Forum Culinar: Lamai - Forum Culinar

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Lamai cum le folosim

#1 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 05:36 AM

Am avut ( si inca mai am :headbang: ) multe lamai si cu ceva timp in urma am cerut ajutorul aici pe forum cum sa le folosesc. Am primit multe sfaturi si am pus in practica unele dintre ele.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847367776.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847359465.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847373649.jpg

#2 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 05:51 AM

Aici sunt rezultatele. Mai intai:

LAMAI MURATE :headbang:

Se aleg lamai sanatoase si se spala bine cu apa rece ( precizez ca lamaile mele nu au fost tratate niciodata).
Este nevoie si de sare grunjoasa, piper boabe, ardei iute si scortisoara. Se pregateste sucul prosapat stors - cantitatea de suc variaza in functie de marimea vasului in care se vor conserva. Mie mi-a ajuns un pahar de 2-300 ml la un borcan de 3 l.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847385397.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847391042.jpg

Se taie varful si baza lamailor si se cresteaza in 4 cam pe o treime din lungime - doar atat cat sa ramana putin atasate la baza. Se umplu cu sare grunjoasa.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847395577.jpg

Se indeasa in borcan ca sa isi lase din suc. Se pune un strat de lamai, unul de sare si condimentele printre pana se umple borcanul.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847400354.jpg

Se adauga sucul de lamaie iar deasupra un strat de 3-4 cm de ulei de masline.
Se leaga la gura borcanul, se agita bine si se lasa la rece sa se mureze.
Din 2 in 2 zile se agita. Cam a 3 zi eu am mai adaugat 100 ml de apa pentru ca scazuse.
Asa arata dupa o saptamana.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847404133.jpg

Le mai las cam o saptamana la rece dupa care le probez si vin cu impresii.




#3 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 06:00 AM

LIMONCELLO

Se aleg si se spala lamaile.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847484084.jpg

Se curata doar parte galbena cu ajutorul unui peeler.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847487188.jpg

Cojile se pun la macerat in alcool de 95 de grade ( pe care cu maaare greutate l-am gasit aici :headbang: ca sa nu mai vorbesc de pret)

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847489751.jpg

Se lasa 2 saptamani la macerat.
La o saptamana arata asa

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847493708.jpg

Peste inca o saptamana il voi amesteca cu sirop concentrat de zahar si va fii gata Limoncello-ul.
Mai revin atunci cu poze.



#4 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 06:05 AM


COAJA RASA DE LAMAIE CONSERVATA CU ZAHAR

Simplu si usor de facut - dar mare atentie sa nu radeti si degetele ca mine :headbang:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847536329.jpg

Se pastreaza in frigider foarte bine pe o perioada lunga. Dupa un timp coaja in contact cu zaharul va forma un sirop fff aromat. Eu o folosesc ca aromatizant in orice fel de prajitura sau inghetata.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847539493.jpg



#5 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 06:07 AM


Aici mama, tata si copilul :beer2: s-au aliniat pentru poza :headbang:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847561415.jpg



#6 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 06:13 AM


CUBURI DIN SUC DE LAMAIE INGHETAT

Pentru ca mi-au ramas lamaile fara coaja de la Limoncello si cele de la care am ras coaja, le-am stors si sucul proaspat l-am inghetat. Lamaile acestea nu sunt extrem de acide ci mai degraba mild, sucul si coaja sunt deosebit de parfumate.
Un cub de lamaie se poate pune intr-o cana de ceai si-i da o aroma aparte. Sau se pot folosi la prepararea limonadei instant :beer2: sau acritul ciorbelor. Foarte practice aceste cuburi :headbang:. Si ele tin mult in congelator.

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847588419.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847591794.jpg

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-86-127847594208.jpg



#7 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 06:16 AM


Si pentru ca mai am ff multe lamai voi mai veni cu idei in imagini in curand :headbang: Pe lista de asteptare ar urma - serbetul de lamaie, coja de lamaie confiata si marmelada de lamaie.
Atat pentru acum - dar nu vreau sa inchei inainte de a-i aduce multumirile de rigoare :P lui The Husband : ) :beer2: :P care a avut o contributie majora la curataul lamailor pentru Limoncello si storsul lor pt suc


#8 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 07 July 2010 - 06:36 AM

Cristina, te invidiez sincer pentru lamii, eu le ador iar ale tale din cite vad eu sint asa cum imi doresc sa gasesc eu: rotunde, zemoase, si dupa cum zici nu foarte acre si parfumate!
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii :headbang:
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi :beer2:
raluca elena

#9 Useril este offline   The Husband : ) 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 23-May 10

Postat 07 July 2010 - 07:24 AM

Vezi postarearaluca elena, la 07 July 2010 - 06:36 AM, a spus:

Cristina, te invidiez sincer pentru lamii, eu le ador iar ale tale din cite vad eu sint asa cum imi doresc sa gasesc eu: rotunde, zemoase, si dupa cum zici nu foarte acre si parfumate!
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii :beer2:
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi :P



te urasc din inima... :headbang: si acum ma doare mana de la storsul bucata cu bucata (adica jumatate de lamaie dupa jumatate pana am scos cam 5 litrii de suc, curatat coji pana am ramas fata dejte si maini murate de la atata suc... in timp ce the wife topaie fericita ca are o noua idee de chinuit the husband.....

#10 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 07 July 2010 - 07:37 AM

Vezi postarearaluca elena, la 07 July 2010 - 06:36 AM, a spus:

Cristina, te invidiez sincer pentru lamii, eu le ador iar ale tale din cite vad eu sint asa cum imi doresc sa gasesc eu: rotunde, zemoase, si dupa cum zici nu foarte acre si parfumate!
Astept sa vii cu impresii cind incepi sa consumi din ce ai prepartat!
Hubby, daca ti-ai intrat in mina, ruleaza niste coji si pentru dulceata de portocale a Annei Foster, e minunata, ar fi pacat sa nu o faceti! ma ales ca lamiile sint mild si ar merge s ainlocuiasca portocalele!
Ca tot aveti inca o gramada de lamii :P
Si eu congelez supa, bulion, suc de rosii, pesto-uri diverse etc in cuburi de gheata, mersi pentru trickul cu zeama de lamiie, asta nu imi daduse prin biloi :P

:headbang: Ce idee grozava mi-ai dat Raluca :beer2: Se va pune in practica imediat

#11 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 07 July 2010 - 07:41 AM

Lasa Hubby, ca gaseste ea o metoda sa se revanseze! Pun pariu!
:lovestory:
:D
raluca elena

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 July 2010 - 07:55 AM

Ce frumusete de lamii.
Daca ai probleme sa gasesti alcoolul pur, poti folosi tuica daca n-o bea nimenea, io asa fac :lovestory:
Cristina, o alta idee ar mai fi lemon curd-ul, e o nebunie :D

Husbandule, cin' o sa bei un pic de limoncello o sa uiti de toate durerile :D

#13 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 07 July 2010 - 08:49 AM

Bravo. superbe lamai
, superbe realizari. bravo husby
eu am o unealza care aici se numeste zesteur, si care e de mare ajutor la curatat coaja , doar partea galbena.

iaca pe gogu

http://www.google.ch...=og&sa=N&tab=wi

#14 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 07 July 2010 - 01:20 PM

Lamai..... moartea mea! Le-as manca non-stop! Si cand m-as satura de ele, as bea suc de lamai! :)

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 07 July 2010 - 02:41 PM

Draga Cris' (sotule' husbandule care iesti''nu-i dau ideii sa te doara pe tine mana sau ceva promis),am vazut pe Anna Olson,facand cu felii de lamaie pt,dulciuri praji' etc,astfel,oparit felii(rondele de lamaie)cand clocote apa 2 clocote,scurs,facut sirop cantitate egala de apa cu zahar(exemplu,200gr zahar,200ml.apa,cand clocote pus rondelele 2o de min la foc mic,apoi scoase pe un gratar la scurs,ies ca un''vitraliu''nu am incercat dar m-a intrigat ideea,alte retete alba cazapada(praji cu foi a lui,Amina... prajitura cu foi limonada...peste cu lamai la cuptor,,,ce-ar mai fi deja m-am incalzit,limoncello,granitta, inghetata cred ca s-a spus....

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 07 July 2010 - 06:59 PM

Nu stiu ce-as face cu atîtea lamîi,dar as vre asa le am!
O sa-mi congelez si eu suc de lamîie.Merci de idee!

Mi se par interesante lamîile murate,desi nu-mi pot da seama cam ce gust ar avea :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 07 July 2010 - 07:33 PM

Si eu sunt curioasa tot de alea murate.Nu am mai auzit pana acum :D
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#18 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 07 July 2010 - 09:18 PM

Se folosesc la iranieni in bucatarie si la marocani.am o prietena care foloseste la tapenade.

#19 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 07 July 2010 - 10:02 PM

Limoncello si cuburile din suc de lamaie ma tenteaza si pe mine.
Aici nu am nici o posibilitate de lamai bio.Si daca as avea ar costa o caruta de bani.
Ma multumesc sa privesc imaginile cu lamaile in cos pe veranda care mi-au insorit ziua,
desi la noi e noapte si ploua ca in octombrie.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#20 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 08 July 2010 - 03:04 AM

Ideea cu sucul de lamaie congelat imi place tare mult,pentru ca eu cumpar lamai ,dau coaja la razatoare si pun in congelator, in pungute cat stiu ca folosesc o data .Nu mai pun coaja cu zahar ,mi s-a parut ca dupa o perioada isi schimba gustul ,chiar daca borcanul sta la frigider,si-am renuntat,poate oi fi gresit cu ceva :D
Foarte buna ideea cu sucul congelat,merci :D,iar pozele-s superbe :D,Doamne ,parca a plouat cu lamai

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

10 useri citesc topicul
0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi