Forum Culinar: Pipearca - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pipearca ...sau chipearca.Mancare machidoneasca de ardei copti

#1 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 30 August 2010 - 08:18 PM

Am doua prietene.Una buna, una foarte buna.Bine , am eu mai multe prietene, dar astea doua-s mai speciale, mai...Ei bine, sunt aromane, machidonence, tzantzaroaice,
Odata, intr-un octombrie spre sfarsit, a fost ziua prietenei bune.A serbat-o la munca, fiindca avea mama bolnava si nu pre-i ardea.
Atunci am mancat ceva ce nu mi-ar fi dat vreodata prin minte ca exista si ca voi manca eu.
Am mancat CHIPEARCA.Asa-i zicea ea. I-am cerut reteta.Am verificat-o si la prietena foarte buna si v-o spun si voua!
Pipearca, sau pipearca, depinde de ramura de descendenta a aromancei, e o mancare usor de facut, usor de mancat dar greu de uitat.Este cea mai simpla reteta pe care am auzit-o, dupa apa fiarta.Tot in functie de ramura, e cu ardei grasi cruzi sau copti.Meglenii o fac cu ardeii copti.
Nu are cantitati, fiecare pune cat crede ca poate manca.Eu, pentru doua portii am pus asa:
4 ardei grasi (cei 2 ardei kapia sunt din alt film, bulgaresc)
4 oua
4 rosii (doua le-am copt)
200 g cas sarat (musai) de oaie
2 linguri de ulei


Am copt ardeii si doua rosii (doua erau prea moi si nici n-au vrut pozate), i-am curatat de coji si seminte si NU i-am spalat.Am taiat ardeii ca pentru salata, fasiute sau cum vreti voi, dar nu prea marunt si i-am calit in ulei.
Cand au capatat putina culoare, am ras rosiile si i-am mai lasat cateva minute sa se-mprieteneasca, timp in care am amestecat branza cu ouale si le-am turnat peste legume.
"De amestecat nu amesteci ca-n tocana!Usor, pe dedesupt, sa nu se lipeasca!" Asa a zis fata, io, copil cuminte si ascultator, asa am facut.
Nu e nevoie de nici un condiment, cu atat mai putin piper.Machidonii nu folosesc piper alaturi de branza de oaie.
De aratat nu prea are ce arata, nici nu are pretentii de concurs de miss, dar va asigur ca are un gust...
Se scade mancarea, dar nu chiar foarte tare, ca uscata nu mai are gust. Nici sare nu trebuie, ca are branza.Merge cu un vin vechi si rece...
E buna si calda (ca nu m-am putut abtine), dar si rece e fantastica.

Varianta cu ardei cruzi e la fel, doar ca se calesc ardeii cruzi pana se inmoaie. De rest, la fel.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319147164.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319155498.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319156345.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319157018.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-12831915864.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319159452.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319164568.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319165055.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2010/post-73-128319166507.jpg

Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 30 August 2010 - 08:21 PM

Apoi tre sa fie buna mai Zoazo, ca are numai bunatati ca ingrediente.

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 30 August 2010 - 08:26 PM

tare-s curioasa de gust! as manca, da'ntai de la altu'.
am mai auzit de mancarea asta. si tot laudata era.
sa-ti fie de bine!

#4 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 30 August 2010 - 08:27 PM

Azi la pranz am avut mancarica de ardei copti (ceapa, rosii si ardei copti). Mi-au ramas 2 portii, noi suntem trei guri la masa , + 2 oua si ceva telemea de capra= chipearca - maine la pranz. Si mai fac si o mamaliguta. Bati copiii si fugi cu mancarea.Uite asa ma invata criza sa fiu inventiva. Saru'mana, Zoazorica.

#5 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 30 August 2010 - 08:39 PM

Si eu am mancat tot in Dobrogea, merita sa incerci macar cu un ou acolo si doi ardei copti :angryfire: , n-o sa va para rau!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 30 August 2010 - 10:23 PM

Am auzit ca e mancarea preferata a lui Becali.Imagine postata
Tre sa o fac si eu.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,755
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 31 August 2010 - 08:24 AM

oooo, deci asa se numeste! am mancat din asta toata copilaria mea si nu stiam ca are un nume. noua ne-o facea bunica cu ardei cruzi. era mancarea pentru zilele cand nu era masa de pranz, adica in ziua de sosire si de plecare de la bunici. of ce amintiri... :) e tare, tare buna.

referitor la discutiile despre cum circula retetele, bunica mea era din ucraina, refugiata la brasov in timpul razboiului. iar aceasta mancare eu o asociez cu ea. daca nu citeam aici de unde provine puteam sa jur ca e din ucraina :)

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 31 August 2010 - 09:11 AM

Nu am mancat niciodata tre' sa fie tare buna suna intrensant' tre' s-o incerc....
Bravo Azorico'.... :)

#9 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 31 August 2010 - 11:47 AM

E tare buna in zilele in care sunt legumele bune la gust si suculente!! Plus ca nici nu se face greu :)
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#10 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 31 August 2010 - 01:23 PM

Poate fi si de post, dar in acest caz nu se pun oua si branza, ci masline!Imagine postata
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#11 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 02 September 2010 - 10:01 AM

Rog fetele care mai stiu si alte variante ale retetei, sa le puna, sau sa faca , daca e nevoie, corecturi la reteta mea!Eu, neavand cantitati sau proportii, am facut-o cum am crezut eu!
Toate retetele mele sunt interactive: le puteti aduce modificari sau adaugiri.Nu ma supar!
Imagine postata tuturor celor ce-si aduc contributia si POFTA BUNA!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#12 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 03 September 2012 - 07:12 PM

Heeeiii, va mai amintiti?
Azi, cocand f'o 7 ardei kapia, mi s-a facut brusc pofta de chiperci si uite-asa, un ardei a devenit asta:
Atat am facut, cat vedeti aici, ca doar eu mananc bunaciune d-asta bio:


Imagine atasata: monthly_09_2012/post-73-13466923150916.jpg
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#13 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 03 September 2012 - 08:02 PM

Vezi postareazoazorel, la 03 September 2012 - 07:12 PM, a spus:

Heeeiii, va mai amintiti?
Azi, cocand f'o 7 ardei kapia, mi s-a facut brusc pofta de chiperci si uite-asa, un ardei a devenit asta:
Atat am facut, cat vedeti aici, ca doar eu mananc bunaciune d-asta bio:


Atasament pipearca.jpg



De cind zic si eu c-o fac cu ardei copti... si n-am apucat :) Am mai facut de vreo 10 ori in vara asta varianta cu ardeii necopti. Veneam acasa, deschideam frigiderul; brinza nu-mi lipseste niciodata vara din frigider, rosiile si ouale la fel, daca mai gaseam si-un ardei, gata mincarea :)

#14 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

  Postat 26 August 2018 - 04:29 PM

Mi-eara poftă. Mi-era dor...Am făcut chiperci!

Imagine atasata: monthly_08_2018/post-73-15352937449577.jpg
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#15 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,866
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 25 October 2021 - 11:42 AM

Aveam niște ardei copți in congelator si o bucată de caș de oaie, gras de la munte, iar azi le-a venit rândul că de mult poftesc la așa o mâncare!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2021/post-343-0-17216800-1635154915.jpg


#16 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,652
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 28 October 2021 - 02:26 AM

Din cate imi aduc aminte am facut o singura data, cred ca textura nu m-a prea incantat. S-ar putea sa-i mai dau o sansa, candva...

#17 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 29 October 2021 - 06:58 AM

Încercați cu telemea de oaie sau Feta. E delicioasă mîncarea asta dacă brînza se topește în sos și rămîn și mici cubulețe de brînză. Brînzeturile care se înmoaie și se întind (gen cașcaval) nu sînt indicate. Deci ardei prăjiți în ulei (nu am făcut încă niciodată cu ardei copți, nici nu m-aș complica, iese excelentă și doar cu ardeii prăjiți, dar prăjiți, nu doar înmuiați), roșii (pot fi și roșii cuburi din conservă), fac sos, se lasă să iasă puțin uleiul deasupra, apoi brînza tăiată cuburi și la final ouăle cu iaurt sau fără.

#18 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,866
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 29 October 2021 - 05:48 PM

Vezi postareaCarmella, la 29 October 2021 - 06:58 AM, a spus:

Încercați cu telemea de oaie sau Feta. E delicioasă mîncarea asta dacă brînza se topește în sos și rămîn și mici cubulețe de brînză. Brînzeturile care se înmoaie și se întind (gen cașcaval) nu sînt indicate. Deci ardei prăjiți în ulei (nu am făcut încă niciodată cu ardei copți, nici nu m-aș complica, iese excelentă și doar cu ardeii prăjiți, dar prăjiți, nu doar înmuiați), roșii (pot fi și roșii cuburi din conservă), fac sos, se lasă să iasă puțin uleiul deasupra, apoi brînza tăiată cuburi și la final ouăle cu iaurt sau fără.


Ardeii îi aveam deja copti, nu am copt special pentru mancarea asta, cașul era de oaie s-a topit frumos in sos , s-a intins putin cand era fierbinte mancarea apoi cand s-a racit s-a intarit ca si cum ar fi fost bucati de branza. Asta am avut, asta am pus, oricum nu am facut cantitate mare. De prajeli ma feresc deocamdata ca nu imi permite regimul, dar cand voi reveni la mormal sper sa fac si cu ardei prajiti, sper la vara viitoare sa am si rosii coapte de soare.

#19 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 30 October 2021 - 09:09 AM

Mai mult îi dădeam niște ponturi lui adi-edi, că zicea că nu a încîntat-o textura. În legătură cu caș /telemea eu văd o diferență enormă între cele două, de aceea am specificat că pentru piperchi e recomandată telemeaua sau Feta pentru rezultate bune. Fiecare adaptează cum vrea, dar rețeta de piperchi e una. Am auzit asemănări între unele mîncăruri și piperchi, dar dacă asculți detalii de preparare îți dai seama că rezultatul e total diferit. Mișmaș bulgăresc, mîncăruca din Ardeal etc., nu au mare legătură la gust cu piperchi, fără supărare :blush:

#20 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,866
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 30 October 2021 - 11:49 AM

Vrei sa spui ca daca am pus cas, nu e pipearca ci altceva? Asa sa fie, ca nu am chef de discutii contradictorii! Asa cum merg ardei prajiti, care au cu totul alt gust fata de cei copti, asa a mers si casul sarat, ca de asta aveam in casa. Poate la vara o voi incerca si cu telemea.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi