-CLEMENTINA-
Clementina ( Citrus aurantium ),este un hibrid între Mandarina ( Citrus reticulata ) si portocala ( Citrus sinensis ).Clementinele cresc în pomi care sînt verzi tot anul,si rezistenti la frig .Coroana este rotunda, iar ramurile sînt relativ subtiri,si cu tepi mici.Pentru a se coace,clementinele nu au nevoie de temperaturi ridicate.
Fructele sînt mici si rotunde.Au o coaja subtire portocalie si lucioasa,care are multi pori de ulei.Interiorul fructului este format din 8 pîna la 12 segmente,iar împrejurul axei centrale este în general gol.
Proprietati nutritive pe 100 g clementine proaspete:
* Calorii 43
* Proteine 0,7 g
* Grasimi 0,3 g
* Zaharuri 3,5 g
* Carbohidranti 9,2
* Fibre 2,1 g
* Vitamina C 30,6 mg
* Vitamina e 0,3 mg
* Vitamina B1 0,1 mg
* Calciu 36 mg
* caliu 196 mg
* Magneziu 12 mg
* Fosfosr 21 mg
* Cupru 94 µg
* Fier 321 µg
* Mangan 49 µg
* Zinc 101 µg
Clementinele se pot folosi ca oricare alte citrice.Fiind foarte suculente,se pot stoarce pentru suc.Netratate /fara ceara sau alti conservanti,se poate folosi si coaja.