Forum Culinar: Intrebare intrebatoare - Forum Culinar

Salt la continut

  • 23 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Intrebare intrebatoare

#61 Useril este offline   Salmida 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 284
  • Inregistrat: 07-July 10
  • LocationSuedia

Postat 17 October 2010 - 01:31 AM

Asemenea ... Nu folosesc deloc smantana vegetala.

Aici smantana de frisca este cu max 40% grasime ... Cu mai multa grasime nu am vazut.
Nici crème fraîche nu are atat, dar asta e altfel preparata.
Dar ce marca e smantana 40% de aici nu ajuta pe cine intreaba.

Margarina e obtinuta din cate stiu prin procesarea (hidrogenare catalitica) a uleiului la care se adauga tot felul de alti adjuvanti (coloranti, emulgatori, etc). Asa ca reclama "no cholesterol" de pe cutiile de margarina e cel putin ilara deoarece colesterolul se gaseste numai in produse de origine animala.


#62 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 October 2010 - 08:07 AM

Vezi postareaSalmida, la 17 October 2010 - 01:31 AM, a spus:


Margarina e obtinuta din cate stiu prin procesarea (hidrogenare catalitica) a uleiului la care se adauga tot felul de alti adjuvanti (coloranti, emulgatori, etc). Asa ca reclama "no cholesterol" de pe cutiile de margarina e cel putin ilara deoarece colesterolul se gaseste numai in produse de origine animala.



Problema grasimilor hidrogenate este ca o parte din ele se transforma în grasimi "trans", care sînt mai nocive pentru sistemul cardio-vascular decît grasimile de origine animala.
La noi, majoritatea margarinelor din comert nu mai contin materii grase hidrogenate.
Cînd e vorba de compozitia materiilor grase alimentare, ar trebui sa discutam mai degraba de acizi grasi saturati si acizi grasi mono/poli-insaturati.
Asa zisul "colesterol", desi ar trebui sa vorbim mai degraba de acizi grasi saturati, nu se gaseste exclusiv în materiile grase alimentare ci si în unele grasimi vegetale (uleiul de palmier de pilda).
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#63 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 08:18 AM

Vezi postareastella, la 16 October 2010 - 10:40 PM, a spus:

Geany, la ganache schimband proportia de ciocolata si smantana lichida ( sau frisca cum vrei sa-i zici) , obtii cum a zis si Alex o glazura, o crema etc.
eu am facut ganache ptr dobos alaltaieri seara , 8 ca am dus aseara la o petrecere) , si pentru ca eram multi am facut din multa frisca ( smantana, peste litru) si cca 1kg 200 de cioco.
am taiat ciocolata , am fiert smantana, si am turnat fierbinte. am lasat dupa ce am amaestecat bine ( sa se omogenizeze maglavaisul) am lasat peste noapte sa se odihneasca si sa se raceasca. l-am batut un pic cu mixerul ( cat sa fie asa mai densa) apoi tartinat foile, si lasat totul la rece.
a mai ramas un bol cu crema ganache, si aseara era batz.
daca faci ca glazura torni de cald peste tort amestecul de ganache.

Draga Steluto la 1kg. si 200 de gr. de cioco ai pus exact tot atata smantana?!ai turnat smantana (aia pt. frisca)fierbinte peste cioco,s-a dizolvat,lasat la racit peste noapte,batut cu mixerul...am inteles bine?!

#64 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 08:20 AM

Vezi postareaSalmida, la 17 October 2010 - 01:31 AM, a spus:

Asemenea ... Nu folosesc deloc smantana vegetala.

Aici smantana de frisca este cu max 40% grasime ... Cu mai multa grasime nu am vazut.
Nici crème fraîche nu are atat, dar asta e altfel preparata.
Dar ce marca e smantana 40% de aici nu ajuta pe cine intreaba.

Margarina e obtinuta din cate stiu prin procesarea (hidrogenare catalitica) a uleiului la care se adauga tot felul de alti adjuvanti (coloranti, emulgatori, etc). Asa ca reclama "no cholesterol" de pe cutiile de margarina e cel putin ilara deoarece colesterolul se gaseste numai in produse de origine animala.


