Fructul are forma ovala, coaja verde-inchis sau brun -violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare, in functie de soi. Pulpa este galben-verzuie, cremoasa cu gust de alune. Fructele tari la apasare nu sunt coapte, iar cele moi sunt deja trecute. In mijlocul fructului se afla un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, foarte apreciat in tratamentele cosmetice. Avocado este un fruct atipic: contine mai multe grasimi decat zaharuri.

Avocado intra in categoria fructelor conform botanicii universale, tot ce se are seminte si inmulteste prin seminte, intra in aceasta categorie. Fructul se cumpara verde, doar foarte putin moale la apasare si se pune la copt in pungi de hartie colorata (este mai rapida coacerea) sau pur si simplu pe platou.

Avocado este originar din Mexic, unde este folosit pentru productia de ulei. Un fruct de avocado poate sa atinga pina la 1 kilogram greutate. Acest fruct contine intre 14% si 25% grasimi vegetale usor asimilabile, ce protejeaza vasele sangvine. Este apreciat de asemenea pentru proprietatile sale antioxidante, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, hipoglicemiante.

Calitati nutritionale (100g):
Calorii: 160
Proteine: 2
Lipide: 14.7
Carbohidrati: 8.5
Fibre: 6.7
CRUD. Chiar daca este un fruct, avocado se consuma mai mult ca fel de mincare. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa mincam avocado crud, adaugat in salate sau amestecat cu condimente exotice. Daca este tratat termic, avocado capata un gust amarui. Din avocado se pregateste un sos, numit si unt vegetal datorita grasimilor pe care le contine.
Spre deosebire de untul obisnuit, untul vegetal din avocado nu creste colesterolul si nu pune in pericol silueta. Sosul de avocado se poate asezona cu usturoi, piper, peste sarat. 100 g avocado contin 165 de calorii, mai mult decit alte fructe. Comparativ cu alte fructe, avocado este mai satios datorita grasimilor si fibrelor alimentare. Proteinele din avocado sint usor de digerat.
VITAMINE. Avocado este bogat in vitaminele A, B, C, D, E, K. Datorita B-urilor, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos si este sursa buna de vitamina A (60 micrograme/100 g), ce stimuleaza acuitatea vizuala. 100 g avocado ne furnizeaza 15 mg vitamina C si 1 mg fier, elemente cu rol important in stimularea imunitatii si prevenirea anemiei feriprive
Ca informatie, pe 150 g de avocado vom avea urmatoarele informatii nutritionale.
Vitamine
Vitamina A 219 IU
Vitamina C 15 mg
Vitamina E 3,1 mg
Vitamina B 6 0,6 mg
Niacin 2,6 mg
Choline 21,3 mg
Betaina 1,2 mg
Cupru 0, 3 mg
Pantotenic acid 2,1 mg
Riboflavin 0,2 mg
Minerale
Calciu 18 g
Fier 0,8 mg
Magneziu 43,5 mg
Fosfor 78 mg
Potasiu 727 mg
Sodium 10,5 mg
Zinc 1 mg
Cupru 0, 3 mg
Selenium 0,6 mcg
Flor 10,5 mcg
Grasimi si diverse
GrasimiSaturate 3,2 g
Grasimi Monosaturate 14, 7 g
Grasimi Polisaturate 2,7 g
Acizi grasi ~
Omega 3 total 165 mg
Omega 6 total 2534 mg
Colesterol 0 g
Proteine 3,0 g
Fibra 10,1 g
Zahar 1,0 g
Cum se pastreaza:
- Avocado necopt trebuie tinut la temperatura camerei si ii trebuie de obicei intre 3 si 6 zile sa se coaca. Il puteti pune intr-o punga de hartie impreuna cu un mar, o banana, o rosie sau o para, toate acestea emanand un gaz de etilena care grabeste procesul de coacere. Nu puneti niciodata avocado necopt la frigider pentru ca nu se va coace. Avocado copt se va pastra proaspat la frigider pana la o saptamana.