Supa Cu Turnatei
#1
Postat 05 July 2010 - 07:12 PM
A fost duminica ,asa ca am facut supa
Trebuia sa pozez cumava numai turnateii, da` ca sa aiba cap si coada reteta , va arat si cum mai fac eu supa.
Ingrediente Pentru Supa
un pui
ceapa
telina
patrunjel radacina si frunze
morcovi
ardei
2 graunti mici de usturoi-optional
cateva frunze de foi de dafin-optional
sare
Ingrediente pentru Turnatei
faina
oua
un strop de sare
Am avut puiul curatat si l-am pus la fiert la foc iute cateva minute pana s-a adunat spuma ,apoi am aruncat apa si carnita am dat-o deoparte
Intr-un litru jumatate de apa am pus zarzavatul ,lasand sa fiarba pe jumatate
Dupa 25-30 min am adaugat carnea de pui,si am completat cu apa,acum am pus si sarea si condimentul meu favorit ,vegeta
Dupa vreo inca 30-35 min supa era gata,si nu s-a sfaramat carnea,sau zarzavatul,iar supa e limpede,de aceea arunc prima apa cand fierb carne pentru supa,bors
Am dat supa deoparte ,am strecurat-o si am tinut-o pe aragaz la foc moderat sa fie fierbinte.
Am pregatit turnateii.
Nu am dat cantitati exacte la ingrediente,pentru ca ba faina e prea uscata,ba ouale ma.ri,dar totusi la doua oua mari am pus 4 linguri de faina plain(cred 650) ,daca puneti faina pentru cozo ,atunci s-ar putea sa intre mai putin cu o lingura.
Am mixat faina sarea, si ouale pana am ajuns la consistenta unui aluat gros curgator.In aluat Nu se pune apa
Si am pus continutul intr-o punga rezistenta.Sau poate aveti un tub din acela pentru Ketchup(mai sigur)
In supa fierbinte aproape clocotind am inceput sa torn in zig-zag turnateii,tragand usor cu lingura deoparte,cei nou formati sa curga in supa si nu peste ceilalti.
Totul dureaza foarte putin,cand s-au ridicat la suprafata sunt gata,daca clocotesc se pleostesc.Daca serviti supa imediat ,asa cum a fost la mine ,faceti turnateii direct in supa.
Serviti cu mare placere,ca e bun de merge la inima!
Pofta Buna!
Sarumana de reteta ,Mama!
#2
Postat 05 July 2010 - 07:53 PM
(Si eu fac Spätzle-le asa.Am si tuburi de alea de ketchup,dar decît sa le spal,prefer punga )
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 05 July 2010 - 07:55 PM
#5
Postat 05 July 2010 - 08:16 PM
Maya, la 05 July 2010 - 07:53 PM, a spus:
(Si eu fac Spätzle-le asa.Am si tuburi de alea de ketchup,dar decît sa le spal,prefer punga )
Da stiu ,imi amintesc ca mi-ai zis si nici acum nu stiu de ce le zicea mama turnatei.Dansa era din judetul Harghita ,maghiara la origine.
Foxyy, la 05 July 2010 - 07:55 PM, a spus:
Cand ai timp sa-i faci sunt tare buni .
Te rog daca poti sa stergi a doua postare,nu -mi expli cum s-a dublat.
#6
Postat 05 July 2010 - 08:21 PM
Nico, la 05 July 2010 - 08:16 PM, a spus:
Foxyy, la 05 July 2010 - 07:55 PM, a spus:
Cand ai timp sa-i faci sunt tare buni .
Te rog daca poti sa stergi a doua postare,nu -mi expli cum s-a dublat.
Precis ii fac! Peste vreo saptamana-doua, cand o sa fac o zama de piu-piu!
Se pare ca a fost careva mai rapid de mouse, ca nu mai e nici o postare dublata....
#7
Postat 05 July 2010 - 08:27 PM
Bestiali,i-am facut prima oara in viata mea si au fost suupeer!!!
#8
Postat 05 July 2010 - 08:34 PM
#9
Postat 05 July 2010 - 08:42 PM
turnateii tai sunt deja vedete la mine in bucatarie
#11
Postat 07 July 2010 - 06:23 AM
#12
Postat 31 July 2010 - 12:06 PM
#13
Postat 27 March 2011 - 06:17 PM
#14
Postat 28 March 2011 - 12:12 PM
Si eu fac foarte des,cand imi trebe ceva rapid,cald si bun
Superbe vasele si imaginea!
#15
Postat 01 November 2012 - 08:04 PM
Poze, prezentare , reteta - totul la superlativ
#16
Postat 12 November 2012 - 09:33 PM
#17
Postat 15 November 2012 - 02:58 AM
Multumesc pt reteta!
Pupici!
#18
Postat 15 November 2012 - 09:03 AM
#19
Postat 15 November 2012 - 11:03 AM
A murit saraca si tot nu am aflat de ce!Supa oricum e minunata iar Nico a facut niste fotografii de vis.
#20
Postat 15 November 2012 - 10:42 PM
Turnatei cred ca vine de la " a turna", ca ei se toarna cum ar veni in supa. Cam asta ar fi dupa mine explicatia etimologica.
Mamaia facea lapte cu frecatei, astia fiind practic facuti din acelasi vesnic aluat de taitei (a taia), doar ca intr-un castron freca faina cu ou pana se faceau niste ciuciuleti si apoi ii punea il laptele muls de dimineata, fiert si cu mult zahar. Oooooof, amintiri!