Parastas: idei de mancare
Postat 23 July 2010 - 10:34 AM
Am vorbit cu mama si am zis ca sa pregatim o masa pentru cunoscuti, prieteni intr-o sala langa biserica.Ne-am gandit la biserica sa fie mancare, dulciuri care se servesc usor mai ales ca acum e si foarte cald si nu ne putem risca cu maioneze si nici cu mancare care e usor perisabila.
Ma gandesc ca ar merge bine aperitive (desi nu-mi imaginez ce soi de aperitiv).Insa sincera sa fiu nu am idee ce se face la un parastas ca mancare de servit la cei apropiati.In Oradea nu se dau pachete cu mancare de dus acasa ci se servesc acolo (exista la biserica o sala pentru masa dupa parastas)....am observat ca oricum difera de la zona la zona obiceiurile.
De aceea am rugamintea sa-mi dati ideii ce as putea pregati..ca si aperitive,mancare,dulciuri pentru a da celor de la biserica, iar apoi vom face si o masa acasa cu familia apropiata.
Nu stiu daca se va cere mancare de post sau nu de catre preot pentru ca mama inca nu a reusit sa-l intrebe.
Postat 23 July 2010 - 10:48 AM
Din amintiri ce s-a mai facut in familia mea.
1. Pentru pachete de impartit la biserica, la alegere in functie de post/de dulce:
- o felie de cascaval, cateva masline, o rosie, un castravete, salata orientala, salata de vinete (salatele fara maioneza), chiftele, snitele, eugenia, madlena, coliva, suc(?), o fructa.
In functie de buget se pot prepara acasa sau se pot cumpara portii individuale de cascaval, branza topita, parjiturele.
2. Pentru masa:
- platou cu mezeluri, branzeturi, chiftele, masline / platou cu masline si salata orientala sau de vinete
- rosii, castraveti, ardei - simpli sau facute salate
- sarmale de dulce sau de post
- pilaf cu snitele de carne sau de soia
- o supa / ciorba daca crezi s-ar manca pe caldurile astea
- iahnie de fasole/ fasole batuta - desi nu prea merge vara zic eu
- orez cu lapte
- coliva
- fructe, suc
Sper sa-ti fie de folos. Astept si eu raspunsurile altor fete, sunt curioasa cam ce se face in alte zone. Eu sunt de prin zona argesului.
Postat 23 July 2010 - 11:25 AM
Cred ca poti merge pe diverse salate , dar acum e bine de stiut daca de post sau de frupt.
pilaf cu variate legume etc.
ma mai gandesc
Postat 23 July 2010 - 12:46 PM
14 august e ultima zi din postul Sf Maria si cred ca preotul nu va sfinti o masa de "dulce". deci e bine sa va orientati spre bucate de post.
Postat 23 July 2010 - 01:35 PM

Am cautat pe net în calendarul ortodox roman si zice: Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-14 august.
Normal mai e post în 14,dar depinde de ce zice popa.Cel putin asa a fost la pomenirea tatei.
A fost post,dar cu dezlegare la peste.Noi am pregatit masa asa:
-platouri cu coliva decorate cu cocos si ciocolata amaruie
-platouri cu fructe:
mere
piersici
struguri
banane
platouri aperitive cu:
cascaval vegetal
ardei
rosii
masline negre
masline verzi cu paprika
boluri mici cu:
icre
salata de vinete(fara maioneza)
Mîncarea calda:
-ciorba de legume
-pastravi cu lamîie si mujdei de usturoi
-sarmale umplute cu orez,ceapa,morcov,soia si ciuperci
bauturi:
-bere
-tuica
-diferite bauturi racoaritoare(cola,sprite,fanta,mirinda,apa minerala)
-cafea
bineînteles pîine proaspata
pachetelele : un colacel,o ciocolata,un fruct(mar,banana)...si parca o lumanare.
La pachetel a primit fiecare si un pahar cu coliva.
Popa a primit pachet mai mare.Nu stiu exact ce continea,dar stiu sigur ca avea un colac mare,un prosop mare,un platou cu coliva...si altele,dar nu stiu ce)
Din toate au fost prea multe.Cu toate ca am chemat copii si oameni de pe strada,totusi a mai ramas mîncare destula.
Noi am facut pomenirea acasa,pentru ca asa se obisnuieste la tara.
Am doar cîteva poze cu masa,dar doar cu aperitive,fructe si coliva...cînd s-a servit masa calda,eu eram la cimitir...

-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
Postat 23 July 2010 - 03:24 PM
Pisoi, la 23 July 2010 - 10:48 AM, a spus:
Sper sa-ti fie de folos. Astept si eu raspunsurile altor fete, sunt curioasa cam ce se face in alte zone. Eu sunt de prin zona argesului.
Multumesc !
Sa stii ca meniul scris de tine mi-a redat ce as putea pregati.

stella, la 23 July 2010 - 11:25 AM, a spus:
Cred ca poti merge pe diverse salate , dar acum e bine de stiut daca de post sau de frupt.
pilaf cu variate legume etc.
ma mai gandesc
Multumesc Stella draga.
O sa intrebe mama duminica daca va fi nevoie de mancare de post sau nu si atunci va anunt ca sa imi dati idei nu de alat dar voi aveti mult mai multa experienta in ale bucataritului si puteti sa-mi dati ideii noi despre ce as putea face.
moatza, la 23 July 2010 - 12:46 PM, a spus:
14 august e ultima zi din postul Sf Maria si cred ca preotul nu va sfinti o masa de "dulce". deci e bine sa va orientati spre bucate de post.
Multumesc. Dumnezeu sa-l ierte!
Nu pot spune cu certitudine ceea ce va spune duminica preotul insa mama mi-a zis azi ca ceva vecini a avut parastat in a 2 a zi din inceputul postului Sf. Ilie si cand l-au intrebat pe preot daca e nevoie sa faca de post preotul a zis ca nu e nevoie sa faca pentru toti deoarece e doar inceputul postului....in fine nu trec eu peste ceea ce spune insa mi se pare ciudat ca sa nu respectam ceea ce e dat de biserica.
Chiar m-am gandit ca daca va zice ca putem face mancare de "frupt"....ce sa facem? Facem cum spune el sau respectam postul pana la finele lui?
Maya, la 23 July 2010 - 01:35 PM, a spus:

Iubita Mihaela Dumnezeu sa-l ierte!
Vad ca masa voastra a fost foarte imbelsugata desi a fost post.Ai avut noroc ca a fost dezlegare la peste astfel ai putut imbogati meniul.
Cred ca ma sperie putin gandul ca daca e de post nu pot sa fac multe feluri de mancare care se serveste la parastase.
Astept pana duminca cand aflu ce anume se decide desi si eu merg tot pe principiul ca daca e post atunci mancarea toata sa fie asa nu de alta dar masa de la parastas si masa dupa inmormantare nu se fac pentru cei care se cunosc intre ei sa socializeze.
Postat 23 July 2010 - 09:29 PM
yoyo, la 23 July 2010 - 03:24 PM, a spus:
Vad ca masa voastra a fost foarte imbelsugata desi a fost post.Ai avut noroc ca a fost dezlegare la peste astfel ai putut imbogati meniul.
..............nu de alta dar masa de la parastas si masa dupa inmormantare nu se fac pentru cei care se cunosc intre ei sa socializeze.
Da...desi,sa fiu sincera,pe mine ma irita anumite "obiceiuri".
M-a iritat faptul ca,trebuie întrebat popa.Daca e post,e post si atunci hai sa-l respectam,daca asa "trebuie".Doar ca la noi în sat,popa hotaraste în functie de chef si pofta.
Daca el are chef de meniu cu friptura de porc,da un fel de dezlegare(nu stiu amanunte,pentru ca mi-a sarit mustarul,si din respect pentru mama am disparut de la discutie!).Asa facuse la un parastat cu ceva vreme înainte,iar mama a întrebat daca nu are voie si ea sa pregateasca ceva cu carne,la care popa a spus ca de data asta nu,pentru ca nu are chef de discutii si vorbe de la oameni.Atunci,unii ar fi comentat si criticat biserica si pe dumnealui,ca a permis acest lucru în post(desi am auzit ca nu a fost prima data).Bine,pe mine m-au enervat multe,dar pentru ca nu stiu cum functioneaza am tacut.
Va întreb si pe voi,si nu vreau sa se supere nimeni,si nici nu vreau sa stric cumva subiectul asta cu discutii pe lînga...dar în post se bea?Adica sînt permise bauturile alcoolice?
-D'ale pisicilor-☀
― Jorge Luis Borges
Postat 23 July 2010 - 09:48 PM
Maya, la 23 July 2010 - 09:29 PM, a spus:
in anumite zile este dezlegare ptr peste, vin si ulei.
este specificat in calendarul ortodox ca ptr 14 august, de exemplu, este dezlegare la vin si ulei.
Postat 24 July 2010 - 12:27 AM
moatza, la 23 July 2010 - 09:48 PM, a spus:
este specificat in calendarul ortodox ca ptr 14 august, de exemplu, este dezlegare la vin si ulei.
Bun,în 14 este asa...dar cum este în general?Întreb pentru ca nu am nici cel mai mic habar.
Eu credeam ca în post nu se bea nimic!De aia m-am si mirat cînd am auzit de tuica,vin si bere.
Eu chiar am întrebat..."Pai cum,în post se bea?" Mare mi-a fost mirarea cînd mi s-a raspuns ca tuica and co,nu-s produse animalice

Pai ori postim,ori sîntem vegetarieni!Unii chiar nu cunosc diferenta!