Ma intereseaza mult un discurs asupra smantana dulce,smantana fermentata si cei creme fraiche asta ,cu cat ma gandesc mai mult la smantani cu atat is mai pierduta in ceata si mai confuza.... :love7:

Pt. frisca in general trebuie neaparat dulce ?!si peste 30% grasime?ca fetele mi-au mai zis de marci de smantana carora lor li s-a batut frisca de la kaufland si astea dar nu au mentionat daca e dulce si cat grasime...

#65 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 08:27 AM

Ieri imi faceam ca de obicei cumparaturile la magazinul de va povestii si a venit un domn cu o mutra tare plouata,cumparase saracu 1,5 kg. smantana de care va povestii si nu i se batuse,frisca,il trimisese sotia sa ia alta si vanzatoarele il puneau sa aleaga intre
hulala si creme patiserie aia...imi era mila de el,da' nu m-am bagat in discutie,momentan am gasit la dorna rosie dar e tare piperata la pret...Mai caut...Multumesc mult tuturor...

#66 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 October 2010 - 09:14 AM

Vezi postareaGeany, la 17 October 2010 - 08:18 AM, a spus:


Draga Steluto la 1kg. si 200 de gr. de cioco ai pus exact tot atata smantana?!ai turnat smantana (aia pt. frisca)fierbinte peste cioco,s-a dizolvat,lasat la racit peste noapte,batut cu mixerul...am inteles bine?!


Geaninoooo, am scris 1 l de smantana ( 2 x 500 gr) si da exact asa am facut, turnat smantana fierbinte peste cioco, invartit sa se topeasca cioco, amestecat sa se "imprieteneasca" bine, lasat peste noape ( afara pe masa, nici macar la frigo ) si apoi batut cu mixerul . daca o bagi la frigo, dupa racire, te sfatuiesc sa scurtezi timpii, ca se face bocna, si nu mai bagi mixerul usor in ea :love7:

pentru smantana cu MG peste 40% va prezint la double crème de la gruyere :wub:

http://www.google.ch...iw=1920&bih=929

#67 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 09:22 AM

Vezi postareastella, la 17 October 2010 - 09:14 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 17 October 2010 - 08:18 AM, a spus:


Draga Steluto la 1kg. si 200 de gr. de cioco ai pus exact tot atata smantana?!ai turnat smantana (aia pt. frisca)fierbinte peste cioco,s-a dizolvat,lasat la racit peste noapte,batut cu mixerul...am inteles bine?!


Geaninoooo, am scris 1 l de smantana ( 2 x 500 gr) si da exact asa am facut, turnat smantana fierbinte peste cioco, invartit sa se topeasca cioco, amestecat sa se "imprieteneasca" bine, lasat peste noape ( afara pe masa, nici macar la frigo ) si apoi batut cu mixerul . daca o bagi la frigo, dupa racire, te sfatuiesc sa scurtezi timpii, ca se face bocna, si nu mai bagi mixerul usor in ea :love7:

pentru smantana cu MG peste 40% va prezint la double crème de la gruyere :wub:

http://www.google.ch...iw=1920&bih=929

Merci mult steluto am priceput acuma da de ce vazusem eu 1,200 kg?....era ciocolata nu? adica ai luat 12 pachete de cioco la 100 de gr.?amaruie? nu te supara pe mine dar chiar ma intereseaza mult...

#68 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 October 2010 - 09:53 AM

Geany, la mine-n sat gasesc si tablete de 400 gr , si de 200 gr, si de 100 gr.
asa ca am pus ce aveam in casa, un amestec de tot felul de tablete, dar toate cu ciocolata neagra ( nu cu lapte, ca mie doar aia neagra imi place :lol: )

#69 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 10:04 AM

Vezi postareastella, la 17 October 2010 - 09:53 AM, a spus:

Geany, la mine-n sat gasesc si tablete de 400 gr , si de 200 gr, si de 100 gr.
asa ca am pus ce aveam in casa, un amestec de tot felul de tablete, dar toate cu ciocolata neagra ( nu cu lapte, ca mie doar aia neagra imi place :mad: )

Multumesc tare fain Steluto draga... :lol:

#70 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 17 October 2010 - 10:04 AM

Vezi postareastella, la 17 October 2010 - 09:14 AM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 17 October 2010 - 08:18 AM, a spus:


Draga Steluto la 1kg. si 200 de gr. de cioco ai pus exact tot atata smantana?!ai turnat smantana (aia pt. frisca)fierbinte peste cioco,s-a dizolvat,lasat la racit peste noapte,batut cu mixerul...am inteles bine?!


