Forum Culinar: Maionese de Leite - Maioneza din lapte - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Maionese de Leite - Maioneza din lapte FARA OU !!! - plus sosuri derivate

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 28 September 2010 - 02:47 PM

Maionese de Leite - Maioneza din lapte
FARA OU !!! - plus sosuri derivate
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128567735147.jpg
.

Ieri dupamasa o buna prietena din Germania mi-a scris pe mail ca a vazut la tv (Johannes King, bucatar cu 2 stele Michelin) o reteta de maioneza din lapte , fara ou (deci si fara galbenuse). Am facut o scurta cercetare pe internet si am incercat-o in fapt de seara, ros de curiozitate. ;)

Ingrediente:
100 ml de lapte integral cat mai rece;
75 ml de ulei de floarea soarelui, sau 50 ml de ulei de floarea soarelui + 25 ml de ulei de masline EV
o lingura de suc de lamaie sau lime.
1 catel mic de usturoi pisat fin
1/8 lingurita piper alb proaspat macinat
1/8 lingurita sare fina.

Mod de preparare:
Intr-un container de capacitate de circa 1l (nu vrem sa stropim bucataria, "nespa" ?) se pune laptele rece, usturoiul zdrobit cat mai fin, piperul, sarea si sucul de lamaie si apoi se mixeeaza 30 de secunde cu mixerul (referintele de pe net favorizeaza mixerul in competitia cu robotul de bucatarie) Apoi se toarna progresiv uleiul , la inceput picatura cu picatura iar dupa ce incepe emulsionarea, se poate turna chiar si in fir subtire, miscand paletele in susul si josul copozitiei pentru a se omogeniza. Procesul de incorporare al uleiului cica ar trebui sa dureze cateva minute pana cand se obtine o maioneza fina si cremoasa. Fertig! Se pastreaza la frigider pana la o saptamana.
Eu, la prima incercare, am fost mai impetuos si imprecis, lucrand fara ingrediente cantarite si am terminat in mai putin de doua minute cand am ispravit uleiul disponibil in casa. Maioneza pe care am obtinuta, a fost foarte gustoasa, usoara/light, dar poate o idee mai fluida decat cele calsice, caci mi-a tremurat mana si am pus lapte la greu.
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128567739366.jpg
.

(fotografia e din faza in care am inceput deja sosul cu verdeturi. Kefirul deja adaugat, precum si caperele tocate)
Azi cand m-am intors de la servici: siupraiz, siurpraiz. Maioneza s-a intarit/ ingrosat suplimentar in frigider ajunagand la consistenta si onctuozitatea optima. Nici poveste sa se taie. :D

Folosind cele invatate in documentare, am folosit-o pentru un sos cu verdeturi.
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128567749985.jpg
.

I-am adaugat 100 ml de kefir de casa ingrosat (strecurat in filtrul de cafea), o lingurita de capere tocate fin si o cantitate mare de verdeturi aromate proaspat tocate. In ordinea ponderii: Busuioc italian, cimbru neinflorit, patrunjel si doar un fir mic de leustean si unul mic de tarhon. Ultimile doua continand uleiuri voaltile foarte puternice le-am pus in cantitate mica, astfel incat sa trebuiasca sa te intrebi care mai e gustul pe care il decelezi. :D
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128567755448.jpg
.


Am sa fac apel la amabilitatea Mayei, ;) . In limita timpului disponibil poate ar traduce (mult mai corect dacat mine) reteta de Apfel-Gurken-Schnittlauchcrème ( Crema cu mar, castraveti si chivas) de aici
http://lanzkocht.zdf...8114015,00.html

Mi-am propus sa incerc odata si odata si cu lapte condensat si cu lapte de soya - 100% vegana.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 September 2010 - 07:59 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 28 September 2010 - 02:47 PM, a spus:


Am sa fac apel la amabilitatea Mayei, :thumleft: . In limita timpului disponibil poate ar traduce (mult mai corect dacat mine) reteta de Apfel-Gurken-Schnittlauchcrème ( Crema cu mar, castraveti si chivas) de aici
http://lanzkocht.zdf...8114015,00.html





  • 100 ml lapte
  • 70 ml ulei de folarea soarelui
  • 70 g iaurt
  • 70 g creme fraîche
  • 1 mar
  • 4 castraveciori(Cornichons)
  • 2 cepe lunguiete(echalote/ceapa frantuzeasca)
  • 1 lamîie
  • 5 legaturi de iarba ciorii(Allium schoenoprasum)-desi aici legaturie sînt subtiri,5 sînt prea multe :rolleyes:
  • sare
  • zahar
  • piper
  • 4 fileuri de baby hering


