Puiu, la 13 July 2010 - 07:51 PM, a spus:
- pruncuţii trebuie spălaţi zilnic, inclusiv pe cap. E momentul în care comunică foarte strident că nu-s de acord. Nu, bărcuţe, vaporaşe, răţuşte şi alte alea de le pui în albie nu le vor distrage atenţia;
Domnu' Puiu, sa ma ierti ca vin sa te contrazic,
dar nu ma pot abtine 
, cred ca viitorii tatici au nevoie sa stie ca multe reguli din astea nescrise sunt de fapt ne-reguli.
Regula mea, pentru care m-am luptat cu tot familionul, e adevarat duar online, altfel probabil cedam rapid:
Pruncutii nu trebuie spalati zilnic! Poti sa faci din baie o rutina zilnica, dar nu trebuie.
In cazul meu s-a intamplat asa: am fost f speriata de momentul baie. Eram chiar terifiata. Asadar la momentul baii eram atat de incordata incat copila saraca era si ea tensionata, exact cum spun felele mai sus (parinte stresat, copil stresat). Baitele le-am facut la inceput numai impreuna cu sotul si asta a creata si mai multe tensiuni pentru ca fiecare incerca sa fac totul cat mai bine si fiecaruia i se parea ca celalalt face ceva mai-putin-perfect. Regula de aur "
sa nu-i intre apa in urechi" am reusit s-o pastram cu tot stresul. Si nu-mi pare rau, pt ca de la apa in urechi se fac otitele care sunt tare rele la cei nou nascuti. Dupa 5 bai facute acasa impreuna cu sotul meu, dar la distanta de 4-5 zile una de alta, ne-am relaxat amandoi, in special eu ca eu eram mai speriata. Din acel moment baia a devenit ceva fuarte placut si pentru noi si pentru bebelina. Nu a mai existat plans la baie de atunci! ( La ora asta bebelina mea a re un an si 10 luni si nu exista activitate la care sa fie mai entuziasmata decat baia. )
Faptul ca nu i-am facut baie zilnic nu a afectat-o cu absolut nimic. Ba zic eu ca i-a facut bine avand in vedere tensiunea care se crea in perioada aia. Din punct de vedere al igienei nu e necesar sa faca baie in fiecare zi. Pur si simplu bebeii sunt fuarte curati, exceptie fac cei care vomita des - la noi n-a fost cazul.
In diferite culturi sunt diferite obiceiuri. La noi si la alte cateva popoare (la albanezi stiu sigur) pare sa fie obiceiul asta cu baia zilnica. La irlandezi (aici locuiesc eu) baia nou-nascutilor e recomandata o data pe saptamana. Am avut aici ocazia sa intalnesc un cuplu de germani si un cuplu de danezi. Germanii spalau bebele cam la 10 zile odata. Danezii spalau bebele la 13-14 zile odata. Nu se pune problema ca ar i fost ei insisi niste ingalati, ba dimpotriva oameni f curati si ingrijiti, educati si cat se poate de normali, daca pot spune asa. Cum spunem, obiceiuri si obiceiuri. Toti copiii pe care i-am enumerat sunt sanatosi bine mersi la ora actuala si nu au avut probleme de sanatate.
Puiu, la 13 July 2010 - 07:51 PM, a spus:
- trebuie stabilit clar un traseu de întoarcere acasă, care să treacă obligatoriu pe la o farmacie. În fiecare zi va trebui cumpărat ceva.
Din nou ma simt nevoita sa te contrazic. Nu e intotdeauna cazul! Eu in afara de paracetamol sirop pentru copii, crema pentru opariri si odata un antibiotic nu am avut nevoie in 1 an si 10 luni. Cum ziceam, nu e neaparat sa fie nevoie de medicamente peste medicamente. Se poate intampla, dar nu e o regula, sa nu inducem omu' in eroare!