Geaninoooo, am scris 1 l de smantana ( 2 x 500 gr) si da exact asa am facut, turnat smantana fierbinte peste cioco, invartit sa se topeasca cioco, amestecat sa se "imprieteneasca" bine, lasat peste noape ( afara pe masa, nici macar la frigo ) si apoi batut cu mixerul . daca o bagi la frigo, dupa racire, te sfatuiesc sa scurtezi timpii, ca se face bocna, si nu mai bagi mixerul usor in ea :lol:

pentru smantana cu MG peste 40% va prezint la double crème de la gruyere :mad:

http://www.google.ch...iw=1920&bih=929


Whoaaaa! Asta smîntîna. E ca un mascarpone, asa?
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#71 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 October 2010 - 10:54 AM

Vezi postareaMaya, la 17 October 2010 - 12:29 AM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 17 October 2010 - 12:19 AM, a spus:

Eu nu stiu sa fi mancat margarina. Mama are niste retete clasice in care se foloseste margarina si, asa cum scrie si in reteta, margarina U-ni-rea si nu altceva. In special un aluat de cornulete ii iese foarte bine.

In rest, eu unt consum, daca e sa consum. Si pe ala am inceput sa il inlocuiesc cu avocado, asta e untul meu.
Sora mea e mare fan de paine prajita cu unt.

Maya...mmm Bärenmarkt are de regula cu 30%. Campina? Tuffi?

Cu 30% au toate marcile,eu vorbeam de 32-36.Se cerea mai grasa de 30 :)Nu,nu erau marcile astea.La noi nici nu au astia smîntîna Campina,Tuffi.Era ceva posibil de la Weihenstephan,Landliebe..poate...nu mai stiu,ca m-am uitat dupa o gramada de chestii :lol:


Ah, am citit deci aiurea eu. Da' crème double este aia cu peste 30%...sau iar vorbesc pe de laturi? Eu parca asa stiu. Numai ca aia e groasa rau, voi cum faceti frisca din aia? Smantana de batut frisca este foarte subtire, ca un lapte gros. Asa o stiu dintotdeauna.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#72 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 October 2010 - 11:00 AM

Vezi postareaAlexandru, la 17 October 2010 - 10:04 AM, a spus:

Whoaaaa! Asta smîntîna. E ca un mascarpone, asa?


Alexandru, eram tare multi , si dobosul avea 12 foi :mad:
a mai ramas un bol pentru casa... :lol:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_10_2010/post-16-128730601871.jpg


#73 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 11:00 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 17 October 2010 - 10:54 AM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 17 October 2010 - 12:29 AM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 17 October 2010 - 12:19 AM, a spus:

Eu nu stiu sa fi mancat margarina. Mama are niste retete clasice in care se foloseste margarina si, asa cum scrie si in reteta, margarina U-ni-rea si nu altceva. In special un aluat de cornulete ii iese foarte bine.

In rest, eu unt consum, daca e sa consum. Si pe ala am inceput sa il inlocuiesc cu avocado, asta e untul meu.
Sora mea e mare fan de paine prajita cu unt.

Maya...mmm Bärenmarkt are de regula cu 30%. Campina? Tuffi?

Cu 30% au toate marcile,eu vorbeam de 32-36.Se cerea mai grasa de 30 :)Nu,nu erau marcile astea.La noi nici nu au astia smîntîna Campina,Tuffi.Era ceva posibil de la Weihenstephan,Landliebe..poate...nu mai stiu,ca m-am uitat dupa o gramada de chestii :mad:


Ah, am citit deci aiurea eu. Da' crème double este aia cu peste 30%...sau iar vorbesc pe de laturi? Eu parca asa stiu. Numai ca aia e groasa rau, voi cum faceti frisca din aia? Smantana de batut frisca este foarte subtire, ca un lapte gros. Asa o stiu dintotdeauna.