Mama sarmana,ce sa zica...a zis ca asa face toata lumea...
-D'ale pisicilor-☀
― Jorge Luis Borges
Postat 24 July 2010 - 01:24 AM
M-a iritat faptul ca,trebuie întrebat popa.Daca e post,e post si atunci hai sa-l respectam,daca asa "trebuie".Doar ca la noi în sat,popa hotaraste în functie de chef si pofta.
Daca el are chef de meniu cu friptura de porc,da un fel de dezlegare(nu stiu amanunte,pentru ca mi-a sarit mustarul,si din respect pentru mama am disparut de la discutie!).Asa facuse la un parastat cu ceva vreme înainte,iar mama a întrebat daca nu are voie si ea sa pregateasca ceva cu carne,la care popa a spus ca de data asta nu,pentru ca nu are chef de discutii si vorbe de la oameni.
E ceea ce se intamplase si la preotul acesta deoarece acum cand era postul Sf. Petru si Pavel la un parastas a zis preotul catre enoriasa ca poate face mancare de frupt pentru ca nu e numai a 2 a zi de post..asa ca no harm

Pai se da in functie de ce pofte postul sau in functie de ce?
Postat 24 July 2010 - 07:42 AM
In mod normal, nu se bea alcool, nu se maninca nimic fermentat, nici macar otet. Acu... ce sa zic, cind aveam cofetarie, preotul cumpara bomboane cu visine in alcool.... de aia cred ca se zice sa faci ce zice popa, nu ce face!
Atentie la casvacalul vegetal, contine o proteina derivata din lapte. Ma refer la cele din Ro.
As mai adauga la lista: dovlecei in aluat de bere, snitele din soia, poate chiar si chiftelute, ciuperci umplute, sau pane.
Ca dulciuri ar merge negresa, sarailie sau paleuri cu nuca sau ciocolata, bineinteles din frisca vegetala in loc de unt.
Noi la pachet punem si cite o sticla de vin, una de suc sau icetea, un pachet de cafea, fructe uscate, oua fierte, daca e cu dezlegare la peste punem salata de icre.
In fine, la pachet tinem neaparat sa fie cit mai mult din cele ce i-au placut in viata.
Mai arunca un ochi si aici.
Postat 24 July 2010 - 08:22 PM
Ai mare dreptate referitor la ceea ce spune preotul nu la ce face.
M-am uitat pe topicul tau inca de cand l-ai postat si am luat si de acolo ideii insa o sa te rog daca nu te deranjez sa-mi dai reteta pentru:
- aluatul de bere a lui Nico-Vya
- procedeul de executie a snitelor din soia si a chiftelelor si anume presupun ca iei snitel din acela deshidratat il pui in apa de cu seara si apoi ....nici nu am idee cum se fac?
- ciupercile cu ce anume le pot umple?Ex: Piure de cartofi cu ceva verdeata sau e vorba de altceva
- negresa de post
- sarailie...nici macar nu stiu ce este.Prin zona noastra nu cred ca se face? (n-am auzit nicaieri de acest produs)
- pateuri cu nuca se fac din aluatul filo uns cu ulei si apoi umplut cu nuca amestecata doar cu zahar....nu se pierde continutul asa? Pateurile ciocolata care sunt de post le faci cu ciocolata topita cu putina frisca si apoi le pui pe aluatul filo?
Scuze ca ti-am pus atatea intrebari dar, eu habar nu am cum se fac acelea si daca tu ai reteta incercata o pot folosi cu mai mare siguranta.
Postat 24 July 2010 - 10:36 PM
100 buc
5 pachete de soia granule
1 kg morcov ras
1 telina mare, rasa
1 mina amidon - mai pui daca ti s epare ca nu se leaga
1 borcanel mustar - mai pui daca nu iti place gustul
condimente uscate - ce iti place
ceapa tocata - cca 4 cepe mari
verdeturi - eu pun mult marar si ceva patrunjel
usturoi - daca va place
Se prepara soia dupa instructiunile de pe plic (se da in clocot, se scurge) apoi se amesteca cu restul ingredientelor. Se formeaza chiftelute cu mina umeda, se prajesc in baie de ulei, se scot la scurs.
Snitele de soia
Faci o supa de legume, mai concentrata, din ce iti place. In ea fierbi snitelele, le scurgi apoi le dai prin aluat. Poti sa le pui in tigaie direct, si fara aluat. Ies bune si asa. Eu dupa aluatul de bere le mai dai si prin pesmet.
Negresa
1 kg mere rase fara coaja
1 1/2 cana zahar
1 cana fara 2 degete de ulei
2 1/2 cani de faina
3 linguri cu virf cacao neagra
2 lingurite cu virf bicarbonat
coaja lamiie
zahar vanilinat
Se amesteca toate ingredinetele, se pun in tava tapetata cu ulei si faina, si se coc la foc potrivit.
