Cu tristete ma uitam mai ieri intr-un supermarket si constatam ca acum, in toiul verii, nu era urma de fructe romanesti pe tarabe, chiar si pepenii erau de import. Ce sa mai zic de piersici, impecabile dar fara parfum, made in Greece.
Ca sa-mi alung gandurile negre vis-a-vis de constatarea agoniei agriculturii nationale si a consumismului international m-am expediat in gradina mamei mele unde sunt 2 piersici care fac cele mai parfumate fructe din lume...ei exagerez acum, dar sunt ai nostri si trebuie sa-i laud . Dar pe bune, eu n-am mancat piersici mai bune decat cele pe care le-am cules cu mana mea de pe creanga. Si ce poate fi mai bun decat aceste fructe auriu-rosiatice invelite intr-o manta de aluat fraged?
Pentru aluat fraged:
250 g faina 00
125 g zahar
125 g unt la temperatura camerei
1 ou
1 varf de cutit sare
1 varf de cutit praf de copt
Pentru umplutura:
700-800 g piersici tari
2-3 linguri zahar
eventual coaja de lamaie/limes
+ 1 galbenus pentru uns
Faina se amesteca cu zaharul, praful de copt si sarea. Se adauga untul si de amesteca cu degetele pana se ajunge la consistenta unor firimituri de paine. Se adauga oul batut in prealabil si se amesteca pana se formeaza o bila de aluat care se inveleste in folie si se da la frigider cel putin 30 minute.
Piersicile se spala bine pentru a se indeparta puful, apoi se taie felii de pe sambure.
Se amesteca cu 2 linguri de zahar (am pus brun) si eventual coaja de lamaie sau limes.
Aluatul se intinde intr-un disc cu diametrul de 40 cm, apoi se pune pe o foaie de hartie de copt, se gaureste in centru cu furculita.
Piersicile se aseaza in mijloc, iar marginile aluatului se aduc peste ele.
Se ung marginile tartei cu galbenus batut si daca se doreste se presara cu putin zahar brun.
Se da la cuptor la 180 grade 40 -50 minute, pana se aureste bine.
Prima felie e pentru voi.
Prim-plan din timpul devorarii
Pagina 1 din 1
Tarta rustica cu piersici
#2
Postat 01 August 2010 - 03:18 PM
Simplu si de efect! Bravo! Cred ca a fost nemaipomenita!
raluca elena
#3
Postat 27 August 2010 - 09:59 AM
Gizas Kiken ce poze ai facut ma si vedeam printre piersicile alea.
Super tarta si eu o s-o fac!
Super tarta si eu o s-o fac!
#4
Postat 27 August 2010 - 01:16 PM
BIJU, la 27 August 2010 - 09:59 AM, a spus:
Gizas Kiken ce poze ai facut ma si vedeam printre piersicile alea.
Super tarta si eu o s-o fac!
Super tarta si eu o s-o fac!
Giz Bijulica!Ieri am facut clatitele tale umplute cu carne macinata!
Ma gîndeam la tine,la cît de mare tre' sa fie flacaul tau...si tu azi apari!
Ma bucur de revedere!
-Maya's World-☀
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 02 September 2010 - 09:29 PM
M-au cadorisit cu cateva piersici de la curte. Cand am bagat nasul in punga, sa lesin de parfumate ce erau. Am gustat una, insa nu era deloc gustoasa. Erau si cam tari. Imediat mi-am amintit de tarta ta, Kiken. Insa nu eram convinsa... mi se parea prea simpla. Ma gandeam ca n-o sa iasa buna... fara branza, fara smantana... fara mai nimic.
Dar am facut-o! Si nu regret deloc! E cea mai buna tarta pe care am mancat-o vreodata in viata mea! Parfumata, crocanta, blatul fraged, delicioasa!
Acuma nu stiu cum sa fac cu pozele, ca ale mele nu-s asa frumoase ca ale tale si nu vreau sa stric frumusete de topic. Dar ma incumet!
Am facut-o rustica de tot... nici macar nu am avut rabdare sau mai bine zis indemanare s-o fac rotunda.
Am copt-o. Nu e arsa... asa e zaharul brun aici, mai negru.
Si o sectiune rustica!
Si e nemaipomenit de buna! Nu am cuvinte! Buna rau!
Multumesc, Kikenhana!
Dar am facut-o! Si nu regret deloc! E cea mai buna tarta pe care am mancat-o vreodata in viata mea! Parfumata, crocanta, blatul fraged, delicioasa!
Acuma nu stiu cum sa fac cu pozele, ca ale mele nu-s asa frumoase ca ale tale si nu vreau sa stric frumusete de topic. Dar ma incumet!
Am facut-o rustica de tot... nici macar nu am avut rabdare sau mai bine zis indemanare s-o fac rotunda.
Am copt-o. Nu e arsa... asa e zaharul brun aici, mai negru.
Si o sectiune rustica!
Si e nemaipomenit de buna! Nu am cuvinte! Buna rau!
Multumesc, Kikenhana!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1