clau_ash, la 18 December 2019 - 07:00 AM, a spus:
Mai jos ce am gasit:
mizerabil, ~ă [At: HELIADE, O. I, 386 / Pl: ~i, ~e / E: fr misérable] 1-4 smf, a (Om) care se află într-o stare (materială sau) morală vrednică de plâns, jalnică, nenorocită Si: (liv) mizer, (înv) mișel, (îvr) mesericos. 5 a Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns Si: (liv) mizer. 6 a Cu aspect urât, sărac, în stare proastă Si: sărac, sărăcăcios.7 a Neînsemnat, neglijabil ca proporții, ca valoare. 8-9 a, av (Care este) de calitate foarte proastă. 10-11 smf, a (Om) ticălos.
sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni
MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj., s. m. și f.1. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, nemernic, infam. 2. Adj. Lipsit de (orice) valoare, de însemnătate; de calitate foarte proastă. 3.Adj. Care se află într-o stare foarte proastă, vrednică de plâns; nenorocit, jalnic. ♦ Care denotă o situație foarte proastă; cu aspect urât, sărăcăcios. – Din fr. misérable.
sursa: DEX '09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni +1 definiție identică
MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj. 1. (Despre persoane) Vrednic de dispreț, ticălos, mîrșav, nemernic. Toți au ceva comun, prin care sînt și mizerabili și ridicoli și acel ceva este liberalismul lor, sau noua stare de suflet datorită liberalismului romîn. IBRĂILEANU, SP. CR. 233. ◊ (Substantivat) Tu ești răspunzător de moartea mătușe-mi, nemernicule!... în genunchi, mizerabile!DUMITRIU, B. F. 140. Și aș avea plăcere nespusă să le trag și eu cîte o palmă la toți mizerabilii ăștia. MIRONESCU, S. A. 25. Ce! a cutezat? mizerabilul! CARAGIALE, O. I 110. ♦ Fig. Aspru, rău. Dar cînd știu c-o să vă-nghețe Iarna mizerabilă, Mă cuprinde o tristețe Iremediabilă. TOPÎRCEANU, S. A. 70. 2. (Despre lucruri etc.) Lipsit de valoare, prost făcut; în stare proastă, neîngrijit. Teza d-tale... este mizerabilă. SEBASTIAN, T. 212, Versurile ce scrii sînt rele, – ce zic rele? ele sînt mizerabile. MACEDONSKI, O. III 112. Intrăm în micul și mizerabilul port. BOLINTINEANU, O. 291. 3. (Franțuzism rar; despre persoane) Care se află într-o stare nenorocită, care inspiră milă, care este vrednic de plîns; lamentabil, jalnic. Voi care-ați cunoscut-o...Recunoașteți-o, dacă puteți, în mizerabila birtășiță de lîngă «Biserica Neagră». MACEDONSKI, O. II 411.
sursa: DLRLC (1955-1957)
M-ar interesa de unde sunt exemplele astea. Informatia de unde sunte preluate citatele este incompleta. Banuiesc ca citatul cu "matuse-mi" (pe care eu nu l-am intalnit niciodata in forma asta in nici o opera literara) e preluat dintr-un roman...cine e B.R. habar nu am, ce editie, unde a fost publicat si anul publicatiei lipsesc, asadar foarte suspecta sursa. Vad acolo si "Iarna" scris cu litera mare in mijlocul propozitiei si mai era un adjectiv scris tot asa, care acum imi scapa.
Sfatul meu prietenesc: renuntati la sursa asta
moatza, la 18 December 2019 - 07:09 PM, a spus:
Neaaah, nici vorba. Eu nu-mi apar limba cu sucitoru, clar