Caut o reteta! ...sau idei cum s-ar putea face ceea ce caut :D
Postat 17 December 2019 - 02:39 PM
Postat 17 December 2019 - 02:58 PM
mino, la 17 December 2019 - 02:39 PM, a spus:
Nu, Mino, pelicula e din el si e inofensiva, suferi de la ea?
Cred ca despre altceva e vorba aici, ceva ce produce suferinta.
Postat 17 December 2019 - 04:42 PM
https://cooking.stac...-dry-and-yellow
Postat 17 December 2019 - 05:21 PM
Postat 17 December 2019 - 07:46 PM
eu folosesc manusi de unica folosinta care sint mai tari si mai bune si masura mica e perfecta pe mina mea si pot face orice, asa ca la chestii de-astea mai mizerabile le folosesc cu drag
daca sint mai putin mizerabile le refolosesc
Postat 17 December 2019 - 09:24 PM
Adriana, la 17 December 2019 - 07:46 PM, a spus:
daca sint mai putin mizerabile le refolosesc
warning, translation nazi e la post
Adriana m-am confuzat total de cum ai folosit mizerabil. ai vrut sa spui murdar, plin de mizerie (ca asa ar reiesi din context) sau altceva? ca mizerabil (despre lucruri) ar insemna lipsit de valoare, prost facut
Postat 17 December 2019 - 10:57 PM
Dar mie nu mi se pare ceva f murdar curatarea dovlecelului. Oricum, stiuca zicea Adriana ca ea percepe si un gust neplacut, de pamant, la dovlecel...deci cred ca e si ceva indus.
Postat 17 December 2019 - 11:19 PM
Postat 17 December 2019 - 11:39 PM
Dexter, la 17 December 2019 - 09:24 PM, a spus:
da, asta am vrut sa spun
am vrut sa spun ca daca tre sa curat ceva ce imi murdareste tare minusitele bag manusile
Dexter, la 17 December 2019 - 11:19 PM, a spus:
haidi bre mizerabil nu e sinonim cu murdar?
moatza, la 17 December 2019 - 10:57 PM, a spus:
ba da, ca-ti lasa chestia aia pe miini de tre sa te speli de 3 ori
Postat 18 December 2019 - 07:00 AM
Mai jos ce am gasit:
mizerabil, ~ă [At: HELIADE, O. I, 386 / Pl: ~i, ~e / E: fr misérable] 1-4 smf, a (Om) care se află într-o stare (materială sau) morală vrednică de plâns, jalnică, nenorocită Si: (liv) mizer, (înv) mișel, (îvr) mesericos. 5 a Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns Si: (liv) mizer. 6 a Cu aspect urât, sărac, în stare proastă Si: sărac, sărăcăcios.7 a Neînsemnat, neglijabil ca proporții, ca valoare. 8-9 a, av (Care este) de calitate foarte proastă. 10-11 smf, a (Om) ticălos.
sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni
MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj., s. m. și f.1. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, nemernic, infam. 2. Adj. Lipsit de (orice) valoare, de însemnătate; de calitate foarte proastă. 3.Adj. Care se află într-o stare foarte proastă, vrednică de plâns; nenorocit, jalnic. ♦ Care denotă o situație foarte proastă; cu aspect urât, sărăcăcios. – Din fr. misérable.
sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni +1 definiție identică
MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj. 1. (Despre persoane) Vrednic de dispreț, ticălos, mîrșav, nemernic. Toți au ceva comun, prin care sînt și mizerabili și ridicoli și acel ceva este liberalismul lor, sau noua stare de suflet datorită liberalismului romîn. IBRĂILEANU, SP. CR. 233. ◊ (Substantivat) Tu ești răspunzător de moartea mătușe-mi, nemernicule!... în genunchi, mizerabile!DUMITRIU, B. F. 140. Și aș avea plăcere nespusă să le trag și eu cîte o palmă la toți mizerabilii ăștia. MIRONESCU, S. A. 25. Ce! a cutezat? mizerabilul! CARAGIALE, O. I 110. ♦ Fig. Aspru, rău. Dar cînd știu c-o să vă-nghețe Iarna mizerabilă, Mă cuprinde o tristețe Iremediabilă. TOPÎRCEANU, S. A. 70. 2. (Despre lucruri etc.) Lipsit de valoare, prost făcut; în stare proastă, neîngrijit. Teza d-tale... este mizerabilă. SEBASTIAN, T. 212, Versurile ce scrii sînt rele, – ce zic rele? ele sînt mizerabile. MACEDONSKI, O. III 112. Intrăm în micul și mizerabilul port. BOLINTINEANU, O. 291. 3. (Franțuzism rar; despre persoane) Care se află într-o stare nenorocită, care inspiră milă, care este vrednic de plîns; lamentabil, jalnic. Voi care-ați cunoscut-o...Recunoașteți-o, dacă puteți, în mizerabila birtășiță de lîngă «Biserica Neagră». MACEDONSKI, O. II 411.
sursa: DLRLC (1955-1957)
Postat 18 December 2019 - 09:01 AM
deacu' o sa ma gindesc la Misérables ca sa il folosesc corect
Postat 18 December 2019 - 10:01 AM
E bine sa folositi sursele de pe net cu simtul critic activat si sa verificati intr-o sursa primara veridicitatea informatiei.
Asadar, contextul, colocatia si/ori asociatia de cuvinte au o mare importanta in folosirea unui cuvant. Se poate folosi legitim intr-un enunt gen "Mama, ce pantofi mizerabili am! Ce mizerabila e camasa asta! Ce masina mizerabila!" - aici are clar sensul de foarte murdar.
Figurativ inseamna de joasa speta, de proasta calitate. Caracter/om mizerabil.
Asa cum spunea si Moata, in contextul cu dovleacul este nepotrivit. Eu imi pun manusile cand trebuie sa curat chestii care sar, stropesc, murdaresc mainile, se lipesc/intind pe maini, gen peste. Urasc sa curat peste. Pe domnul dovleac evit sa il ating, il tin cu prosop, il tai in doua, ii scot maruntaiele (sic!) si il bag la cuptor sa se moaie, dupa care ii scot pulpa cu o lingura ca sa o pot folosi la ce am nevoie.
Edit din motiv de scris cu copitele.
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 18 December 2019 - 10:01 AM
Postat 18 December 2019 - 10:29 AM
Lapona Enigel, la 18 December 2019 - 10:01 AM, a spus:
pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil
Postat 18 December 2019 - 10:40 AM
si da, tot romanul foloseste mizerabil cu intelesul de murdar, jagos (ca, daca o dam in subtilitati, deja jegos e altceva decat jagos )
Postat 18 December 2019 - 11:53 AM
Adriana, la 18 December 2019 - 10:29 AM, a spus:
pai pentru mine chestia pe care o lasa pe miini dovleacul face parte tocmai din lucruri care murdaresc mainile deci pentru mine e mizerabil
Si pentru mine la fel
Aceasta postare a fost editata de clau_ash: 18 December 2019 - 11:54 AM
Postat 18 December 2019 - 04:07 PM
Tocmai, ca fix asta este eronat. Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului Stai ca sa ma gandesc cum formulez ca sa fiu cat se poate de clara.
Asadar: mizerabil este un rezultat in cazul acesta nu o insusire in sine. Camasa mizerabila/maini mizerabile - au ajuns asa deoarece ceva le-a facut sa fie asa, le-a murdarit.
Folosit in sens figurativ, cuvantul mizerabil desemneaza o insusire: un om mizerabil este asa el, e josnic, nesimtit, stiu eu. Nu a suferit sub impactul nici unul agent care sa il aduca in starea asta.
Sper ca am reusit sa ma exprim elocvent de data asta
Ergo, daca spui ca dovleacul e mizerabil, asta inseamna ca l-ai personificat
E un nesimtit de dovleac
Postat 18 December 2019 - 06:40 PM
Lapona Enigel, la 18 December 2019 - 04:07 PM, a spus:
Tocmai, ca fix asta este eronat. Mainile tale sunt mizerabile pentru ca s-au umplut de chestia dovleacului Stai ca sa ma gandesc cum formulez ca sa fiu cat se poate de clara.
Asadar: mizerabil este un rezultat in cazul acesta nu o insusire in sine. Camasa mizerabila/maini mizerabile - au ajuns asa deoarece ceva le-a facut sa fie asa, le-a murdarit.
Folosit in sens figurativ, cuvantul mizerabil desemneaza o insusire: un om mizerabil este asa el, e josnic, nesimtit, stiu eu. Nu a suferit sub impactul nici unul agent care sa il aduca in starea asta.
Sper ca am reusit sa ma exprim elocvent de data asta
Ergo, daca spui ca dovleacul e mizerabil, asta inseamna ca l-ai personificat
E un nesimtit de dovleac
Tare faine mai sunteti!
Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 18 December 2019 - 06:41 PM
Postat 18 December 2019 - 07:43 PM