Caut o reteta! ...sau idei cum s-ar putea face ceea ce caut :D
#61
Postat 05 November 2010 - 10:23 PM
#62
Postat 05 November 2010 - 10:46 PM
Geany, la 05 November 2010 - 10:23 PM, a spus:
Gianinoooooooooo, iaca paté calabrez ( nu ca la breaza )
http://it.answers.ya...04123109AAutZVy
daca ai nevoie de traducere da un strigat .
#63
Postat 05 November 2010 - 11:01 PM
#64
Postat 07 November 2010 - 12:52 PM
Geany, la 05 November 2010 - 11:01 PM, a spus:
Geany, ca sa obtii sosul acela din poza, trebuie sa faci asa :
Pui la fiert 60ml de apa, 60ml de otet alb (sau daca ai otet de orez, si mai bine), 100g zahar (nerafinat, de preferinta). Dai un clocot, între timp pisezi doi trei ardei iuti rosii cu doi catei de usturoi, o bucata de ghimbir cît degetul mare rasa si 10g de sare. Adaugi amestecul asta în siropul de mai sus, lasi sa fiarba la foc mic spre potrivit pîna obtii consistenta dorita (vezi ca se mai îngroasa un pic cînd se raceste).
Operatia se face de preferinta cu mînusi chirurgicale si sa ai mare grija sa nu duci cumva mîna la ochi. Deasemeni, îti recomand sa gusti ardeii iuti înainte sa dozezi cantitatea, asa ai sa apreciezi mai bine cam cîti ardei trebuie sa pui.
#65
Postat 07 November 2010 - 06:02 PM
#66
Postat 08 November 2010 - 01:23 PM
Asa arata ardeii iuti rosii(nu-s nici f. proaspeti in sensul de carnosi zemosi,dar nici fulgi deia uscati,de la borcan nu am vrut)sunt criminali de iuti am gustat,otet balsamic ,ulei de masline si miere...
Am maruntit fin(cu o forfecuta)6 ardei cu tot cu seminte si tot,am pus o lingurita vf. cu miere ,4 lingurite de otet balsamic,un praf de sare mare de muraturi,si am pus intr-un borcanel gol de la pesto de 175 gr,completat cu ulei de masline si infiletat capacul,si pus sa fiarba cateva clocote intr-o craticioara cu apa.Asa ca nu am behait nu nik.
Asa arata seamana f. mult cu ce voiam eu,iata ardeii fulgi cu seminte decantati pe fund si uleiul ala usturoios deasupra,sa picur eu pe pizza,orez,si alte mancaruri...Deja am picurat pe paine prajita e excelent...
Urmeaza sa fac dulceata de cepa reteta lui Alexandru si m-ar interesa la ce s-ar abina ea bine...
Alexandru multumesc super fain avatarul cu urs...
#67
Postat 08 November 2010 - 04:49 PM
simonaro29, la 05 November 2010 - 10:12 PM, a spus:
Mah , Geany , io papara d-aia iute n-am facut decat de 2 ori: o data cu ardei crud si o fermentat si o data cu d-ala uscat....asta n-o fermentat c-o fo mancata in 3 zile .
De cate ori sa scriu pe forumuri ?
Ardei iute uscat + faiăr = love
Afumati ardeiul iute uscat la flacara aragazului.
Incercati macar odata si trimeteti-mi banii doar cand i aveti.
Acum e momentul sa cumparati un kil de ardei iuti, ca-s si rosii si eftini.
I insirati pe ata si i atarnati la uscat.
Cand vine ceasul, luati ardeiul uscat de codita si treceti-l prin flacara.
Si folositi basca de gaze Rasculatii de la Bobâlna stiu de ce.
Dupa ce se raceste, devine friabil si se macina si mai usor in mojare. ==> ceva similar cu pimentón ahumado. Aceia sunt uscati la fum.
Chiar si cu substitutia mai brutala a aragazului, gustul se imbogateste substantial.
Am vazut la tele pe programul Descoperi cum bunicile ardeilor iuti din Oaxaca, intai afumau ardeii iutii, apoi turnau pe dansii un pic de apa colcotita, lasau la inmuiat si i macinau pentru mole.
Ele i prajeau in niste tigai de piatra. Am incercat si tigaia de teflon, am avut si asa rezultate, insa noxele degajate au fost mai puternice. Cel mai bun rezultat l-am avut pe flacara deschisa.
Offtopic:
Tata, contemporan cu Pistruiatul, mi-a povestit o isprava din timpul razbelului cu o fetita din mahalaua lor, care a fost prostita sa ... faca ceva cu un ardei iute. De atunci fata s-a captusit cu porecla Usturicurigauri. Impielitati de copii!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#68
Postat 08 November 2010 - 05:44 PM
Cu astia mai fac o portie de va povestii,si maine fug la piata si mai cumpar ardei ii intind pe ata si-i pun in balcon sa se usuce bine,bine,si iar io-i afuma,i-oi face fulgi vad eu...Ia sa vad eu cine are curaj sa ma opreasca...
#69
Postat 12 November 2010 - 08:28 PM
Imi spune si mie cineva va rog unde este glazura magica de ciocolata a Adrianei? Am nevoie repede repejior di ia . Ardi.
#70
Postat 13 November 2010 - 09:09 PM
Lapona Enigel, la 12 November 2010 - 08:28 PM, a spus:
Imi spune si mie cineva va rog unde este glazura magica de ciocolata a Adrianei? Am nevoie repede repejior di ia . Ardi.
Glazura(recipe by Adriana Nicoleta)
225 g zahar
75 g cacao
150 g smîntîna
175 g apa
7 g gelatina(foi)
Se amesteca zaharul cu cacao,apoi se adauga smîntîna lichida si apa.Am amestecat într-una,pîna cînd a început sa faca spuma.Am lasat-o cîteva minute sa fiarba la foc lejer,dupa care am strecurat-o pentru a evita vreun bulgaras de cacao.Am înmuiat gelatina în apa rece.Cînd glazura ajuns la aproximativ 50°C am adaugat gelatina,care s-a topit imediat.Am amestecat bine.Acum începe partea cea mai lunga,care ia timp cu caruta,si necesita rabdare,pe care eu nu o am.Am turnat glazura încetisor,din mijlocul tortului.S-a prelins foarte frumos,doar ca totusi e destul de fluida,si s-a însiropat si primul blat de la ea.Am repetat operatia de nu stiu cîte ori.Am tot adunat glazura,si iar am turnat..
Am pus tortul pe un gratar cu picioruse,în farfuria de la MO,de acolo am adunat-o si turnat-o iar pe tort si tot asa.Ramine lucioasa,dar prea mult de lucru pentru gustul meu.
De ce sa nu recunosc...de cînd am observat ca din ciocolata aia de la Milka care e umplutea cu crema de frisca,iese o glazura perfecta...nu ma mai agit cu alte glazuri
Ramîne mai molicica,luceste destul,si se taie foarte bine
Asta e ciocolata:
Si asa arata glazura:
Asa se taie:
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#72
Postat 14 November 2010 - 09:29 PM
Ce nu mi-a placut mie,sarmalute de primavara acrite cu borsh,nu-mi plac,prefer vin,chimion,sau fenel(fenicul,neee),carne de pasare.
Astept sa-mi impartasiti reteta voastra dupa gustul vostru si tipsurile voastre,eu prind o idee ce ma inspira si nu o uit...Va pupezz...
#73
Postat 14 November 2010 - 10:19 PM
apoi amestec cu carnea, orezul ( tot asa o ceasca la 1 kil de carne) sare , piper marar si patrunjel. nu pun ou. la fiert fac si eu ca la gretzili, pun cu apa, ulei de masline si zeama de lamaie si presar boabe de piper. le servesc cu smantana sau iaurt gras pentru cine doredte.
Cele in varza acra , numai din carne de porc. la fel ceapa calita morcov ras , sare piper, orez, un pic de patrunjel tocat. la fiert le pun cu un strat de varza murata, sarmale, afumatura, cateodata si un pic de carnati...si acopar cu varza. le pun la fiert la foc mare pana clocotesc, apoi foc domol, si la sfarsit la cuptor, cat sa se rumeneasca bine varza.
la astea cu varza nu pun bulion, dar tot boabe de piper. eu sunt gica contra la dafin. nu-mi place gustul . si le fierb tot in ceaun
Imagini atasate
#74
Postat 14 November 2010 - 10:32 PM
Alea cu carne le fac in general cu porc, vita sau amestec. Toc ceapa, o calesc impreuna cu morcovul ras, pana se inmoaie toate bine (la inceput pun ulei, dar apoi tot pun apa, sa fiarba si sa se inmoaie). Amestec toate ingredientele: orezul prefiert (nu-l las crud), carnea tocata, ceapa si morcovul calit, verdeturile tocate (marar, patrunjel si leustean) si condimentele macinate / tocate (busuioc, cimbru, sare, piper). Pun bulion (la greu) si le invelesc in frunze de varza sau vita, depinde ce am la interval. Nu importa anotimpu'.
Sarmalele fara carne, le fac la fel ca alea de mai sus, scotand carnea din ecuatie.
Mai fac si sarmale cu ciuperci (fara carne) - in loc de carne pun ciuperci tocate - de preferinta alea luate din padure (hulubite, hribi, galbiori....). Dar merg si cele de cultura. Nu-s rele. Restul ingredientelor raman la fel.
Foi de dafin si oua nu folosesc.
Toc niste varza, ori pun cateva frunze de vita in cratita, peste capacul special de oala (mama are asa ceva acasa), ori peste cateva capace de borcane - puse strategic sa nu se prinda sarmalele de cratita si sa se afume! Invelesc sarmalele (mari, mici, nu importa, depinde de foaie), le pun usurel in oala, pe deasupra le pun cateva foi intregi (varza sau vita de vie) sa le tina de cald, pun apa si nitel bors si dau la fiert, la foc mic. Cateodata mai pun si niste bucatele de slanina / piept de porc in oala, pentru gust. Dar nu mereu.
Cam atat.
#75
Postat 26 November 2010 - 10:47 PM
#76
Postat 12 December 2010 - 09:15 AM
Am citit parerile voastre despre sarmale !
Cred ca trebuie s va "imbogatiti" cunostintele citind si nr. din noiembrie a revistei secretele bucatariei !
La pag.46 ni se explica cum se fac sarmalele ! printre altele , pesmet si usturoi! Oare n-o confundat cu chiftele ????
Iar cireasa de pe tort.... e ca sarmalele se leaga cu sfoara ! Asta da secret ! Cu ceva etnobotanice ca oricum nu mai stii ce maninci!
#77
Postat 12 December 2010 - 11:44 AM
vrabiuta, la 12 December 2010 - 09:15 AM, a spus:
Am citit parerile voastre despre sarmale !
Cred ca trebuie s va "imbogatiti" cunostintele citind si nr. din noiembrie a revistei secretele bucatariei !
La pag.46 ni se explica cum se fac sarmalele ! printre altele , pesmet si usturoi! Oare n-o confundat cu chiftele ????
Iar cireasa de pe tort.... e ca sarmalele se leaga cu sfoara ! Asta da secret ! Cu ceva etnobotanice ca oricum nu mai stii ce maninci!
Vrabiuta, cu siguranta nu e vorba de sarmalele noastre traditionale. Sa stii ca aici se gasesc la carmangerie "sarmale" gata facute. Se numesc de fapt rulade de varza si sunt absolut imense si da, legate cu sfoara sau invelite in bacon ca sa tina la fiert. Umplutura lor nu are de a face cu a noastra si au carne tocata, usturoi si chiar pesmet. Redactia ar fi trebuit sa precizeze ca nu e vorba de sarmale de alta natie. Ma gandesc acum...ca multe gospodine fac cate un tuci de peste 100 sarmale si le mai fac si miiiiiici - niste bijuterii. Imi imaginez cat le-ar lua bietelor femei sa le mai si lege cu sfoara. Le apuca Ziua Judecatii de Apoi...
#78
Postat 12 December 2010 - 11:48 AM
Giorgiana, draga mea, din pacate am uitat numele prajiturii dar este vorba despre o prajitura pe care mama mi-o facea cand inca eram singura la parinti si pe care o adoram. Este din blat cu cacao si pe deasupra are albus de ou facut bezea si copt, crocant. Spui acolo ca este din caietul vechi cu retete. Sa ma bati ca nu mai tin minte cum i-ai spus ca se numeste. Daca vezi postul, te rog mult de tot sa postezi aici reteta (dincolo ai pus doar poza). Iti multumesc in prealabil!
#79
Postat 12 December 2010 - 12:28 PM
#80
Postat 12 December 2010 - 03:08 PM
Asadar, Georgiana, te-as rugat tare mult sa postezi reteta. Mi-ai face o mare favoare!