Forum Culinar: Roesti - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Roesti

#1 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 18 July 2010 - 05:15 PM

Multi cunoasteti aceasta "specialitate" elvetiana, tipica din Berna, si adoptata in multe cantoane.
Eu am facut dupa reteta fizioterapeutei mele :lol: care e berneza.
se rad cartofii pe razatoarea cu gauri mari( sau cei ce au pe razatoare speciala de roesti).
am pus totul pe un prosop de bucatarie, am strans bine colturile, si am inceput sa trantesc totul pe masa.
sa stiti ca iese mult lichid amidonos . in final am sarat pus totul in tigaia incinsa cu un strop de ulei, si am prajit "turta"
pe o parte si alta, facand ca la fritatta , rasturnand pe capac si lasat sa "gliseze" apoi in tigaie..

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_07_2010/post-16-127946609091.jpg
  • Imagine atasata: monthly_07_2010/post-16-127946610099.jpg
  • Imagine atasata: monthly_07_2010/post-16-127946611481.jpg
  • Imagine atasata: monthly_07_2010/post-16-127946613667.jpg


#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 18 July 2010 - 06:09 PM

Mama ce bine arata.
Roesti se face dor asa simplu,sau pot aduga si ceva branzet sau niscaiva sunca ,oua ?

Editez si-mi raspund singura.Imagine postata
Am fost la Gogu si m-am informat.
Daca pun branza,sau sunca,nu mai e roesti.
Pot pune in cel mai bun caz un sos sau o salata...
langa.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 18 July 2010 - 07:27 PM

Pisco, in functie de canton se fac in diverse maniere. se fac si cu cartofii fierti "al dente" de cu sara, apoi rasi si se continua procedeul
se fac cu ceapa prajita , sau cu slaninutza, sau chiar cu amandoua.

http://fr.wikibooks....sine/R%C3%B6sti

iaca astia dau si variante

Variantes :
des pièces de lard pour le Rösti bernois/bucati de slaninutza pentru berna
de la ciboule émincée et du cumin pour le Rösti zurichois/ceapa si chimen la zurich
des cornettes (Hörnli) préalablement cuites et de pommes de terre, avec du fromage d'Appenzell et des lardons pour le Rösti appenzellois/paste mici fierte in prealabil si branza pentru appenzel
1 cuillère à soupe de Schabziger rapé et ajouté en fin de cuisson pour le Rösti glaronais/ 1 lingura de branza tipica glaroneza schabziger ( trebuie sa fi cazut de mic in oala cu aceasta branza extrem de puternica , e usor verde la culoarem ( pute de-ti ia nasul :lol: )

http://www.google.ch...%26tbs%3Disch:1
de la saucisse de veau pour le Rösti de Saint-Gall/impreuna cu carnati de vitel albi
une tasse de café léger (250 ml, ajoutée avec le fromage) pour colorer et rendre les rösti juteux./ si o ceasca de cafea slaba amestecata cu branza pentru a colora si a face roesti mai sucosi.
Un peu de vin blanc sec est parfois ajouté pour relever un peu le gout./cateodata se adauga putin vin alb sec pentru a "face mai pregnant un pic gustul"

#4 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 18 July 2010 - 07:52 PM

No inseamna ca n-am dat grav cu bat in balta cu intrebarea mea.
Vad ca si altii s-au gandit ca se combina bine cu branza,slana,ceapa,sunca ...
si o bere zic eu ca mere.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#5 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 18 July 2010 - 08:14 PM

Pupa-m-as, ce tare-s!Imagine postata Mananc Roesti de-o viata (de lene nu pun nik in cartofi) si nu stiam! Pupu-te-as, Stellino, ca ma luminasi!Imagine postata
Doara ca io rad branza dupa ce prajesc "turta" si-i zic "pizza de cartofi prajiti".Cu bere e ...Imagine postata
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 18 July 2010 - 10:49 PM

Deci numai cartofi cu sare, Stellina?
Cind trintesti prosopul de masa e ca sa iasa apa din ei? Si il mai stringi, nu?
In tigaia mea dubla de omleta cred ca ar iesi demential.

