Forum Culinar: Dovleac - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Dovleac

#1 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 10 October 2010 - 08:36 PM

Io am tot trait cu impresia ca am pus aci diverse retete cu dovleac. O cautare mi-a aratat ca nu. Asa ca o sa incep un topic cu dovleac.

Astazi facui reteta asta si inca simt gustul pe limba la doo ore dupa ce mancaram.

Asadar, se ia un dovleac din ala lunguiet si crem la culoare, de marime medie. Ii zice si butternut. Mie mi se pare cel mai bun dovleac la gust, io il mananc si crud.

Imagine postata


Se taie in doo in lung, se scot semintele, se cojeste si se taie in bucati de-a curmezisul jumatatilor, grosime cam 2 cm bucata. Se pun bucatile intr-un castron mare, se pune ceva ulei de masline si urmatoarele: frunzele de pe fo 10 ramurele de cimbru proaspat, o lingurita umpluta bine cu seminte de coriandru pisate in mojar (nu praf!), un ardei iute rosu mic uscat (dryed red chili, ii mai zice si cayenne)

Imagine postata


si mojarat bine cu tot cu seminte (adica nu pus praf de asa ceva loat de la magazin in borcanel) si un sfert de nucsoara rasa. Se amesteca binebine, cu mainile goale ci nu cu lingura. Doar dejtele pot simti daca amestecarea e binebine.

Se pun apoi bucatile de dovleac astfel mestecate intr-o chestie de va intra in cuptorul preincalzit la 200 de grade (celsius). Sa fie inghesuite! Asadar chestia sa nu fie exagerat de mare. Apoi se ia hartie de copt, se uda binebine, se stoarce/scutura de apa si se acopera bine chestia de intra la cuptor. Sugestie: sa acopera bine chestia, hartia nu o sa stea chiar cum vreti voi asa ca tre sa fie mai mare ca sa acopere bine chestia si sa se si reverse bine peste margini ca sa puteti apoi invalui chestia cu hartie si hartia sa ajunga pana sub chestie si o mai pliati nitel ca sa nu se desfaca si cu grija sa fie faldurile hartiei sub chestie pe care, chestie o puneti pe ceva si aveti grija sa fie bine invaluita si o lasati asa fo 10 minute ca sa se formeze hartia pe chestia si abia dupa aia o bagati, chestia invelita asa in hartie, la cuptor altfel riscati sa se defaca cand nu vreti si e pacat.

Si lasati chestia la cuptor pret de juma' de ora timp in care dovleacul se va fragezi/muia. Apoi scoateti chestia, scoateti hartia si bagati chestia din nou la cuptor.

Acum loati 250 de mililitri de smantana lichida in care amestecati o mana de parmezan ras proaspat si un sfert de nucsoara rasa proastap si ceva piper si sare mojarate dupa gust si un pahar de vin chardonay sau, daca vreti (io am vrut) trei sferturi de pahar de sherry. Si mestecati binebine. Si cand ati gatat asta scoateti chestia din cuptor si turnati smacul asta deasupra si mai presarati o mana de parmezan ras proaspat pe deasupra si bagati chestia din nou in cuptor pentru inca fo 10 minute. Sau 13. Pana se aureste la culoare. Scoateti si mancati ca garnitura la carne (daca vreti) sau ca fel de sine statator.

Noi am mancat ca garnitura la piept de rata cu potocale de a ramas de ieri si reincalzit in cuptor langa chestia cu dovleac. Unii beura sampanie (spumos).

Eh, acum vine marea chestie. Dupa ce ati mancat asta, la fo 15 minute dupa, iesiti afara ca sa fumati o tigare si loati cu voi un pahar de vin rosu, argentinian, tinut la invechit in butoi de stejar. Spre exemplu, Trapiche. Dupa prima gura de vin veti resimti absolut toate gusturile pe care le-ai bagat in mancare. Adica veti deveni efectiv constienti de tot ce ati mancat si veti putea numi cu maxima precizie ca condimente ati folosit si cat.

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-3-128696000615.jpg
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 11 October 2010 - 11:00 AM

Eu sunt fan dovleac . cel mai des in supa, piure gratinat. suna bine rau , reteta asta a ta( ca de altfel cam toate retetele . am incercat si scoicile...bune)

#3 Useril este offline   yandira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Scarlett
  • Postari: 211
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 12 October 2010 - 08:12 PM

Chestie n-am, dar dovleac da. Si cum nu ne avem cu argentinienii, mexicanul asta o sa ma satisfaca :) Salud :)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2010/post-253-128690631827.jpg

Imagine postata

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 13 October 2010 - 10:50 AM

Eu unul am facut o supa crema de potimaron, un dovleac a carui carne are un usor parfum de castane.

1 dovleac (+/- 1.5kg)
1 ceapa
2-3 echalote
1 catel baban de usturoi
2-3 morcovi
2 linguri bune de materie grasa (în cazul de fata untura de rata)
1 l zeama de gaina (daca nu, zeama de legume sau pur si simplu apa)
200 ml smîntîna lichida
1 paharel de cognac
sare, piper, nucsoara

Se curata interiorul dovleacului de sîmburi si de filamente, se cojeste cu un cutit bun, se taie în cuburi. Se curata morcovii, ceapa, echalota, usturoiul. Morcovii se taie felii groase. Ceapa, echalota si usturoiul se toaca marunt. Se încinge materia grasa într-o oala, se arunca ceapa, usturoiul si echalota tocate si se lasa cu un praf de sare sa transpire la foc mic pîna devin stravezii. Cine vrea poate sa adauge un praf de cimbru. Se adauga morcovul, si dovleacul, se amesteca bine. Deasupra se toarna zeama de gaina, se acopera si se lasa la fiert pîna cînd dovleacul si morcovul încep sa se sfarîme (cam 30 min dupa primul clocot). Se adauga paharelul de cognac, se mai lasa cîteva minute pîna se evapora alcoolul, se adauga smîntînaé lichida, apoi se mixeaza temeinic.
Se pune din nou pe foc mic, se rectifica asezonarea (sare, piper, nucsoara rasa), si se mai da un clocot.
Se serveste cu crutoane facute din felii de baguette unse cu aceasi materie grasa pe care ati folosit-o la prepararea supei si date la cuptor pîna se rumenesc.

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-3-128695982535.jpg
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 13 October 2010 - 11:19 AM

 Alexandru, la 13 October 2010 - 10:50 AM, a spus:

Eu unul am facut o supa crema de potimaron, un dovleac a carui carne are un usor parfum de castane.

1 dovleac (+/- 1.5kg)
1 ceapa
2-3 echalote
1 catel baban de usturoi
2-3 morcovi
2 linguri bune de materie grasa (în cazul de fata untura de rata)
1 l zeama de gaina (daca nu, zeama de legume sau pur si simplu apa)
200 ml smîntîna lichida
1 paharel de cognac
sare, piper, nucsoara

Se curata interiorul dovleacului de sîmburi si de filamente, se cojeste cu un cutit bun, se taie în cuburi. Se curata morcovii, ceapa, echalota, usturoiul. Morcovii se taie felii groase. Ceapa, echalota si usturoiul se toaca marunt. Se încinge materia grasa într-o oala, se arunca ceapa, usturoiul si echalota tocate si se lasa cu un praf de sare sa transpire la foc mic pîna devin stravezii. Cine vrea poate sa adauge un praf de cimbru. Se adauga morcovul, si dovleacul, se amesteca bine. Deasupra se toarna zeama de gaina, se acopera si se lasa la fiert pîna cînd dovleacul si morcovul încep sa se sfarîme (cam 30 min dupa primul clocot). Se adauga paharelul de cognac, se mai lasa cîteva minute pîna se evapora alcoolul, se adauga smîntînaé lichida, apoi se mixeaza temeinic.
Se pune din nou pe foc mic, se rectifica asezonarea (sare, piper, nucsoara rasa), si se mai da un clocot.
Se serveste cu crutoane facute din felii de baguette unse cu aceasi materie grasa pe care ati folosit-o la prepararea supei si date la cuptor pîna se rumenesc.

DSCF0155.JPG


Cuane, facui si io asta acum fo saptamana. A iesit cat sa hranesc tot cartierul. De buna, a fost excelenta. Insa multaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#6 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 24 October 2017 - 10:12 PM

Dovleac... cocos... si alte naripate... Pupat toti piata endependenti:angryfire:)

O combinatie la care cineva nu s-ar gandi chiar imediat. O sa ziceti, poate, acum, ca ce are dovleacul cu cocosul. Are, n-are, depinde din ce unghi te uiti :sad3: Dar, ci credeti-ma pe cuvant, se pupa foarte bine. Cum asa? Pai... naripatele ciugulesc cu drag din dovleac. Iara dovleacul se lasa mangaiat, cu mare placere, de cocos. Asa ca...

Dar hai sa nu va mai fierb si sa va zic ce si cum.

Imagine atasata: monthly_10_2017/post-102-15088678390337.jpg


Ce vedeti mai sus e cam o parte din ce aveti nevoe. Cat despre lista completa, iaca mai jos!

Doo cepe mici, olei de masline sau, si mai bine, de nuci (io de masline... ca de nuci, astazi, canci), dovleac de pana intr-un chil (dovleac d-ala "butternut". Vezi poza din prima postare scrisa pe topicul asta), ardei iute "chili" uscat sau floci de ardei d-asta uscat, o lingura de seminte de coriandru, doi dulai de ai (usturoi, pentru cine nu stie), o lingurita de turmeric (curcuma), ardei iute rosu dulce (ca sa nu va ia gura foc, dar puneti si iute foc daca vreti), doo linguri de seminte de mustar, o lingura de chimen, un deget zdravan de radacina de ghimbir.

Acu sa purcedem la drum. Curatati si taiati dovleacul in bucati/cuburi/paralelipipede de fo 2 cm si puneti la fert pret de fo 15. Minute. Curatati si tocati, marunt, ceapa si o caliti intr-o tigaie cu putin olei. Sper ca remarcati ca nu zic de care ca io n-am avut de nuci asa ca las la latitudinea vostra sa alegeti ce olei preferati mai mult. Si caliti ceapa ca sa nu se arza.

Scoateti dovleacul fert din troc da' sa nu fie terci. Sa aive asa, in el, ceva, al dente. Si puneti deoparte. Ori in zama in care a fert, ori la scurs. Cum vreti. Io l-am pus la scurs.

Acu loati o tigaie si bagati in ea coriandrul, chili ala uscat si maruntit, chimenul si le perpeliti oleaca ca sa-si lase drum aromelor. Apoi le puneti intr-un mojar si le zdrobiti faina. Juma din usturoiul pe care l-ati curatat il zdrobiti si-l bagati in mojar, peste ce aveti deja acolo. Si mojarati in continuare pana obtineti o oarece pasta. Adaugati laptele de cocos (caz doara nu v-ati gandit la cocoș) de vreo 200 mililitri si amestecati ca sa iasa o pasta omogena.

Loati un troc de pus pe foc, puneti in el dovleacul, mai puneti ceva zama (nu multa), si trantiti deasupra smacul ala din mojar. Amestecati cu grija si dati foc mititel, fo 10 minute sau pana iasa o zama groasa. Mai mestecati din cand in cand, cu grija, ca sa nu faceti terci dar sa iasa ceva cu sos cremos si gros.

Loati ardeiul iute rosu dulce, il taiati si curatati semntele, il tocati nu prea fin, il puneti intr-o tigaie cu putin olei, adaugati semintele de mustar, ghimbirul taiat foarte marunt, chimenul si caliti bine. Cand e gata, trantiti in trocul cu dovleac. Amestecati usor ca sa nu se terceasca dovleacul.

Imagine atasata: monthly_10_2017/post-102-15088755221986.jpg

In principiu, partea esentiala e gata. Acu, daca vreti, mai adaugati cate ceva. Io am adaugat pept de fazan. Adica pept taiat fasioare, putin perpelit in tigaie cu olei, si apoi scurs si adaogat la trocul cu dovleac. Mai dat un clocot doo, mici, si lasat la hodinit ca sa se patrunda gusturile. Si gata.

Boon... Acu io am intrat in neste pepti de fazan si i-am taiat fasii si i-am perpelit in tigaie, madium rare (ca sa zic asa) si cand au fost gata i-am inabusit in putin vin rosu. Cand au fost chiar gata i-am lasat la scurs.

Imagine atasata: monthly_10_2017/post-102-15088757172453.jpg

Dupe aia, i-am trantit in trocul cu dovleac, am mestecat usor si am mai dat cateva clocote mici ca sa se patrunza.

Imagine atasata: monthly_10_2017/post-102-1508875774446.jpg

Si gata. O las asa pana maine si apoi ma infig in troc.


Sper ca n-am uita ceva ca, intre timp, am mai trantit ceva vin in troc, de gust. Am mai si beut un paharel, am mai vorbit si la telefon... in fine. Daca aveti neclaritati, ma trageti de maneca :drool:

Ah, am uitat. La sfarsit, puteti adauga ceva coriandru verde proaspat tocat, ceva ardei iute rosu dulce tocat si asta... ca sa dea colori diferite.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#7 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 24 October 2017 - 10:24 PM

Cine a fost perspicace a vazut ca reteta de mai sus este contrasa si modificata din reteta de pestic cu laptisor de cocos (care se gaseste pe undeva pe aci pre for) :angryfire:
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#8 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 09 November 2017 - 07:45 PM

Un subiect care imi place foarte mult... dovleacul... Asadar... O supa de dovleac.



Intai, tre sa faceti supa concentrata de legume si o lasatiapoi sa traga bine, fo trei zile, ca sa iasa "bulion". Aveti nevoiede un litru de bulion d-asta de legume. Daca nu face voi asta, folositi concentrat de supa.



In afara de asta va mai trebe niste dovleac (ceva mai putinde un chil), zeama de la o lamaie, o lamaie taiata in feliute subtiri, cam osuta de grame de smantanasmantana, sare si piper proaspat macinat si doualingurite de patrunjel proaspat maruntit sau de frunzulite tocate de coriandruproaspat cules.

Dovleacul se curata de coaja si de samburi si se taie inbucatele. Apoi se ferbe in bulion pret de fo un sfert de ora dar nu mai mult dedooj de minute, dupe care "supa" asta se pureaza bine-bine. Apoi sepune iara pre foc bland si se adauga zeama de lamaie, smantana si sare si piperdupe gust. Se lasa nitel sa dea o bolboroseala si se pune in farfurie.

Segarniseste cu patrunjel/coriandru (preferabil coriandru) si feliute de lamaiesi se mananca acompaniata de franzela frantuzeasca proaspat scoasa din cuptorsi, cine are, cascaval reypenaer vsop (asta e maturat vreo 2 ani, timp in caresi-a pierdut vreo 25 din greutatea initiala. In el se formeaza niste cristalemici, albe, care nu sunt sare cristalizata ci minerale si proteinecristalizate. Dar asta este alta poveste. Oricum, celor ce aveti ocazia sa datide el prin magazine, desi este foarte scump, vi-l recomand cu mare marecaldura. Pentru cine nu areReypenaer, merge si alt cascaval maturat bine (cascavalul maturat bine serecunoaste, printre altele, prin faptul ca nu poate fi taiat in felii pentru case "faramiteaza". Asa ca se taie in cubulete).
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#9 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 09 November 2017 - 08:30 PM

Si va mai dau o reteta de supa de dovleac, facuta putin altfel. Evident, sunt nenumarate retete, cate bordeie sunt.

Asadar, un dovlec de care vreti dar sa nu fie d-ala mare. Ceva la un chil e ok. Apoi trei salote sau cepe rosii, nu gigantice, e catei de usturoi, mirodenii cum aveti chef (curcuma, chimen, kerry, rozmarin proaspat, etc - io am pus in mojar sare de mare grunjoasa, piper, floci de ardei iute mic rosu uscat si seminte de coriandru), ulei de masline, sare de mare si piper proaspat mojarat si ceva zeama de supa. Unii zic ca 1 litru, io zic ca mai putin. Si o sa vedeti de ce zic asta. Apoi va mai trebe smantana, coriandru verde si, daca vreti, seminte de dovleac (fara coaja!)

Dati drumu' la cuptor ca sa se incalzeasca la 180 de grade.

Spalati dovleacul, il taiati in doo, curatati semintele si taiati apoi dovleacul in bucati potrivite. Nu curatati dovleacul de coaja!

Curatati cepele si taiati-le in bucati grosolane. Striviti usturoiul cu latul lameri cutitului si aruncati coaja. Il lasati asa sfaramat si nu-lk tocati!

Loati o tava de dat la cuptor, o tapetati cu hartie de copt, puneti pe ea dovleacul si ceapa si usturoiul. Apoi stropiti binebine totul cu ulei de masline. Nu sa faca baie in ulei dar nici doar cativa stropi. Presarati deasupra ce condimente ati mojarat si bagati tava la cuptor.

Dupe 15 minute scoateti tava, intoaceti bucatile de dovleac si rebagati tava la cuptor. Si o lasati acolo pana se inchide dovleacul la culoare dar sa nu fie ars. Adica sa fie bine copt.

Cand e gata, scoateti tava si puneti in blender tot ce era in tava. Adaugati ceva zeama, nu multa, puneti capacul,si blenderuiti binebine. O sa fie ceva gros care nu prea se blenderuieste bine. Opriti blenderul, adaugati iarasi ceva zeama, puneti capacul si dati iar drumul la blender. Opriti, va mai uitati cum e. Daca vi se pare prea groasa, mai puneti zeama pana ajungeti la consistenta pe care o vreti. Creca juma de litru e de ajuns.

Cand e gata, opriti blenderul, scoateti capacul, puneti in farfurie, trantiti o lingura zdravana de smantana deasupra, amestecati usor ca sa se vaza urme albicioase ale smantanii (artistic), puneti deasupra coriandru verde tocat si mancati.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#10 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 11 November 2017 - 09:09 AM

Lipesc și eu o rețetă descoperită de curînd, făcută și rămas încîntată de ea: dovleac cu ceapă crocantă. Merge și ea singură, și ca garnitură la o friptură.

Imagine atasata: monthly_11_2017/post-233-15103835308504.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2017/post-233-15103835851557.jpg

Pe scurt se face așa: felii de dovleac puse în tavă cu puțin ulei de măsline, ceapa tăiată julien frecată puțin cu sare, apoi cu o lingură de făină, piper, și bulion din roșii uscate la soare. Dacă nu îl găsiți ca atare, bulionul, puteți face voi o pastă din roșii uscate, le dați prin tocător și le mai amestecați cu o linguriță de bulion normal.

Se poate pune și un moț de iaurt gras deasupra. Alături de friptură.

Imagine atasata: monthly_11_2017/post-233-15103838966748.jpg

Dacă vreți și alte detalii, am rețeta pe blogul meu:

https://www.gardacul...r-de-halloween/

#11 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 12 November 2017 - 01:30 AM

 Carmella, la 11 November 2017 - 09:09 AM, a spus:

Lipesc și eu o rețetă descoperită de curînd, făcută și rămas încîntată de ea: dovleac cu ceapă crocantă. Merge și ea singură, și ca garnitură la o friptură.

9.jpg

12.jpg

Pe scurt se face așa: felii de dovleac puse în tavă cu puțin ulei de măsline, ceapa tăiată julien frecată puțin cu sare, apoi cu o lingură de făină, piper, și bulion din roșii uscate la soare. Dacă nu îl găsiți ca atare, bulionul, puteți face voi o pastă din roșii uscate, le dați prin tocător și le mai amestecați cu o linguriță de bulion normal.

Se poate pune și un moț de iaurt gras deasupra. Alături de friptură.

11.jpg

Dacă vreți și alte detalii, am rețeta pe blogul meu:

https://www.gardacul...r-de-halloween/


Nu stiu de ce am o mare reticenta la asa ceva. Nu zic ca n-ar fi bun.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi