca fiecare poate pune ce-si doreste ca sa dea aroma piinii. Dar lucrul important e sa nu se marunteasca prea tare ca pesmetul ci sa ramina firmituri.
Pe fiecare fisie am pus firmiturile si am rulat, le-am asezat in picioare in forma
si le-am pus in cuptoras la 200°C 10 minute pina cind deasupra firmiturile de piine erau crocante, inauntru sunt moi si deasupra crocante, mie mi-au placut foarte mult
#23
Postat 12 August 2014 - 10:27 PM
#25
Postat 13 September 2015 - 12:49 AM
Am dat pe razatoare 4 dovlecei mici spre medii ca marime i-am sarat si lasat putin sa stea, apoi strins bine ca sa le iasa toata apa si adaugat un ou, un pic de pesmet, patrunjel, facut pirjolute, date prin pesmet si prajite.
Servite cu maioneza amestecata cu iaurt, putin mustar si putin usturoi
#26
Postat 25 June 2017 - 06:08 PM
Eu am dat pe razatoare cam un kg de dovlecei si 200 de gr de brinza provolone piccante. Peste dovlecei am pus sare si i-am lasat putin sa lase apa apoi i-am stors bine si am adaugat brinza, 3 oua si un pliculet de fulgi de cartofi pentru piure (sunt fara gluten deci ii tin ca sa ii folosesc in retete in care nu pot pune faina sau pesmet) si citeva frunze din ierburile aromate de pe balcon. Am facut chiftelele si le-am pus in tava spray-iata cu ulei si le-am spray-at si pe ele, cuptor 250°C, intoarse dupa ce s-au rumenit pe o parte. Foarte bune, eu le-am mincat cu iaurt amestecat cu niste praf pentru tzatziki
#27
Postat 25 June 2017 - 06:31 PM
Adriana, o sa tin minte si retetele de la tine de chiftelute. Era si un drob pe undeva. Mie imi plac reci, mancate cu salata de rosii, delicioase
#28
Postat 25 June 2017 - 11:01 PM
Sa-mi zici si mie cine e tipa.
#29
Postat 07 July 2017 - 07:35 PM
Adriana, la 13 September 2015 - 12:49 AM, a spus:
Am dat pe razatoare 4 dovlecei mici spre medii ca marime i-am sarat si lasat putin sa stea, apoi strins bine ca sa le iasa toata apa si adaugat un ou, un pic de pesmet, patrunjel, facut pirjolute, date prin pesmet si prajite.
Servite cu maioneza amestecata cu iaurt, putin mustar si putin usturoi
Adriana, le-am executat azi. Foarte bune, au placut la toata lumea.
Grazie
#31
Postat 01 September 2018 - 08:42 PM
Deci... dovlecei, paine fara coaja (doo felii), lapte, ciuperci de care vreti (io am loat 4 champioane castanii), olei de masline, usturoi (doi catei), ceapa rosie (juma'), patrunjel cu fruntea lata, unou, sare si piper, parmezan sau orice asemanator ras (io am avut asemanator), maghiran sau oregano uscat (io maghiran).
La paine taiati cojile, taiati miezul in bucatele si puneti ma luiat in lapte pana se muaie.
Apoi...
Apoi caliti ceapa si usturoiul inb ceva ulei...
Si cand e gata adaugati ciupercile si miezul de dovlecel, amestecati si caliti la foc mediu
Cand e gata (sa nu fie zemos ce-i in tigaie!), dati la o partye ca sa se racoreasca. Dupa ce s-a racorit, adaugati oul batut usor, patrunjelul, maghiranul uscat, sare si piper mojarate in prealabil, painea stoarsa binebine si amestecati binebine.
Apoi...
Si lasati pret de fo juma' de ora. Apoi scoateti folia si mai lasati fo 5-10 minute. Si gata.
Reteta originala presupune intai muierea putin a dovleceilor intregi la abur fo 5-8 minute. Io n-am facut asta, asa ca d-aia arata in poza ca dovleceii n-ar fi facuti. Sunt. Da' mie imi plac putin al dente.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#33
Postat 03 October 2018 - 01:45 PM
https://www.artaculi...h__1#entry35320
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#34
Postat 03 October 2018 - 01:57 PM
Adriana, la 25 June 2017 - 06:08 PM, a spus:
Eu am dat pe razatoare cam un kg de dovlecei si 200 de gr de brinza provolone piccante. Peste dovlecei am pus sare si i-am lasat putin sa lase apa apoi i-am stors bine si am adaugat brinza, 3 oua si un pliculet de fulgi de cartofi pentru piure (sunt fara gluten deci ii tin ca sa ii folosesc in retete in care nu pot pune faina sau pesmet) si citeva frunze din ierburile aromate de pe balcon. Am facut chiftelele si le-am pus in tava spray-iata cu ulei si le-am spray-at si pe ele, cuptor 250°C, intoarse dupa ce s-au rumenit pe o parte. Foarte bune, eu le-am mincat cu iaurt amestecat cu niste praf pentru tzatziki
IMG_20170623_203706_resized_20170625_010847225.jpg
Eu fac chiftelutele de dovlecei nitel altfel. Si ma misc repede, fac din timp tot ce am nevoie, ca sa nu trebe sa-i las la scurs.
Bat bine cateva albusuri de ou. Pun deoparte. Toc ceva menta, pun deoparte, Rad ceva cascaval (spre exemplu parmezan), pun deoparte. Pun ceva ulei de masline intr-o tigaie si o pun pe foc mic. Rad dovleceii si-i pun in troc. Pun peste ei ceva faina si amestec bine. Trantesc cascavalul si menta peste ei si amestec iarasi bine. Trantesc deasupra albusul batut spuma si amestec bine. Dau focul la tigaie mai mare si cand uleiul e incins bine iau cu lingura din troc, pun in tigaie si aplatizez oleaca. Mie imi intra cate 4 chiftele pe tura de prajit. Dupa ce se fac pe o parte, le intorc si las pana-s gata. Le scot si le pun pe o farfurie mare pe care am pus, in prealabil hartie d-aia de bucatarie (gen servetel mare pe sul). Si tot asa.
Pana se face totul, dovleceii nu au timp sa lase apa prea multa. Iar daca compozitia e putin mai umeda, mare scofala. Chiftelele tot ies bune.
Doresc sa mentionez (sic!) ca chiftelele nu sunt grase (adica nu sunt pline de ulei, asa cum si-ar inchipui unii).
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#35
Postat 03 October 2018 - 04:34 PM
#37
Postat 15 June 2019 - 06:57 PM
Dovlecei pane!
Chiftele de dovlecei!
Imagini atasate
#38
Postat 15 June 2019 - 07:31 PM
mino, la 15 June 2019 - 06:57 PM, a spus:
Dovlecei pane!
Chiftele de dovlecei!
'ai de capu' meu !unde zici ca locuiesti? acu' ma sui pe avion!
Eu in ultimul timp dovleveii i-am facut dupa reteta pusa de Any (tarta cu dovlecei si morcovi), dar mi-e dor de dovlecei pane.
#39
Postat 15 June 2019 - 07:35 PM
adi_edi, la 15 June 2019 - 07:31 PM, a spus:
mino, la 15 June 2019 - 06:57 PM, a spus:
Dovlecei pane!
Chiftele de dovlecei!
'ai de capu' meu !unde zici ca locuiesti? acu' ma sui pe avion!
Eu in ultimul timp dovleveii i-am facut dupa reteta pusa de Any (tarta cu dovlecei si morcovi), dar mi-e dor de dovlecei pane.
Barlad, jud. Vaslui. Te astept!
Anul ăsta am pus zuchini care imi plac mai mult decat dovleceii!
#40
Postat 15 June 2019 - 07:40 PM
mino, la 15 June 2019 - 07:35 PM, a spus:
adi_edi, la 15 June 2019 - 07:31 PM, a spus:
mino, la 15 June 2019 - 06:57 PM, a spus:
Dovlecei pane!
Chiftele de dovlecei!
'ai de capu' meu !unde zici ca locuiesti? acu' ma sui pe avion!
Eu in ultimul timp dovleveii i-am facut dupa reteta pusa de Any (tarta cu dovlecei si morcovi), dar mi-e dor de dovlecei pane.
Barlad, jud. Vaslui. Te astept!
Anul ăsta am pus zuchini care imi plac mai mult decat dovleceii!
Esti o draguta !
La Barlad am fost o singura data cand aveam vreo 4 ani, la unchiul care era actor la teatrul V.I Popa. Nu-mi aduc aminte mare lucru, decat ca am fost la gradina zoologica si la doctor ca tocmai facusem pojar.