Postat 07 January 2014 - 02:23 PM
ce scumpa e Elena!
si Bea e innebunita dupa baie cu spuma (ii pun niste gel de dus in cada si sare grunjoasa iarna ... pt raceala ... uneori si saruri de alea colorate, dar nu am mereu, nici nua m vazut aici de copii). Pana acum daca nu era baie cu spuma, de dusul de seara nu prea avea chef. De vreo doua luni eu merg la acupunctura si medicul mi-a recomandat spalatul pe cap, pt indepartarea celulelor moarte si a "mizeriei" din poluare/aglomeratii umane etc. Mi s-a parut logic discursul sau si de la spalat capul o data pe saptamana am trecut la spalatul ...aproape ...zilnic, prin urmare mi s-a parut firesc ca si copila trebuie sa se spele zilnic in aceeasi logica. Prin urmare, pt ca ea e disperata dupa parul lung si nu are de unde inca ... , i-am zis ca daca ne spalam zilnic pe cap o sa-i creasca parul lung ca si lui mami. De atunci se cere zilnic la spalatul pe cap. Noi ne-am spalat de mici cu dusul direct pe cap/fata/ochi si nu riposteaza, ba ar isi pune dusul si singura.
De Craciun, i-a adus Mosul (de la DM) un set cu sampon si gel de dus de printese. De atunci e disperata si mai rau dupa dus si baie, ocazie sa se spele cu cosmeticele ei pt printese. Orice e de printese e la mare cautare ...
Si la noi merge cu e fetita mare si face asu nu mai face nu stiu ce chestie ... Asta nu da roade doar cu suptul degetului si culcatul singura ... Insa pediatrul a zis, de ex cu suptul degetului, sa nu insistam, sau sa aplicam metode agresive (gen oja amara etc§) pentru ca asta va crea frustrari ce vor refula acum sau mai tarziu in alta parte. Ca drept dovada, de revelion i-am facut surpriza si am luat la mine lac de unghii si niste abtibilduri cu fluturasi floricele aurii pt unghiute, sa-i fac si ei manichiura pt seara de Revelion. Zis si facut, doar ca abtibildurile acelea nu erau adecvate pt unghiute de fetite mici si stateau cu colturile in sus - au fugit imediat. Atunci am trimis-o la prietena mea sa ii faca o bulinuta rosie pe unghiute, daca are oja rosie (eu nu aveam decat lac). Ok, doar ca nu am mers cu ea la ei in camera si, Carmen i-a facut cu oja si pe degetul mare floricica (pe degetul mare eu nu o dau cu oja, tocmai ca il suge). Prin urmare i-am spus de acum nu mai sugi degetul, una pt ca doar fetitele mari au unghiile facute si doi pt ca daca sugi degetul cu oja te va durea burtica si vomiti. Ok, toate bune, doar ca la ora cand i-a venit somnul (foarte devreme fata de obiceiul ei, pe la 11 era gata...eu de abia pusesem sa mananc aperitivul), s-a pus pe plans ca vrea acetona sa stergem oja. Eu nu m-am prins ca era vorba de oboseala si nevoia de supt degetul la somnic ... , a doua zi am realizat...
Da, cum s-a dus la gradi intr-o saptamana nu a mai acceptat sa o hranesc eu. Doar cand se alitna sau e obosita vrea sa o ajut. Iar cu imbracatul/incaltatul si caratul bagajelor proprii ... la fel in cateva luni a devenit independenta ... A avut o perioada prin noiembrie cand nu mai vroia sa se imbrace/manace singura, m-a uimit si pe mine si pe educatoare (m-a chemat ea sa-mi spuna), dar am stat de vorba cu Bea si i-am spus ca m.a sunat Mos Craciun ca nu stie daca sa-i aduca jucarii de bebe si sa se mute inapoi la cresa sau rochite de printesa ca e fetita mare ... Asa am rezolvat problema rapid.
De asemenea, sa mor de rusine ca pe la inceput de decembrie m-a chemat educatoarea sa-mi spuna ca e rasfatata si nu asculta, face doar ce vrea si ca e singura de care asculta, dar cand pleaca ea devreme la 15, celelelate educatoare o suna ca nu se descurca deloc cu ea. Atunci am aflat ca educatoarea procedeaza la fel ca si mine: cand ii intrta ceva in cap si nu vrea sa renunte, e incapatanata, sau daca plange o lasa sa isi faca numarul, ii spune ca nu doreste sa aiba de-a face cu ea daca nu este ascultatoare si ca o asteapta sa se linisteasca si sa isi ceara scuze. Asta functioneaza la Bea. Doar ca trebuie sa fii tu tare ... sa o lasi sa planga pana se linisteste si sa-i vorbesti mereu foaaarte calm. Eu (sau oricine) daca ridic tonul la ea, imediat se pune pe plans si jale ... . Deci la noi autoritatea trebuie cu zambet si blandete. Explciatiile in momentele alea ale ei de incapatanare nu le aude ..., pot sa ii explic eu de ce nu e bine, de ce face rau etc ... NU AUDE NIMIC daca i s-a pus pata ca vrea sa faca ceva ... nu ai cu cine sa te intelegi... Ori reusesti sa ii distragi cumva atentia, cu un zgomot, cu un obiect etc, ori o lasi sa isi faca numarul ...
Elena doarme singura, pentru ca nu i-ai dat ocazia sa vada ca se poate si altfel. Si pentru asta meriti 1.0000000 de felicitari! ca imi aduc aminte cum te-ai chinuit si cu dormitul singura si cu adormitul singura si ce ferma ai fost.
La noi a dormit singura pana la 1 an, apoi noi am fost 10 zile in CO fara ea si desi am lasat instructiuni sa fie altfel, mamaie a dormit cu ea in pat. Ala a fost finalul dormitului singura ... Cred ca acum e destul de greu de dezvatat ... Atata e de isteata ca m-a intrebat: tie ti-ar placea sa dormi singura ? tu de ce dormi cu tati? ufff, ca e greu, dar atat de frumos ... Pur si simplu eu nu rezist! Cand ii aud vocea aceea cristalina si vorbeste asa de mult si de frumos, cand ii vad zambetul ala de iti aduce soarele in inima ... ma topesc! Si de aici dificultatea de a fi consecvent pe pozitii...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!