Shopping alimentar :D
#82
Postat 28 March 2013 - 02:54 PM
Lapona Enigel, la 28 March 2013 - 10:46 AM, a spus:
Aici preturile bio sunt ceva de speriat! Cand imi iau si eu doua pulpe de pui bio, cu spata, dau intre 12 si 15 euro. Ieri am luat insa un pui din supermarket, de 5 euro L-am facut la gratar...una din cele mai otravitoare chestii cica...pui de supermarket facut la gratar. Bagash-mi-.ash ca o sa ma apuc sa mananc radacini bai nene!!!
Mai, nu zic nu, si eu incerc pe cat posibil sa mancam cat mai sanatos, etc, dar ne intoarcem la ce discutam zilele trecute, ce e bio in ziua de azi?
Eu decat sa dau 180 de euro pe 2 kg de carne, mai bine de banii astia mananc peste proaspat din Mediterana ca o am peste drum.
Nu ma incred in ruptul capului, numai daca vad eu ce le da de mancare la viteii astia bio. Da ce' poa' sa le dea, de 1 kg de carne sa coste 90 de euroi??
Mi se pare foarte exagerat.
Pui cumpar foarte rar, dar o data pe saptamana (sambata la pranz) iau unul recunosc, la rotisor, facut la cuptor pe lemne. Cel putin ma amagesc, il vad gata facut .
Cred ca nu e chestie de persoane instarite sau nu. Pur si simplu eu nu vreau sa dau atatia bani pe un kg de carne poa' sa fie si mama lui bio. Si ma refer doar la ce ziceai mai sus, repet, 2 kg de carne 180 de euro. Ca mi-a ramas pe creier .
Sunt unii oameni care-s vai de capu' lor, n-au bani sa ajunga la sfarsitul lunii, aia sunt condamnati? Pentru ca nu mananca bio?
cum justifica producatorul ala pretul? Poate le face masaj frate, ca in Asia, nu mai tin minte pe unde, la vaci le face masaj si o friptura din vaca respectica costa cateva sute de euro. Vreo 600 parca .
#84
Postat 28 March 2013 - 04:02 PM
Asta e cea mai scumpa pentru ca e singura rasa de vita unde fibrele de carne sunt intrepatrunse se o reteta foarte fina de grasime de calitate inalta, ceea ce ii confera o fragezime excelenta cica. Deocamdata nu am ajuns in Japonia sa o incerc si sa o comand si sa platesc si transportul pe ea, nu am dfe gand
Apoi, cu pretul produselor bio aici, care cica is bio-bio, moara Franta daca nu, e ceva de groa-za! Mie mi se strepezesc dintii cand merg la ferma din sat si as lua un pui intreg sa il arunc pe gratar...dar sa dau de 5 ori pretul celui "normal"...nu. Ca vorba ta, Any, ce palaria mea le da bai frate? Dar sa stii ca asta e realitatea in societatea germana, cei cu venituri solide isi permit o alimentatie de calitate. Germanii sunt un popor pentru care statutul este foarte important. Si germanii traiesc pentru a isi arata statutul, lucru care se reflecta si in mancarea lor. Se vorbeste de mancaruri, ori legume trendy. Acum ani buni cautam pastarnac de imi sareau ochii din cap, acum il gasesti caci a revenit, este "trendy" Astept sa devina si gogosarii trendy pe-aici, ca mi-e dor de belea sa gust unu'. Asadar, noi, romanii, am fost intotdeauna trendy Am crescut bio si mancam legume trendy de cand ne stim.
#85
Postat 28 March 2013 - 04:09 PM
Fructe cat lumea de toate felurile, merele nu erau niciodata toate la fel, nici la forma, nici la marime.
La fel legume, etc.
Acum, nu te poti increde in nimeni.
#86
Postat 28 March 2013 - 04:25 PM
Azi dimineata vorbii cu ai mei la telefon si ma plangeam ca uite ma mama, tata, mama lor de 'otzi! Cumparam de-acu din tara dar cu ce palaria mea le transportam...ca aia e beleaua. Da' tata de colo: Lasa tata, ca il trimit pe Mitica cu caruta! (Mitica este un var de-al lui ramas paznic, singurul din clan ramas la "mosie", ca restul ne.am imprastiat in patru colturi de lume).
#87
Postat 28 March 2013 - 05:19 PM
Eataly, la 28 March 2013 - 11:52 AM, a spus:
Nica n-a ramas.
Am avut si mamaliga, ca lui Manu ii place.
Acuma vin de la cumparaturi.
Si eu tot un kg am luat si-l pun tot in oala de gulyas ,ca vin pruncii si sigur il terminam la o masa .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#88
Postat 28 March 2013 - 07:49 PM
Mai eu mor cand iau felii de vita si le dau rapid la tigatie, de-mi umple tigaia cu apa.
Toti macelarii au zis: isi lasa apa=dopati cu antibiotice.
#90
Postat 28 March 2013 - 08:08 PM
Eu o data am patit cu un pui ca m-am dus sa vad daca nu s-a ars ca nu mirosea, ce naiba sa miroasa ca se balacea in apa!
#92
Postat 28 March 2013 - 09:18 PM
moatza, la 28 March 2013 - 09:11 PM, a spus:
Mie producatorii locali, tot cu apa mi-au zis ca e injectata carnea care lasa apa.
Aici in fiecare sambata se organizeaza piata cu producatorii locali, la preturi foarte mici: legume, fructe, branza, carne, vin.
Toata vara de la ei am facut cumparaturi. Asa am facut zacusca cu niste ardei frumosi la pret 0,70 euro kg, in conditiile in care la aprozar (deci nu la supermarket) erau 1,60 euro pe kg!!! Fructe, legume, cate si mai cate si daca luam mai multe imi dadea si un pepene gratis.
Chiar am intrebat o data pe unul din ei de unde mai iau carne de ce lasa carnea de vitel apa. Aia cumparata la magazin si chiar si de la macelar cateodata. Si mi s-a zis pentru ca le injecteaza apa . Chiar scrisesem pe un topic nu mai stiu pe unde.
Da' nu-i exclus sa le bage si antibiotice sau alte prostii.
#93
Postat 30 March 2013 - 10:00 AM
asta-i schema vacii, ca nu stiu bucatile pe romaneste, sa stiti ce palavragesc eu aici
De la miel stiu ca o pulpa din spate e intre 20 si 30 euro.
Somon de Atlantic 18/kg ce-am luat joi de la pescar. De-acum o sa mai uit si la celelalte soiuri. Pestele mi se pare scump, avand in vedere ca se pescuieste la greu
Branzeturi, Cashel Blue 22, oferta 11/kg, BLue Stilton 5/250g, Brie 5/380g, Cooleeney cred ca e Camembert 20.60 la oferta 10.30/kg, cheddar de la 13-14/kg in sus, depinde ce vrei
#94
Postat 30 March 2013 - 12:03 PM
#95
Postat 30 March 2013 - 02:50 PM
Stiti ca, de fapt si de drept, sa obtii ceva bio (indiferent ca-i vreo vegetala sau vreun animal(ut)) e foarte greu? Iti trebuiesc spatii intinse. De ce? Pai fin'ca vecinu' nu face nica bio, dimpotriva - el stropeste - pomii, legumele... ce-o avea el pe tarla. Si cum vantu' are prostu' obicei sa bata din orice directie, da' mai ales de la tarlaua vecinului spre tarlaua celui care cultiva bio... Sau pasarile / insectele care nu tin cont de acest lucru si zboara din floare-n floare carand nu doar polen, ci si particule de solutii ne-bio...... Uite-asa ajung cartofii bio sa fie si ei stropiti, vaca mananca iarba stropita si tot asa.... Sunt cantitati mici, nu e ca si cum ai stropi tu direct, dar bio 100% nu e nimic, nicaieri. Da' preturile sunt....
E doar un comentariu, o parere personala. Nu critic nimic si pe nimeni, nu-mi permit. Sariti peste paranteza mea, daca nu va e de folos ce-am rumegat eu pe-aici.
#96
Postat 30 March 2013 - 03:14 PM
Aici sincer, inafara de pui, n-am vazut in magazine nici un fel de carne ca fiind etichetata organic/ bio. Meniul principal pt oi si vaci e iarba si de-aia este din belsug tot timpul anului. La pui nu ma arunc la bio prea des chiar din motivul expus de Foxxy. Free range inseamna ca umbla liber, mai ciuguleste si el o rama, o iarba, acma ca le-or mai da si concentrate, asta e. Singura carne care lasa apa la gatit e cea de porc. Nici carne de import n-am vazut. Poate-o fi in orasele mai mari. Noibsuntem inconjurati de ferme, magazinele se aprovizioneaza in majoritate local, cel mult din judetele vecine
#97
Postat 02 April 2013 - 11:48 PM
#98
Postat 02 April 2013 - 11:49 PM
alpha, la 30 March 2013 - 03:14 PM, a spus:
Aici sincer, inafara de pui, n-am vazut in magazine nici un fel de carne ca fiind etichetata organic/ bio. Meniul principal pt oi si vaci e iarba si de-aia este din belsug tot timpul anului. La pui nu ma arunc la bio prea des chiar din motivul expus de Foxxy. Free range inseamna ca umbla liber, mai ciuguleste si el o rama, o iarba, acma ca le-or mai da si concentrate, asta e. Singura carne care lasa apa la gatit e cea de porc. Nici carne de import n-am vazut. Poate-o fi in orasele mai mari. Noibsuntem inconjurati de ferme, magazinele se aprovizioneaza in majoritate local, cel mult din judetele vecine
Vise vise, draga mea..free range inseamna ca nu au despartitoare, ca teoretic pot iesi din custi dar nu inseamna ca spatiul le permite sa faca asta si nu-ti inchipui ca milioane de gaini necesare consumului de masa umbla libere prin iarba dupa rame.
Uite exemplu de crescatorie free range . Oficial o ducem bine, portita e deschisa, puii sunt free/liberi dar e mai greu de curatat fecalele si exemplarelor decedate asa ca unii dintre puii free devin canibali.
Cu organicu' stam la fel...pentru ca o cultura de cereale sa fie declarata organica trebuie ca solul respectiv sa fie curat/virgin de chimicale pentru 7 ani..7 ani parca era in Romania anilor 2003. Normativele mentionau ca doar ce cultivai pe un sol liber de chimicale cu istorie dovedita se pot numi produse organice, bio.
Tu crezi ca milioane de pui vanduti in masa zburda pe campiile neinfestate ale Europei si asa ajung freerange si bio? Free range sau bio nu mai inseamna nimic din ceea ce stim noi din gospodariile de acum 30 de ani. Dar oficial ne adaptam si suntem free.
Si ca legatura, vorbeam cu amicele mele care au fice de varste 10-15 ani si au pieptul foarte dezvoltat, sau au masa foarte mare. In anii 80, 90 rar era o pubera de 12-16 ani care sa aive sani care sa necesite sutien cu cupe. Acum toate pustoaicele au C si D si sunt naturali, dar nici macar nu e funny ci e trist . Cica de la lapte si carne de pui cu hormoni de crestere.
#100
Postat 03 April 2013 - 02:22 AM
Si mai apar etichete ca "organic" (no animal by-products, antibiotice sau alte suplimente iar vitaminele trebuie aprobate) "Raised Without Antibiotics" (crescuti fara antibiotic), "Hormone Free and/or Steroid Free" (in Canada legal nu sunt folositi hormonii din 1960) "Vegetarian Grain Fed" (adica fara "animal by-products"- ca de ex faina de oase, folosite pentru proteine.)
Ideal, gainuta in curte, crescuta cu iarba plantata fara chimicale, care face oul frumos si are ea o viata decenta. Fericiti de cei ce pot