Tocana alba, acrisoara de cartofi.
.

.
Sa vina oare de la săsescul "Zu Speiss"? Era o mancare de cartofi cu sos alb, pe care mama a invatat-o de la soacra-ei (Dumnezeu s-o odihneasca pe Buna) pentru a-si rasfata sotul cu mancaruri ca la "mama acasa". Se gatea la noi in casa de cel putin 3 ori pe luna daca mama dorea sa aiba liniste. A facut-o pana acum trei luni cu o mana din ce in ce mai tremuranda. Acum e infirma

Ingrediente:
Cartofi
o ceapa medie
unt, sau ulei de masline pentru sotat
1 pahar de vin alb sec.
1-2 linguri de faina
2 frunze de dafin
o lamaie
sare, piper
optional: o ceasca de smantana dulce.
optional: verdeturile preferate.
Mod de preparare:
Cartofi curatati de coaja si taiati byte-size (de-o imbucatura) - eu i tai intotdeauna cu cutitul ondulat de taiat sfecla rosie - se pun la fiert in apa cat sa-i acopere de-un deget, cu sare si doua frunze de dafin.(ale mele erau maruntele asa ca am echivalat suprafata)
Separat, intr-o tigaie se soteaza ceapa tocata cat mai marunt in untdelemn sau unt (daca stati bine cu colosterolul) pana devine sticloasa, apoi se adauga o lingura doua de faina, se desface in grasimea incinsa si se stinge cu un pahar de vin alb sec incalzit. Se lasa pe foc mic, amestecand sa se omogenizeze. Daca trebuie lungit sosul se foloseste apa cu aroma de dafin in care fierb cartofii.
Cand cartofii mai au de fiert circa 5 minute se scurge apa in exces (dar nu se arunca, poate fi folosita la controlarea fluiditatii sosului) se toarna sosul peste ei si se mai lasa la bolborosit inca 5 minute pe foc mic, sa se lege sosul cu amidonul din apa in care au fiert crumpii. In final se poate stoarce si dintr-o lamaie ( depinde de cat de sec a fost vinul) si se asezoneaza cu verdeata tocata, piper proaspat macinat si sare daca mai e nevoie.
Se poate servi ca fel de sine statator, ca si mancare de post, sau ca si garnitura pentru chiftele, parjoale, carnati la gratar. etc. Deasemenea se impaca foarte bine si cu pestele prajit sau la gratar.
Daca doriti sa fiti creativi, puteti rade si niste parmezan deasupra la sfarsit, sau sa umble si smantana printre crumpeni.
Verdeata tocata marunt ( patrunjel, marar, cimbru, tarhon, proaspat, etc. Cam ceea ce v-ati prinde in buchetul dumneavoastra) e considerata de tatal meu un eres si e infierata necrutator. Pentru el, gustul copilariei din timpul razbelului trebuie sa fie doar cel al dafinului. Noi mai punem cand ne vine cheful. Bunica nu folosea nici vinul (il bea

Pastrand idea de baza, eu mai combin dafinul cu nucsoara (cam cat de-o viziune) sau alteori - de fapt deseori - renunt la ceapa si la dafin, prajesc uscat in tigaie fructe de chimen pana incep sa faca poc-poc! si apoi le pisez in mojar cu rozmarin uscat si coaja uscata de lamaie.