Forum Culinar: Chutney de prune si ardei - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Chutney de prune si ardei

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

  Postat 25 July 2010 - 06:36 PM

Acest Chutney potriveste bine la carne rosie,vita,vînat,miel,brînza de capra sau pe lînga feluri cu orez.Mie îmi place acest chutnei si la paneuri de pui sau vita.

Ingrediente:

  • 3 ardei grasi mari
  • 3-4 prune mari
  • 1 ceapa
  • 2 linguri ulei de susan
  • 100 ml aceto balsamico
  • 150 ml porto
  • 35 g zahar brun
  • suc de la o jumatate de lamîie
  • 1 priza sare


Condimente uscate:

  • piper negru,rosu,verde
  • seminte de mustar
  • chili cu tot cu seminte
  • piment/allspice/pimento
  • scortisoara




Se spala prunele,se scot sîmburii,se taie cubulete si se cîntaresc 350 g.
Ardeii se spala,curata(cu curatatorul de rosii-legume),
se îndeparteaza codita,semintele,se taie cubulete si se cîntaresc la fel 350 g.
Ceapa se curata si se taie cubulete.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007523714.jpg


Se amesteca otetul balsamic,cu sucul de lamîie,
condimentele(proaspat mojarite) si vinul Porto.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-1280075269.jpg


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007528209.jpg


Ceapa se caleste în ulei de susan pîna devie transparenta.
Se adauga ardeii,zaharul,priza de sare si se coc mai departe vreo 10 minute,amestecînd continuu.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007531284.jpg


Se adauga prunele,se toarna amestecul de otet balsamic-vin
si se coace mai departe acoperit la foc mic,
pîna începe sa se îngroase.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007535895.jpg


Înca fierbinte se pune în borcane.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007538619.jpg


Mi-au iesit 3 borcanele.


Cum spuneam,mie îmi place chutneyul asta si la snitele de pui cu panada crocanta de cornflakes.


Imagine atasata: monthly_07_2010/post-5-128007552845.jpg


-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 25 July 2010 - 06:59 PM

Interesanta combinatia.
Prune si ardei.Nu m-as fi gandit.
Chiar nu pot sa-mi imaginez gustul.
Ce senzatie fac condimentele si zaharul brun in sosuletul asta.Yummii !
Borcanul de la final arata mortal.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#3 Useril este offline   CamillaWitt 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 60
  • Inregistrat: 16-April 10

Postat 25 July 2010 - 07:12 PM

Prea des se foloseste numai Chutney de Mango... Aceasta combinatie este minunata! La unele restaurante asiatice, se poate servi ceva de genul asta, dar pe departe nu este asa de fin ca al tau!!!
Mersi pt. reteta si o duminica placuta! Cami

#4 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 July 2010 - 08:15 PM

Vezi postareaPiscotel, la 25 July 2010 - 06:59 PM, a spus:

Interesanta combinatia.
Prune si ardei.Nu m-as fi gandit.
Chiar nu pot sa-mi imaginez gustul.
Ce senzatie fac condimentele si zaharul brun in sosuletul asta.Yummii !
Borcanul de la final arata mortal.


Asta e un fel de chutney mai englonizat ;)
Indienii(sau altii prin Asia) au probabil zilnic un chutney proaspat la masa,si ma gîndesc ca si ei au combinatii si combinatii,care de care mai exotica.Asta e mai pe gustul meu,si facut sa tina mai mult.
Mai fac unu cu ananas,ardei gras si chili.Ala iar e suuuuper.Data viitoare chiar o sa bag si cocos :) Chutneyurile mai blonde,merg mai bine la pui,curca,chiar si peste.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 July 2010 - 08:19 PM

Vezi postareaCamillaWitt, la 25 July 2010 - 07:12 PM, a spus:

Prea des se foloseste numai Chutney de Mango... Aceasta combinatie este minunata! La unele restaurante asiatice, se poate servi ceva de genul asta, dar pe departe nu este asa de fin ca al tau!!!
Mersi pt. reteta si o duminica placuta! Cami

Desi îmi place mango,chutney de mango nu prea e pe gustul meu.
Întradevar are o consistenta placuta si fina,cu toate ca are bucatele destul de mari.
Ardeii fiind curatati,nu ramîne pielita aia care "încurca"...asa,chutneyul are o txtura fina.
Pielita de la prune nu se simte deloc.Am folosit prune din alea babane rotunde,de o culoare rosie-violeta.Au piela foarte subtire,si daca le mai si nimeresti zemoase si dulci,iese un chutney perfect!
O duminica frumoasa si tie!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   CamillaWitt 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 60
  • Inregistrat: 16-April 10

Postat 25 July 2010 - 09:09 PM

Vezi postareaMaya, la 25 July 2010 - 08:19 PM, a spus:

Vezi postareaCamillaWitt, la 25 July 2010 - 07:12 PM, a spus:

Prea des se foloseste numai Chutney de Mango... Aceasta combinatie este minunata! La unele restaurante asiatice, se poate servi ceva de genul asta, dar pe departe nu este asa de fin ca al tau!!!
Mersi pt. reteta si o duminica placuta! Cami

Desi îmi place mango,chutney de mango nu prea e pe gustul meu.
Întradevar are o consistenta placuta si fina,cu toate ca are bucatele destul de mari.
Ardeii fiind curatati,nu ramîne pielita aia care "încurca"...asa,chutneyul are o txtura fina.
Pielita de la prune nu se simte deloc.Am folosit prune din alea babane rotunde,de o culoare rosie-violeta.Au piela foarte subtire,si daca le mai si nimeresti zemoase si dulci,iese un chutney perfect!
O duminica frumoasa si tie!

Saptamina viitoare ma apuc precis de el. Cu ardeii, am aflat in emisiunea-Lanz kocht-, ca daca se consuma cu pielita, nu se digesteaza saptamini... Pielea fiind prea tare, o purtam cu noi in burtica si depine citi ardei consumam pe saptamina, atita sute de grame avem in plus.
Ma minunam eu de ce nu slabesc...hi,hi,hi minim jumatate de kg-gluma-

#7 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 25 July 2010 - 09:11 PM

Vezi postareaMaya, la 25 July 2010 - 08:19 PM, a spus:

Vezi postareaCamillaWitt, la 25 July 2010 - 07:12 PM, a spus:

Prea des se foloseste numai Chutney de Mango... Aceasta combinatie este minunata! La unele restaurante asiatice, se poate servi ceva de genul asta, dar pe departe nu este asa de fin ca al tau!!!
Mersi pt. reteta si o duminica placuta! Cami

Desi îmi place mango,chutney de mango nu prea e pe gustul meu.
Întradevar are o consistenta placuta si fina,cu toate ca are bucatele destul de mari.
Ardeii fiind curatati,nu ramîne pielita aia care "încurca"...asa,chutneyul are o txtura fina.
Pielita de la prune nu se simte deloc.Am folosit prune din alea babane rotunde,de o culoare rosie-violeta.Au piela foarte subtire,si daca le mai si nimeresti zemoase si dulci,iese un chutney perfect!
O duminica frumoasa si tie!


Un chutney "cu spectru larg" pe care îl folosesc destul de des este cel de mere, ceapa rosie si stafide, stins cu un amestec de otet de vin vechi si vin rosu în cantitati egale. :)
Uneori, în loc de zahar folosesc miere, cea ce da un parfum mai bogat amestecului.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 25 July 2010 - 09:27 PM

Vezi postareaPiscotel, la 25 July 2010 - 06:59 PM, a spus:

Borcanul de la final arata mortal.


parca numai ala!
nimic nu-i scapa, arta face din toate.

felicitari, Maya!

#9 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 25 July 2010 - 09:38 PM



Maya, daca-mi permiti, lipesc si eu aici un chutney de prune asa cum il fac eu. ;)

calesc 2 esalote intr-o lingura de ulei si adaug 500 g prune taiate + 3 Lg apa + 1 dl otet de vin alb + 100 g zahar brun


Imagine postata

cind dau in primul clocot, adaug 1/2 ardei iute tocat si 2 lg ghimbir proaspat tocat si las sa fiarba in continuare ca. 10' la foc potrivit

Imagine postata

dupa care adaug 1 Lg caise uscate (tocate) + 1 Lg stafide

Imagine postata

si las sa mai fiarba 15-20' pina cind mai scade din zeama

Imagine postata


cind se raceste un pic, pun chutney-ul in borcane si le pastrez la frigider pina la consumare ;)

Imagine postata

p.s. preferatul meu insa ramine mango chutney :) (il maninc si pe piine :) )




#10 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 July 2010 - 09:53 AM

Vezi postareaCamillaWitt, la 25 July 2010 - 09:09 PM, a spus:


Saptamina viitoare ma apuc precis de el. Cu ardeii, am aflat in emisiunea-Lanz kocht-, ca daca se consuma cu pielita, nu se digesteaza saptamini... Pielea fiind prea tare, o purtam cu noi in burtica si depine citi ardei consumam pe saptamina, atita sute de grame avem in plus.
Ma minunam eu de ce nu slabesc...hi,hi,hi minim jumatate de kg-gluma-

Mie chiar îmi pica greu pielita.Daca îi consum cruzi nu,dar fierti,prajiti..etc,da! :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 July 2010 - 09:54 AM

Vezi postareaAlexandru, la 25 July 2010 - 09:11 PM, a spus:



Un chutney "cu spectru larg" pe care îl folosesc destul de des este cel de mere, ceapa rosie si stafide, stins cu un amestec de otet de vin vechi si vin rosu în cantitati egale. :)
Uneori, în loc de zahar folosesc miere, cea ce da un parfum mai bogat amestecului.

Da,si eu mai pun miere,sau sirop de agave.Merci de idee! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 July 2010 - 09:55 AM

Vezi postareamoatza, la 25 July 2010 - 09:27 PM, a spus:


parca numai ala!
nimic nu-i scapa, arta face din toate.

felicitari, Maya!

Merci,Moazo! :)
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 26 July 2010 - 09:57 AM

Vezi postareauptown girl, la 25 July 2010 - 09:38 PM, a spus:

[center]

Maya, daca-mi permiti, lipesc si eu aici un chutney de prune asa cum il fac eu. :D


Cu mare placere,si merci de reteta! :)
Arata tare bine si sigur îmi place!...doar cu ghimbirul nu prea le am.Daca e putin,nu ma deranjeaza.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 27 July 2010 - 04:12 PM

Ma bag si eu in seama cu cu un tip:

Condimentele uscate s-ar putea praji un pic fara ulei in tigaie de teflon ca la garam masala.

Imi dai voie sa folosec zahar de palmier?
Am cumparat de curiozitate o "caramida" de jumatate de kilogram si cred ca aici si-ar gasi menirea.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#15 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 27 July 2010 - 07:48 PM

Daca fac cu balsamico, il maninc singura, si mai primesc si macaneli. Pot inlocui cu lamiie/lime?
raluca elena

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 July 2010 - 08:30 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 27 July 2010 - 04:12 PM, a spus:

Ma bag si eu in seama cu cu un tip:

Condimentele uscate s-ar putea praji un pic fara ulei in tigaie de teflon ca la garam masala.

Imi dai voie sa folosec zahar de palmier?
Am cumparat de curiozitate o "caramida" de jumatate de kilogram si cred ca aici si-ar gasi menirea.

Sigur ca s-ar putea rumeni,si eu fac asta de multe ori,dar acum erau prea putine,si nu s emerita efortul :D
Poti pune zahar de care vrei,eu pun doar brun ca da o nota mai caramelizata în combinatie cu balsamico.
Neaparat folositi un balsamico de calitate foarte buna,altfel veti simti doar acreala/aciditatea.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 July 2010 - 08:31 PM

Vezi postarearaluca elena, la 27 July 2010 - 07:48 PM, a spus:

Daca fac cu balsamico, il maninc singura, si mai primesc si macaneli. Pot inlocui cu lamiie/lime?

Ralule,poti folosi linistita lime! :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 27 July 2010 - 11:00 PM

Maya,
Eu as manca bunatatea asta pe cracker-si,tre` sa fie tare parfumata.Chestia faina e ca poti s-o tii la frigi msi mult timp. :hug:

#19 Useril este offline   Salmida 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 284
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationSuedia

Postat 19 August 2010 - 12:18 PM

Reteta m-a tentat de cand am citit-o si am sa o incerc si eu.

Am insa o intrebare legata de uleiul de susan. Este vorba de ulei deschis la culoare, nu? Adica obtinut din seminte de susan neprajite.
Ai putea pune o poza cu ce ai folosit tu? Sa stiu dupa ce ma uit pe rafturi ... :notworthy:
Ce am eu acasa acum este uleiul de susan folosit in mancarurile asiatice (ca in reteta cu carne de miel in stil mongolez) si e obtinut din seminte de susan prajite. Se foloseste pt gust si aroma, dar nu la prajit. Eventual se pot pune cateva picaturi in uleiul "obisnuit" la prajire.

Mersik! :thumleft:


#20 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 19 August 2010 - 12:36 PM

Vezi postareaNico, la 27 July 2010 - 11:00 PM, a spus:

Maya,
Eu as manca bunatatea asta pe cracker-si,tre` sa fie tare parfumata.Chestia faina e ca poti s-o tii la frigi msi mult timp. :notworthy:

Da,se pastreaza fara probleme :thumleft:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi