Daniela, sunt bine, mersi de intrebare

. Am fost plecat intr-un weekend de trei zile.
Iara ati discutat o multime in absenta mea si vreau si eu sa particip la toate discutiile

.
Sa le iau pe rand.
1. Cine ne ajuta dupa nastere. Dupa ce nasc de data asta sotul meu va fi acasa pentru ca este momentan fara job. Nu imi fac probleme, stiu ca o sa ne descurcam. Nu mai sunt nici asa speriata ca la primul, cam stiu ce ma asteapta, am planuit deja o multime de aspecte. Planul de baza este urmatorul: sotul va face pe cat posibil tot ce nu voi putea face eu. Iar planul secund este: cumnata mea care locuieste in Dublin ne va da o mana de ajutor cu gatitul, cumparaturile si cu fata cea mare ori de cate ori va avea timp liber.
2. Cresa:
Aici cresa costa 1200 euro pe luna si
- nu ne permitem
- nu as da copil atat de mic pe mana unor straini decat constransa rau de situatie (nu e cazul)
Nici pe fetita cea mare nu am dat-o la cresa si nici la gradinita, desi poate anul trecut ne-am fi permis. Dar eu sunt de parere ca primii trei ani copilul isi formeaza personalitatea si mai bine ca sub ochii parintilor nu are cum sa creasca.
Evitand cresa si gradinita cat mai mult posibil, am evitat si toate bolile pe care le putea lua de acolo (aici e nebunie, stau 3 zile acolo si o saptamana acasa bonavi).
Pe aici se practica play-group-urile, adica niste adunari ori pe la biserici, ori pe la parinti acasa unde copiii se joaca intre ei, vad jucarii noi si intra in contact cu alti adulti, sub supravegherea unui membru al familiei. La un play-group din asta stai cat vrei si poti, e simplu si comod. Si la noi acasa se strang perioadic si e bine asa. Cine e bonav sta acasa sau anuleaza intalnirea. Asa a avut parte de contact cu alti copiii fara sa intre in focarul de boli din crese si gradinite. De asemenea sunt o multime de parcuri amenajate special pentru copii si acolo se dau intalniri.
3. bunicii: unde sunt oare bunicii aceia intelepti si balnzi din povestile copilariei mele?
Noi am ales pentru primul copil varianta cu bunicii si au venit sa ne ajute prin rotatie. Un mare sacrificiu pentru ei sa plece in tara straina, dar au facut-o cu drag.
Problemele au intervenit cand a fost vorba de educatie. Ei au cu totul alte principii de educatie decat noi si de aici o multime de probleme. Si educatia se face din prima zi de viata a copilului, fiecare cuvant si fiecare situatie educa copilul intr-un fel sau altul. Cand am plecat eu la servici la 5 luni dupa nastere, fata mea adormea peste zi singura, doar o asezam in pat si gata, apoi statea singura in camera cat imi faceam eu de lucru 5-10 minute pe la bucatarie. Dupa o luna de stat cu unul din bunici fata nu mai adormea singura si nu mai statea singura in camera. Astea sunt detalii prea putin importante sa zicem, dar asta a fost doar inceputul. Cand copilul creste, cresc si nevoile lui precum si capacitatea de absorbtie a informatiei. unii din bunici au ideea ca bebele trebuie 'sa manance tot' din castronel si pentru asta e in stare sa-l tina cu o mana si cu alta sa-l indoape ca pe un curcan. La inceput bebelusul nu protesteaza prea tare ca nu prea intelege ce si se intampla. Apoi vine vremea cand copilul incepe sa umble si sa puna mana pe diverse. Orice ii lasi la indemana poate fi periculos. Unii bunici o sa certe copilul pentru ca a pus mana pe ceva periculor, in loc sa ii explice de ce nu e bine si apoi sa ia naibii obiectul respectiv din raza de actiune a copilului. Noi cum suntem total impotriva violentei, inclusiv cea verbala, am avut momente greu de depasit. Alti bunici o sa fie total relaxati in privinta scutecului si desi vad ca a facut kk, nu o sa-l schimbe nici la jumate de ora dupa. rezultateu-iritatie, desigur. E foarte greu ca parinte sa treci peste asa ceva. Noi pentru moment am decis sa ne descurcam singuri mai alesc ca sotul acum nu are servici. Vom vedea cum va fi, noi vom incerca fara ajutor din afara. (Am dat cateva exemple oarecum minore, dar daca aduni tot ce se intampla intr-o zi, poate f foarte dificil. Pune cantecele si poezioare tampite romanesti si totalul e unul nesatisfacator

).