Lamai cum le folosim
#1
Postat 07 July 2010 - 05:36 AM
#2
Postat 07 July 2010 - 05:51 AM
LAMAI MURATE
Se aleg lamai sanatoase si se spala bine cu apa rece ( precizez ca lamaile mele nu au fost tratate niciodata).
Este nevoie si de sare grunjoasa, piper boabe, ardei iute si scortisoara. Se pregateste sucul prosapat stors - cantitatea de suc variaza in functie de marimea vasului in care se vor conserva. Mie mi-a ajuns un pahar de 2-300 ml la un borcan de 3 l.
Se taie varful si baza lamailor si se cresteaza in 4 cam pe o treime din lungime - doar atat cat sa ramana putin atasate la baza. Se umplu cu sare grunjoasa.
Se indeasa in borcan ca sa isi lase din suc. Se pune un strat de lamai, unul de sare si condimentele printre pana se umple borcanul.
Se adauga sucul de lamaie iar deasupra un strat de 3-4 cm de ulei de masline.
Se leaga la gura borcanul, se agita bine si se lasa la rece sa se mureze.
Din 2 in 2 zile se agita. Cam a 3 zi eu am mai adaugat 100 ml de apa pentru ca scazuse.
Asa arata dupa o saptamana.
Le mai las cam o saptamana la rece dupa care le probez si vin cu impresii.
#3
Postat 07 July 2010 - 06:00 AM
Se aleg si se spala lamaile.
Se curata doar parte galbena cu ajutorul unui peeler.
Cojile se pun la macerat in alcool de 95 de grade ( pe care cu maaare greutate l-am gasit aici ca sa nu mai vorbesc de pret)
Se lasa 2 saptamani la macerat.
La o saptamana arata asa
Peste inca o saptamana il voi amesteca cu sirop concentrat de zahar si va fii gata Limoncello-ul.
Mai revin atunci cu poze.
#4
Postat 07 July 2010 - 06:05 AM
COAJA RASA DE LAMAIE CONSERVATA CU ZAHAR
Simplu si usor de facut - dar mare atentie sa nu radeti si degetele ca mine
Se pastreaza in frigider foarte bine pe o perioada lunga. Dupa un timp coaja in contact cu zaharul va forma un sirop fff aromat. Eu o folosesc ca aromatizant in orice fel de prajitura sau inghetata.
#6
Postat 07 July 2010 - 06:13 AM
CUBURI DIN SUC DE LAMAIE INGHETAT
Pentru ca mi-au ramas lamaile fara coaja de la Limoncello si cele de la care am ras coaja, le-am stors si sucul proaspat l-am inghetat. Lamaile acestea nu sunt extrem de acide ci mai degraba mild, sucul si coaja sunt deosebit de parfumate.
Un cub de lamaie se poate pune intr-o cana de ceai si-i da o aroma aparte. Sau se pot folosi la prepararea limonadei instant sau acritul ciorbelor. Foarte practice aceste cuburi . Si ele tin mult in congelator.
#7
Postat 07 July 2010 - 06:16 AM
Si pentru ca mai am ff multe lamai voi mai veni cu idei in imagini in curand Pe lista de asteptare ar urma - serbetul de lamaie, coja de lamaie confiata si marmelada de lamaie.
Atat pentru acum - dar nu vreau sa inchei inainte de a-i aduce multumirile de rigoare lui The Husband : ) care a avut o contributie majora la curataul lamailor pentru Limoncello si storsul lor pt suc
#8
Postat 07 July 2010 - 06:36 AM
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi
#9
Postat 07 July 2010 - 07:24 AM
raluca elena, la 07 July 2010 - 06:36 AM, a spus:
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi
te urasc din inima... si acum ma doare mana de la storsul bucata cu bucata (adica jumatate de lamaie dupa jumatate pana am scos cam 5 litrii de suc, curatat coji pana am ramas fata dejte si maini murate de la atata suc... in timp ce the wife topaie fericita ca are o noua idee de chinuit the husband.....
#10
Postat 07 July 2010 - 07:37 AM
raluca elena, la 07 July 2010 - 06:36 AM, a spus:
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi
Ce idee grozava mi-ai dat Raluca Se va pune in practica imediat
#11
Postat 07 July 2010 - 07:41 AM
#12
Postat 07 July 2010 - 07:55 AM
Daca ai probleme sa gasesti alcoolul pur, poti folosi tuica daca n-o bea nimenea, io asa fac
Cristina, o alta idee ar mai fi lemon curd-ul, e o nebunie
Husbandule, cin' o sa bei un pic de limoncello o sa uiti de toate durerile
#13
Postat 07 July 2010 - 08:49 AM
, superbe realizari. bravo husby
eu am o unealza care aici se numeste zesteur, si care e de mare ajutor la curatat coaja , doar partea galbena.
iaca pe gogu
http://www.google.ch...=og&sa=N&tab=wi
#14
Postat 07 July 2010 - 01:20 PM
#15
Postat 07 July 2010 - 02:41 PM
#16
Postat 07 July 2010 - 06:59 PM
O sa-mi congelez si eu suc de lamîie.Merci de idee!
Mi se par interesante lamîile murate,desi nu-mi pot da seama cam ce gust ar avea
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#17
Postat 07 July 2010 - 07:33 PM
#18
Postat 07 July 2010 - 09:18 PM
#19
Postat 07 July 2010 - 10:02 PM
Aici nu am nici o posibilitate de lamai bio.Si daca as avea ar costa o caruta de bani.
Ma multumesc sa privesc imaginile cu lamaile in cos pe veranda care mi-au insorit ziua,
desi la noi e noapte si ploua ca in octombrie.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#20
Postat 08 July 2010 - 03:04 AM
Foarte buna ideea cu sucul congelat,merci ,iar pozele-s superbe ,Doamne ,parca a plouat cu lamai