Bonet
#1
Postat 27 July 2010 - 10:31 PM
Ingrediente:
Pentru caramel: 100 gr zahar
Pentru crema:
500 ml lapte
coaja razuita de la o lamaie
100 gr amaretti
5 oua: 3 intregi si 2 galbenusuri
80 gr zahar
20 gr cacao
3 linguri rom
1. Incalziti cuptorul la 180 de grade;
2. In cratita cu lapte adaugati coaja de lamaie si dati un clocot scurt. Lasati sa se racoreasca;
3. In alta cratita caramelizati 100 gr de zahar si varsati-l in tava de chec in care veti coace Bonet-ul. Ungeti tava de chec (prin rotire sau alte acrobatii) cu caramelul obtinut prin topirea zaharului si lasati la racit pana devine... stiti voi, vitraliu;
4. Maruntiti bine de tot amaretti (pana devin ca o faina);
5. Amestecati ouale cu zaharul, adaugati pe rand cacao, esenta de rom, amaretti maruntiti si laptele cald, strecurat;
6. Turnati compozitia obtinuta in tava de chec, asezati-o pe bainmarin, adica intr-o tava mai mare, in care turnati apa sa ajunga la 3/4 inaltimea tavei de chec (al naibii, aveti grija cum masurati etapa asta );
7. Coaceti la 180 de grade... pana se coace. Eu am copt o ora si ceva, dar cuptorul meu e vechi.
8. Lasati sa se raceasca bine, puneti apoi la frigider cam 3-4 ore, rasturnati pe-o tava si mancati tot, pentru ca e foarte bun!
Sectiune:
Piscotel, spor la treaba!
P.S. Voi daca puneti mai mult amor in arta asta, poate nu vi se separa. Eu sincer, nu reusesc sa inteleg ce anume s-a separat in toata treaba asta. Oricum, e fin si aromat, numa` bun de mancat.
#2
Postat 28 July 2010 - 07:43 AM
Cristinica, la 27 July 2010 - 10:31 PM, a spus:
Multumesc,
Il fac neaparat,ca arata tare bine.
Apoi vin la raport cu rezultatul.
Pup fata frumoasa.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#3
Postat 28 July 2010 - 07:48 AM
Am editat.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 28 July 2010 - 07:51 AM
Cristinica, la 27 July 2010 - 10:31 PM, a spus:
S-a separat laptele, dunga aceea alba? Poate doar n-ai amestecat suficient compozitia, eu il pun pe Ken sa o faca.
#5
Postat 28 July 2010 - 02:33 PM
Adriana, nu stiu sa zic daca e laptele sau al`ceva. Eu am amestecat cu mixerul destul de bine...
Dar chiar si asa, e buuuuuuuuuun!
#7
Postat 28 July 2010 - 07:20 PM
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#8
Postat 28 July 2010 - 07:46 PM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 28 July 2010 - 08:15 PM
#11
Postat 01 August 2010 - 08:06 PM
Am facut budinca asta mirobolanta,pentru care toata familia iti multumeste in cor.
A iesit ceva de vis.
Am pus langa ea si cate un glob de inghetata de vanilie,faza pe care nu am mai putut sa o fotografiez,pentru ca mancaii nu au mai avut rabdare.
Data viitoare fac portie dubla.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 02 August 2010 - 12:04 AM
Piscotel ti-a iesit asa de aratos...
#13
Postat 02 August 2010 - 06:16 AM
kira, la 02 August 2010 - 12:04 AM, a spus:
Piscotel ti-a iesit asa de aratos...
Multumesc.
E meritul Cristinicai,care mi-a deschis ochii asupra lui.
De acum va fi si favoritul nostru.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#14
Postat 09 September 2010 - 09:10 PM
Ce minunatie de Bonet ai facut!
Ma bucur mult ca iti place! Felicitari!
#15
Postat 10 September 2010 - 08:37 AM
Nu pot decat sa-ti multumesc inca o data ca mi-ai adus in atentie acesta reteta.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#16
Postat 17 October 2015 - 11:19 AM
Va dau si varianta mea, ca Piedmont-ul e mare si-s multe variante.
5 linguri de zahar pentru zahar ars.Topiti si tapetati o forma.
4 oua intregi se bat cu 4 linguri de zahar.Se adauga 4 linguri de cacao amara cernute si 80 de gr de amaretti zdrobiti grosolan.Adaugati la sfarsit 500 ml lapte caldut si coaceti pe baie de aburi la 170 de grade 40 de minute.
#17
Postat 17 October 2015 - 11:50 AM
Si adaug ca e o reteta gluten free pentru ca pricomigdalele fiind facute cu faina de migdale n-au gluten.
#19
Postat 05 December 2015 - 06:16 PM
Am cautat reteta si desi nu am gasit-o sub numele de bunet, mi se pare ca se apropie destul de mult de reteta respectiva.
Ramanem oricum in Piemonte, un desert traditional.
Plecam de la un produs asa numit "sarac", castanele uscate.
Puse la hidratat o seara inainte, in apa calda.
Curatate de eventuale pielite si controlate de "sanatate".Dupa ce s-au hidratat e usor sa depistezi o castana sanatoasa dupa culoare.
Daca au parti maronii, aruncati-le.Aruncati apa si le clatiti bine.
Eu am avut 150 de grame de castane usacte.
Nu le-am catarit dupa, am mai aruncat cateva.Oricum si-au triplicat volumul.
Le-am pus la fiert in apa curata in care am aruncat un sfert de tija de vanilie.Se vede "pulpa" pastaii in apa, nu-s impuritati.
Timpul de fierbere variaza in functie de soi, de marime, de gradul de deshidratatre.Controlati-le.
Le lasati la racit, le scurgeti si le mixati cu mixerul vertical impreuna cu 4 oua, 5-6 linguri de zahar, 40 gr de cacao, 100 gr de amaretti(pricomigdale).
Daca vi se pare prea groasa compozitia mai adaugati o cescuta de lapte.
Reteta originala prevedea apa in care au fiert castanele.Eu am preferat laptele.
Compozitia obtinuta trebuie sa rezulte curgatoare, ca la crem caramel.
Turnati intr-o forma cu peretii grosi si coacem pe baie de aburi la cuptor.(170 gr-30 minute).Lasati la racit, minim 3-4 ore in frigider.
N-am preparat zahar ars ca la bunet, am servit cu zeama de la compot de piersici.
Pun link si la gluten-free, pregatite cu amaretti si nu contin faina.
#20
Postat 05 December 2015 - 08:57 PM