Limeta ( Citrus aurantiifolia ),provine din familia Rutaceae.Mai este cunoscuta si sub denumirea de lamîie mexicana.Principalii producatori,India,Mexic,Egipt,regiunile tropicale ale Americii de Sud
Arbustul dens este de talie mica,în general nu depaseste 4 m,are ramuri subtiri ,iar unele varietati au si spini.
Fructul este rotund,are între 4-6 cm.
Proprietati nutritive pe 100 g:
* Grasimi 2,4 g
* Calorii 31
* Magneziu 15 mg
* Proteine 0,5 g
* Zahar 1,6 g
* Calciu 12 mg
* Caliu 75 mg
* Fosfor 10 mg
* Calciu 12 mg
* Caliu 75 mg
* Magneziu 14 mg
Limeta,este o citrica mica,parfumata si acra.Desi mult mai mica decît o lamîie,contine portie dubla de suc/zeama .
Limonadele din limeta sînt aromate si au tenta mai exotica decît cele obtinute din lamîie.Coaja limetelor netratate,se poate folosi la aromarea blaturilor,prajiturilor,cremelor.Acest fruct da cel mai racoritor sorbet,în zilele fierbinti de vara!Unu dintre cele mai cunocute cocktailuri din lume -Caipirinha (Brazilia) -,are ca baza sucul de limeta.
În tarile arabe,se foloseste pe post de condiment,numit Loomi,care se obtine prin fierberea limetelor coapte în apa cu sare,apoi se usuca la soare.Aceste fructe uscate, sînt cunoscute în Iran sub denumirea de omani sau amani.De obicei se face o gaura în limeta uscata,su se striveste putin,si se foloseste la condimentat/parfumat si acrit orezul,sau mîncaruri cu orez.
Eu le am mereu în casa.Aromatizez aluaturi,prajituri,creme,iaurturi.Sau pur si simplu o felie în paharul cu apa,sau ceai..limonade,sorbeturi.
...si sa nu uit de Mojito,care-l împart cu piscotela,ca stiu ca-i place limeta