Se apropie sarbatorile,bine mai e destul timp dar mie imi place sa fiu pregatita din timp,asta inafara de placerea pe care o am sa va provoc la discutie,ca mi-e tare drag de voi.

Asi dori tare mult sa vb. despre sarmalute,sfaturi tipsuri si cum va plac voua(ca na' cate bordeie atatea obicee).Incep eu.Ca si la salata beof,eu le prepar altfel in functie de sezon,primavara imi plac in frunza de vita si cu multa verdeata,loboda stevie,marar,patrunjel si putin leustean....Vara la sarmalutele de varza noua,imi place sa le alternez cu ardei umpluti,si cu crengute de cimbru,felii de rosii,iarna in schimb imi plac cu frunza de varza murata,cimbru si afumatura.Ca si carne imi place cel mai mult 1 kg. de carne din care 1/2 vita,1/2 porc,la aceasta cantitate pun o cescuta de orez,1 ou (am incercat si cu mai multe si deloc,am concluzionat ca-mi place cu un ou)1 ceapa medie cruda,o ceapa medie calita stinsa cu 1 lingura de bulion,1 morcov mic, 1 lingurita de boia dulce,si paprica iute,sare piper.Cotoarele de la varza le toc fin si le pun la fundul oalei stropite cu putin ulei,2 foi de dafin cateva bobite de piper si cateva de coriandru(nu-i romanesc dar am observat eu ca-mi place gustul)pun si ceva suvite de slaninuta sau ce afumatura am eu(nici prea mult sa domine gustul nici prea putina)cateva vf. de crenguta de cimbru.Sarmalutele de varza murata le formez,potrivite,nici prea mari nici prea mici,cam cat degetul gros(policele)unei manute mai dolofane(ca a mea

)ca avem in vedere si ca orezul se mai umfla apoi,alt tips vazut si incercat si placut a fost ca sa pun sarmalutele in cratita sub forma de raze,nu de melc cum faceam eu,imi place,ele capata o forma usor conica,in mijlocul ala gol pun varza tocata cimbru si afumatura,le acopar cu apa cat sa le cuprinda,pun 1 lingura mare de bulion bun concentrat,si prin fierbere sosul se formeaza de la sine,dau pe flacara sa prinda un clocot,apoi la cuptor la foc mic,3 ore cu totul daca am timp ,daca nu macar 2 ore la foc mijlociu,timp in care scutur prin rotire cratita ,stiti voi cum ca la sarmale

,mai stropesc spre sf. si cu putin vin,ca-mi place mie mult ce parfum da.Nu le servesc niciodata fierbinti ci le las sa se odihneasca.Pt. craciun,le fac in ajun si incep dimineata.Imi plac servite cu ardei iute,smantana si mamaliguta calda.Am primit de la mami meu un ceaun ca-mi doream eu mult,maine va pun poza.
Ce nu mi-a placut mie,sarmalute de primavara acrite cu borsh,nu-mi plac,prefer vin,chimion,sau fenel(fenicul,neee),carne de pasare.
Astept sa-mi impartasiti reteta voastra dupa gustul vostru si tipsurile voastre,eu prind o idee ce ma inspira si nu o uit...Va pupezz...