-PITAHAYA-
Pitahaya ( hylocereus triangularis ) este un fructul unor cactusi exotici Hylocereus si Selenicereus care apartin familiei Cactaceae.Provine din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii Centrale.Acest fruct mai este cunoscut si sub denunirea de Pitaya sau Dragonfruit.Datorita procesului extrem de lent de crestere,de multe ori dureaza 20 de ani,pîna la cultivarea primelor fructe.Florile acestui cactus se deschid doar noaptea,în cele mai multe cazuri doar o singura noapte,în care trebuiesc polenizate.
Proprietati nutritive pe 100 g Pitahaya :
* Calorii 48
* Carbohidranti 12 g
* Grasimi 0,1 g
* Proteine 0,5 g
* Zaharuri 0,4 g
* Fibre 0,3 g
* Vitamina C 25 mg
* Fosfor 32 mg
* Calciu 54 mg
* Fier 0,6 mg
* Magneziu 20 mg
* Mangan 0,13 mg
* Caliu 240 mg
* Zinc 250 µg
* Apa 82 %
Pitahaya,are o coaja cu forme de solzi,o culoarea roza-rosiatica,moale si groasa,necomestibila.
Pulpa este alba,si are textura unui pepene rosu combinat cu kiwi.Este foarte suculent,dulce acrisor cu aroma usoara de para-kiwi.În interior,se gasesc multe seminte maruntele,de culoare neagra,asemanatoare fructelor kiwi.
Pitahaya roza-rosiatic este fructul cactusului Hylocereus undatus iar Pitahaya de culoare galbena provine de la cactusul Selenicereus megalanthus.
Fiind foarte sensibil la lovituri/atingeri,transportul este destul de dificil.De aceea se întîmpla de multe ori ca fructele care ajung la noi,sa nu fie de o calitate excelenta,fiind culese mai verzi,pentru a rezista transportului.În supermarket-uri se gasesc din toamna tîrzie pîna în decembrie-ianuarie.La aprozarurile mici,private sau cu produse organice,se gasesc fructe calitativ incomparabil, cu cele din supermarket,fiind "zburate", si culese coapte.
Pitahaya se consuma ca atare.Se taie în doua-pe lung sau lat,si se poate servi direct din coaja,cu lingurita.
Firmele de catering,le folosesc foarte des ca decor,sau în combinatie cu alte fructe servite pe platouri,sau pr si simplu ca decoratie.