Sarailie, baclava
Sarailia e un fel de baclava, doar ca se ruleaza subtire ca bigudiul. Daca ti se pare greu, fa tip baclava.
Foi de palcinta
nuca, scortisoara, coaja de lamiie
Se da nuca si cu scortisoara prin masina de risnit, apoi se amesteca cu zaharul. 2 foi de palcinta se ung cu ulei, se presara umplutura, se ruleaza, se pune in tava unsa cu ulei. Apoi se cresteaza din loc in loc, se mai presara cu putin ulei, se coc la foc potrivit. Se face apoi un sirop din zahar/miere, scortisoara, zeama si coaja de lamiie si se toarna peste ea cind este fierbinte.
Nu am reteta precisa, o fac la ochi, insist pe nuca, e mai pe gustul meu.
Ciuperci umplute
Aleg din cele cu palarie mare, scot piciorusul si il dau deoparte. Scot cu o lingurita lamelele de la ciuperci, e o chestie care e pitic pe creierul meu, nu e obligatoriu, insa ramin mai albe. Apoi presar cu sare si piper si asez in tava unsa cu ulei.
Piciorusul de la ciuperci il toc marunt, il calesc nitel, amestec cu verdeata tocata tot marunt, putin amidon, si umplu ciupercile. Le coc la foc potrivit.
Paleurile cu nuca sau cu ciocolata
pentru paleuri:
frisca lichida, vegetala,
faina
zahar
ulei, margarina, unt de cocos, la alegere
Caut de mai bine de 1 ora reteta, o notasem undeva, e inventata de mine, ins anu o gasesc, le-am facut de 2 ori, au iesit beton, insa nu o gasesc acum.
IN fine, in linii mari amesteci dupa gust ingredientele pina ajung la consistenta galustelor, adica cremoasa, dar sa isi tina forma. Pui in posul de ornat, formezi paleuri rotunde si coci la foc potrivit. Crema de cioco e o fac din frisca batuta cu ciocolata de post topita. Pun intre paleuri si lipesc cite 2. Daca fac cu nuca, atunci pe un paleu cind e moale pun jumate de nuca.
O sa mai caut reteta, sper sa o gasesc!
Arata cam asa:
Imagini atasate
Postat 25 July 2010 - 09:52 PM
Eu am experimentat azi niste paleuri de post. Am incarcat mai multe variante, neavind de fapt o reteta, asa ca din aproape in aproape am ajuns la reteta asta:
1 cup frisca lichida vegetala, batuta usor, cit sa fie impufata
75 gr margarina, frecata cu o lingura de faina, pina se face crema, apoi pusa peste frisca si mixat bine
2 linguri zahar mixat si el pina se topeste
1 cup faina, turnata in ploaie si incorporata cu spatula, nu cu mixerul, ca sa iasa aluatul mai aerat.
Coapte pe hirtie cerata la 200 C pentru cam 15 min, se fac relativ repede asa ca nu plecati de linga ele.
Separat am mai batut niste frisca, am topit niste ciocolata de post si le-am amestecat pina am obtinut un ganache mai teapan, cu care am umplut paleurile, pe care apoi le-am mazgalit cu ciocolata.
Ca sfat: puteti pune nitelus mai multa faina, desi si asa cu cantitatile date ies paleurile foarte gustoase, si sint foarte curioasa cum ar iesi cu niste praf de copt... Mai incercam, mai experimentam....
Postat 26 July 2010 - 07:12 AM
Astfel daca mai aveti ideii si retete incercate va astept sa veniti cu ele.
Postat 27 July 2010 - 10:26 AM
yoyo, la 26 July 2010 - 07:12 AM, a spus:
Astfel daca mai aveti ideii si retete incercate va astept sa veniti cu ele.
Sincere condoleante si D-zeu sa-l odihneasca !
Tata a murit in post, asa ca toata mincarea a fost facuta de post !
Eu am facut maioneza din pufuleti, asa ca am facut inclusiv salata de boef, iar in loc de carne am pus cubulete de soia ! Condimentata corespunzator a fost OK ! Ma chinui sa-mi amintesc ce am avut ca meniu ! S-a intimplat acu aproape 4 ani, in postul Craciunului si am mai uitat !
Cred c-am avut sarmale de post,sandvisuri cu pateu de post, decorate frumos,rosii umplute cu salata de vinete,salata boef,iar dulce prajituri facute de mine, dupa retete luate de pe-aci , adica de dincolo... vezi ca, Carmen Spantu are niste retete de dulciuri de post extraordinare !
Or mai fi fost,dar sunt batrina rau si nu-mi aduc aminte! Si pe mama degeaba cred ca o s-o intreb, ca-i si mai batrina ca mine !