Se mixeaza laptele,uleiul se adauga cîte putin.
Se adauga iaurtul si creme fraîche ,se condimenteaza totul usor.
Se curata marul,se îndeparteaza casuta de sîmburi,se taie în opt si se feliaza subtire(petale).Castraveciorii se taie cubulete.Cepele se curata si se taie marunt apoi se blanseaza(oparesc).
Se amesteca toate ingredientele cu iarba ciorii tocata fin ,si se mai condimenteaza înca odata totul cu zeama de lamîie, sare,zahar si piper.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 28 September 2010 - 08:36 PM

Foarte interesanta reteta.
Am salvat-o !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 28 September 2010 - 09:10 PM

Mie imi place mult dar mi-e frica sa nu mi se lege,doar lapte cu ulei... :thumleft:

#5 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 28 September 2010 - 09:13 PM

Vezi postareaGeany, la 28 September 2010 - 09:10 PM, a spus:

Mie imi place mult dar mi-e frica sa nu mi se lege,doar lapte cu ulei... :thumleft:

Se leaga,nu-ti fie frica.Uleiul face balsam cu lichid rece.Chiar si cu apa :rolleyes:
Eu fac dressing pt salata din otet balsamic si ulei.Le pun într-un pahar cu capac si scutur.Deja dupa cîteva scuturaturi simti cum se "cremuie" licorile :violent6:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 28 September 2010 - 09:16 PM

Eii na!!! Maya ma pui pi' ganduri' mie imi plac dresingurile astea de numa is' disperata...Hmm tre sa studiez chestia asta cu scuturatu'' :thumleft: ...

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,202
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 September 2010 - 09:56 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 28 September 2010 - 02:47 PM, a spus:

100 ml de lapte integral

Was ist das "lapte integral"?

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 28 September 2010 - 10:07 PM

Vezi postareaAdriana, la 28 September 2010 - 09:56 PM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 28 September 2010 - 02:47 PM, a spus:

100 ml de lapte integral

Was ist das "lapte integral"?

Nedegresat,adicalea intero??!! :pupic: Zic si io'...

#9 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 29 September 2010 - 11:48 AM

Vezi postareaGeany, la 28 September 2010 - 10:07 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 28 September 2010 - 09:56 PM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 28 September 2010 - 02:47 PM, a spus:

100 ml de lapte integral

Was ist das "lapte integral"?

Nedegresat,adicalea intero??!! :pupic: Zic si io'...


Geany are dreptate .. integrala
Whole milk - l-am tradus prin lapte integral si e laptele nedegresat.
Eu am folosit lapte de ... tanti :appl: - Laptele pe care ni-l aduce tanti dintr-un sat apropiat, de doua ori pe saptamana.

Domna Maya, multumeiri pentru traducere si tip-uri. :study:
Mi-am pus in gand sa incerc si eu dresingul Maya-Belfonte :hug:
Shake, shake, shake Senora, shake your body line
Shake, shake, shake Senora, shake it all the time
...
Senora dances calypso. Left to right is the tempo.
And when she gets the sensation,
she go up in the air come down in slow motion.

Jump in the line rock your body in time.
O-kay! I believe you.


@Geany (again)
"Zoe, fii bărbată" - O scrisoare ... furtunoasa
NU se taie!
- Parol!
- Ei aş !
- Sa ma-ngropi !

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,202
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 29 September 2010 - 12:11 PM

No, bine ca m-am lamurit, credeam ca exista un fel de lapte de care eu n-aveam cunostinta :P

#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 September 2010 - 01:25 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 29 September 2010 - 11:48 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 28 September 2010 - 10:07 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 28 September 2010 - 09:56 PM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 28 September 2010 - 02:47 PM, a spus:

100 ml de lapte integral

Was ist das "lapte integral"?

Nedegresat,adicalea intero??!! :P Zic si io'...


Geany are dreptate .. integrala
Whole milk - l-am tradus prin lapte integral si e laptele nedegresat.
Eu am folosit lapte de ... tanti :( - Laptele pe care ni-l aduce tanti dintr-un sat apropiat, de doua ori pe saptamana.

Domna Maya, multumeiri pentru traducere si tip-uri. :P
Mi-am pus in gand sa incerc si eu dresingul Maya-Belfonte :P
Shake, shake, shake Senora, shake your body line
Shake, shake, shake Senora, shake it all the time
...
Senora dances calypso. Left to right is the tempo.
And when she gets the sensation,
she go up in the air come down in slow motion.

Jump in the line rock your body in time.
O-kay! I believe you.


@Geany (again)
"Zoe, fii bărbată" - O scrisoare ... furtunoasa
NU se taie!
- Parol!
- Ei aş !
- Sa ma-ngropi !


Chiar nu am vrut sa sune ca un :''nu am incredere''...o sa fiu mai barbata in viitor,incercarea moarte n-are,doar ca m-a mirat simplitatea unui dresing la care nu m-asi fi gandit... :P

#12 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 September 2010 - 02:44 PM

[/quote]


Deci :''iertare,iertare de trei ori iertare...'':P

Am comis-o ca prea ma intriga,am pus aproximativ(din ochi)100 ml. de lapte,75 de ml. de ulei,busuioc uscat(din pacate),piper, sare, 1 lingura de zeama de lamaie,bagat mixerul in ea...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576329553.jpg

Am dat la congelator 10 min ca nu mai aveam rabdare,in loc de kefirul matali' eu am avut vreo lingura plina vf, cu smantana groasa-groasa(ca statuse la frigi,deaia de sta lingura-n ea) si o lingurita de mustar idem gros de sta lingurita in el,si am amestecat si astea...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576330365.jpg

Intre timp nu am stat am facut painea mea ''abrostolita'' ii zic eu...

Intr-o tigaie pun putin ulei de masline(ca la clatite),pun un catel de usturoi in coaja usor presat cu lama de la cutit,si o bucatica de ardei iute,si felii de franzela...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576328063.jpg

Cand s-a ''abrostolit ''(adica parpalit),am scos pe un fund de lemn,frecate cu catelul de usturoi devenit cremos acu' si cu bucatica de iutar,am tocat fin niste ceapa violeta de apa(de covasna zicea nenea din piata ca e)..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-12857632891.jpg

Si nerabdatoare sa incerc rezultatul am uns cu maglavaisul,pardon ''dresingul'',si presarat cu ceapa..

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576331215.jpg

Acuma shupraiz,shupraiz,crezi ca am prins vreo gura?!! cine crezi ca era disperat si nu se mai satura?!!...pariu pi' ci vrei matali ca n-o sa crezi(nu cred io' dapoi...)

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576331972.jpg


Bubuletu :P ...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576332706.jpg

Maii!!! :P te-o durea burta...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576333566.jpg

Sar'na pintru' masa...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128576334434.jpg

No' excelent dresingul cel mai bine si mai bine mi-l imaginez pe o salata verde cu crutoane de paine inauntru si cuburele de branza proaspata(telemele deshtia')...

Sper ca am fost iertata pt. indoiala,dar a fost de fapt doar mirare.. :(

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 29 September 2010 - 09:13 PM

Deci dupa vreo 4 ore de stat la frigi,s-a ingrosat ca un sos bechamel...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-12857874008.jpg

Asa arata pachetelul la scoala a lui cel mai mare...

Imagine atasata: monthly_09_2010/post-405-128578740732.jpg

Minunat sosul il voi mai presta cu siguranta ,si voi mai improviza si noi variante :P ...

#14 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 30 September 2010 - 10:34 AM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 29 September 2010 - 11:48 AM, a spus:


@Geany (again)
"Zoe, fii bărbată" - O scrisoare ... furtunoasa


Now, you're da ... man! :rolleyes:

Sa ridice mana, cine s-a mai uitat la preparat dupa ce l-a vazut pe baietelul :floare: pe care Geany "a avut placerea sa-l faca"

Privindu-i ochisorii, nu pot decat sa ma reintorc la categoria:
"Ana are apples"

Geany are gene pentru ... gene
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#15 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 30 September 2010 - 12:13 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 30 September 2010 - 10:34 AM, a spus:

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 29 September 2010 - 11:48 AM, a spus:


@Geany (again)
"Zoe, fii bărbată" - O scrisoare ... furtunoasa


Now, you're da ... man! :rolleyes:

Sa ridice mana, cine s-a mai uitat la preparat dupa ce l-a vazut pe baietelul :floare: pe care Geany "a avut placerea sa-l faca"

Privindu-i ochisorii, nu pot decat sa ma reintorc la categoria:
"Ana are apples"

Geany are gene pentru ... gene

Sefule zi-mi te rog cum ti se pare consistenta sosului e ok?!!!

Chestia cu bubuletul a vrut sa fie o dovada la cat de bun e ca bubuletul e tare ''ciufut''si rar se atinge de noutaturi deshtia,si eu m-am mirat....

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 30 September 2010 - 02:16 PM

Vezi postareaGeany, la 30 September 2010 - 12:13 PM, a spus:


Sefule zi-mi te rog cum ti se pare consistenta sosului e ok?!!!



Din punctul meu de vedenie e OK. :floare:
Doar nu trebuie taiat cu fierastraul, nespa?
- Baspa !

Mai simplu ca mersul pe jos. Turnam sosul din maioneza laptoasa peste putin de legume darabuite...
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128584885911.jpg
.

... si mestecam.
In sec :rolleyes: cine nu l-a preparat inca
.
Imagine atasata: monthly_09_2010/post-168-128584887318.jpg
.

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi