-SMOCHINA-
Smochina(Ficus carica) este un arbust sau tufa de marime medie,
aproximativ 8 m înaltime.Provine din familia Moraceae.Smochinii înfloresc de trei ori pe an.Februarie/Martie,Mai/Iunie,August/ Septembrie.De pe o tufa/arbust se pot recolta de la 80 pîna la 100 kg fructe.Cea mai mare producatoare este Turcia,urmata de Iran,Grecia,Algeria,Maroc,...Spania,Brazilia.
Smochinele se culeg coapte,de aceea nu se pot pastra prea mult.La racoare,pîna la 5 zile,apoi încep a fermenta.Daca tine prea mult,a fost culeasa necoapta sau este manipulata genetic.Se poate consuma cu coaja,sau fara
Proprietati nutritive/100 g smochine proaspete:
* Calciu 42 mg
* Glucide 12 g
* Magneziu 20 mg
* Potasiu 250 mg
* Fibre 2,9 %
* Calorii 64
* Proteine 1,3
* Lipide 0,3
* Carbohidranti 19
* Vitamina C 3 mg
* Apa 80%
* Grasimi 0,5 %
* Zaharuri 12,5
* Calciu 58 mg
* Caliu 226 mg
* Magneziu 19 mg
* Fosfor 29 mg
Smochinele uscate
În mod normal,fructele se lasa la uscat în pom/tufa.
Pentru ca productia sa mearga dupa plan,se culeg cînd nu-s uscate de tot,
si se supun la temperaturi ridicate,pentru o uscare mai rapida.
Asta face ca smochina uscata sa piarda din calitate.
Ceea ce înseamna ca pierde enorm din aroma si dulceata.
Proprietati nutritive -100 g smochine uscate:
* Glucide 60 g
* Fibre 18,5 %
* Potasiu 980 mg
* Magneziu 70 mg
* Calorii 270
* Apa 24 %
* Proteine 5,6 %
* Grasimi 2,3 %
* Zaharuri 56,9 g
* Calciu 254 mg
* Caliu 1006 mg
* Magneziu 92 mg
* Fosfor 153 mg