-NASHi-
Para Nashi (Pyrus pyrifolia ),apartine familiei Rosaceae si provine din China.
În ziua de azi se cultiva în tot estul Asiei cît si în Japonia,si de cîtiva ani si în Italia,Chile si Franta.
Pomul atinge o înaltime de aproximativ 5 metri.Florile sînt albe si împrastie o mireasma placut parfumata,chiar putin dulceaga.Înfloresc la începutul lunii aprilie pîna în mai.Fructele se recolteaza aproximativ la începutul lunii septembrie.Au în general o coaja aspra si subtire,care este comestbila.Pulpa fructului este foarte zemoasa,chiar si atunci cînd fructele sînt înca necoapte.Au o aroma usor dulce-acrisoara care aminteste de para,ananas..mar.
Doar în japonia sînt cunoscute peste 1200 varietati de Nashi.
Proprietati nutritive pe 100 g Nashi :
* Calorii 32
* Grasimi 0,2 g
* Carbohidranti 8 g
* Proteine 0,5 g
* Magneziu 35 mg
* Vitamina C 0,2 g
Nashi se consuma proaspete,dar se poate face si un compot.
Merg perfect într-o salata usoara de fructe.
Nashi înseamna "para" în japoneza.Acest fruct mai este cunoscut si sub denumire de Para japoneza,para asiatica,para chinezeasca,para coreeana,sau Kumoi.