#7 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 19 July 2010 - 07:40 AM

Da Adriana, eu am facut doar cartofi si sare...aveam doar 4 cartofi in casa :love3:
si da , dupa ce am izbit cu sete de masa :pupic: , si am sters repede ca era tot uns cu lichid amidonos, am mai strans bine
"insuruband" prosopul.

btw, eu am aflat abia acum de curand , ca trebuie acoperiti, pusa o carpa ( sau ziare) peste cartofi in camara sau unde ii tineti, ceea ce ii pastreaza foarte bine.
nu fac muguri, nu se vestejesc .

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 19 July 2010 - 08:02 AM

Am priceput, mersi :pupic:

#9 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 20 July 2010 - 10:01 PM

Stella,
Am facut la amiaz 3 portii,in 3 tavi,ca am fost 3 la masa si am vrut portie individuala pentru fiecare.
Ei nu au vazut ce am pus in tigaie.
La sfarsit "al meu" a spus :

-Saru-mana pentru masa mami,ca tare bun a mai fost,desi habar nu am ce am mancat.
Am uitat sa precizez ca eu am mai pus niste branza de burduf cam putacioasa.Imagine postata
Timp de poze nu am avut,ca in ultimul timp sunt intr-=o continua criza de timp,dar transmit multumirile pentru masa mai departe.
Am sa refac si in varianta cu cartofi fierti.
Pupam Steluta.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#10 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 20 July 2010 - 10:28 PM

Mincam des copila fiind, sa ma bata mamaie daca stiam ca sint rosti :P
Mi-ai facut o poftaaaaaaaaaa... =))
raluca elena

#11 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 20 July 2010 - 11:22 PM

Noua copii fiind ne pregatea asa ceva bunica unui vecin, aoleu ce batalie era la gurile noastre! Ea facea cartofii tot asa pe razatoarea mare, insa ii amesteca cu oua batute si apoi se prajeau. Oare tot rösti/roesti e? =))

#12 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 20 July 2010 - 11:39 PM

Am dat si eu cu googalu' si am descoperit spre marea mirare ca ceea ce ne dadea noua vecina unguroaica e o mancare tipic evreiasca ce se mananca in centrul Europei, numita latke.

#13 Useril este offline   vrabiuta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 27 July 2010 - 09:40 AM

Sunteti niste rele ! :scratch: Ma atingeti la coarda sensibila :toothy9; si nu va ginditi ca voi ajunge ca o minge! mica si rotunda !
Iaca ... am prestat ... m-am amagit ca pentru mine fiind zi de post e ... perfecta ! Am facut alaturi un sos de rosii proaspat, cu usturoi ( un catel mic!) sare, oregano !
Arata asa din motiv de stat la calculator si uitat,pina la sosirea mirosului in camera! :blob8:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_07_2010/post-366-128021641641.jpg


#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 September 2010 - 11:19 AM

Tata obisnuia sa gateasca toci, or fi o ruda de-a rosti-ilor
Cred ca punea si un ou in ei si apoi ii prajea, eu i-am facut mai demult dar i-am prajit fara adaos de grasimi in tigaia in care nu se lipesc :scratch:
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-4-128333275168.jpg

#15 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 08 February 2015 - 08:58 PM

Stella, i-am facut. Fix dupa reteta, nimic in plus/minus, ori schimbat ca tehnica. In tigaie antiaderenta, doar pensulata cu ulei. Au iesit perfect!


In schimb, am incercat sa fac si o tura la cuptor, pe hartie de copt unsa, in inele. Fiasco: s-au lipit si de hartie si de inele...uh. Si erau mai unsurosi ca aia din tigaie!


Merci! O sa le mai fac, ca s-au "batut" pe ei, gust exact ca de cartofi prajiti! iar Bea m-a ajutat sa scoatem apa din ei! :hug:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2015/post-685-1423421880962.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi