-MARACUJA-
Fructul pasiunii/Maracuja -Passiflora edulis (passiflora),provine din zonele tropicale, subtropicale,America Centrala si de Sud.Unele variatiuni provin din Asia.Se cultiva si în Australia,Noua Zeelanda,Madagascar,în multe state africane,Hawaii..
Passiflora edulis este o planta cataratoare lemnoasa care atinge lungimi de 10 m.Frunzele au diferite nuante de verde, sînt lucioase,si masoara între 5-25 cm.
Fructul are o forma rotunda/ovala.Coaja fructului copt,are o culoare maro violet.Cu cît este mai copt fructul,cu atît mai sifonata/încretita este coaja.
În interior se afla sîmburi înveliti de pulpa suculenta de o culoare portocalie.Cunoscute sînt peste 400 de variatiuni,doar 20 au fructele comestibile.
Proprietati nutritive pe 100 g Maracuja :
* Calorii 64
* Apa 75,8 %
* Carbohidranti 23,4 g
* Proteine 2,4 g
* Grasimi 0,4 g
* Zaharuri 8,8
* Fibre 10 g
* Vitamina C 30 mg
* Vitamina B1 0,1 mg
* Fier 1,6 mg
* Magneziu 29 mg
* Calciu 17 mg
* Caliu 330 mg
* Fier 1391 µg
* Mangan 127 µg
* Zinc 253 µg
Dupa ce a fost cules,fructul pasiunii nu se mai coace,de aceea este indicat sa fie cumparat copt.La temperatura camerei,aceste fructe se pot pastra doar cîteva zile,pe cînd la frigider,chiar si 3-4 saptamîni.
Cînd coaja fructului este putin încretita, este ideal pentru a fi cosumat.Atunci fructul, atinge valorile nutritive maxime.
Sîmburii negri,sînt crocanti,înveliti în pulpa galbuie-portocalie foarte aromata cu gust mai mult acrisor decît dulceag.
Maracuja are proprietati laxative, ideal pentru cei care fac dieta/cura de slabire.
Din sîmburi se extrage un ulei care este foarte apreciat în cosmetica pentru îngrijirea tenului si parului.