Deci cum am zis eu devin din ce in ce mai confuza...smantana ori dulce ori nu 30%grasime nu-i una si acelasi lucru pt. frishca mea?tre ' sa fie subtire sau groasa nu mai stiu ,nici eu si ce este crema france sau cum se chiama aia e tot o smantana? :lol:

#74 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 October 2010 - 11:03 AM

Geanino, crèeme fraîche este ceea ce in italia numesc crema di latte ( cel putin asa am inteles eu). deci e o smantana dulce si lichida, care devine frisca dupa ce e batuta cu telul sau mixata.

http://www.ricettari...a-di-latte.html

#75 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 11:05 AM

Vezi postareastella, la 17 October 2010 - 11:03 AM, a spus:

Geanino, crèeme fraîche este ceea ce in italia numesc crema di latte ( cel putin asa am inteles eu). deci e o smantana dulce si lichida, care devine frisca dupa ce e batuta cu telul sau mixata.

http://www.ricettari...a-di-latte.html

No w aia de a spus laponica creme fraiche sau ceva de genu'? ca am mai gasit prin retete mai fitzose si nu erau de dulciuri..

Si smantana de frisca tre sa fie musai smantana dulce,sau poate fi si smantana fermentata important e continutul de grasime?musai 30%? 25% e exclus e prea putin?!!!..

#76 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 October 2010 - 11:10 AM

Parerea mea e ca tre sa fie dulce. aia fermentata ( acra, e buna la alte retete) , dar asta-i doar parerea mea, eu nu mi-s specialista.
ma amuz doar in bucatarie.
iar chestia cu grasimile, e ca se bate mai bine ( nu ai rateuri ) si are tinuta mai buna.

#77 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 11:13 AM

Vezi postareastella, la 17 October 2010 - 11:10 AM, a spus:

Parerea mea e ca tre sa fie dulce. aia fermentata ( acra, e buna la alte retete) , dar asta-i doar parerea mea, eu nu mi-s specialista.
ma amuz doar in bucatarie.
iar chestia cu grasimile, e ca se bate mai bine ( nu ai rateuri ) si are tinuta mai buna.

Eii atunci multumesc din nou,si sa stii ca m-ai omorat definitiv cu dobosul ala esti ''cremenala''vb. lu' Maya....
Ma tot uit la el... :lol: :mad:

#78 Useril este offline   Mutti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDE

Postat 17 October 2010 - 11:46 AM

Maya , la nelamuriri nemtzesti intrebase careva....

Stella , ai de gand sa termini odata cu dobosul ala???!!! :lol:

#79 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 October 2010 - 11:56 AM

Vezi postareaGeany, la 17 October 2010 - 11:00 AM, a spus:

Deci cum am zis eu devin din ce in ce mai confuza...smantana ori dulce ori nu 30%graime nu-i una si acelasi lucru pt. frishca mea?tre ' sa fie subtire sau groasa nu mai stiu ,nici eu si ce este crema france sau cum se chiama aia e tot o smantana? :lol:


Offffff, uiti ci nu fac io pentru tini, mai. Mi-am luat bibliile de capatai, mi-am facut temele, vin sa-tz spun. Sper sa te lamuresc putin. Daca nu, blame it on Armagnac :mad:

Asadar, iti scriu pe scurt ce zice Tatal Lor, Ducasse si ce zic d'alde Becker in cartea lor (pentru care iti multumesc foarte foarte mult Alina si sper sa mai dai pe aici!)
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-12-128730929622.jpg
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-12-128730932446.jpg
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-12-128730935823.jpg
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#80 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 17 October 2010 - 12:08 PM

Bun, incep cu ce zic Beckers in Joy of Cooking (intai dau un conspect, cand oi avea timp fac si traducerea detaliata, bine?):
Smantana (cream): este grasimea care se ridica la suprafata laptelui proaspat si nepasteurizat -adica nefiert- pus la prins (Geany, cred ca stii pe de rost procedeul. Nu cred sa fie taranca moldoveanca sa nu faca asta aproape zilnic). Cu cat sta laptele mai mult la prins cu atat creste procentul de grasime a smantanii. La mamaia nu mai apuca sa mai creasca procentul de grasime :lol: :mad: Citez din mamaia draga: "Wai drashi, iar v-atz dat la oalili cu smîntînî? Shî io shi mai bun în brînzî disarî?" Tataia: "Sh-apai fah, lasî, rabdari präjîti-o sî mînînshi!" Scuzemoati-ma de paranteza. Sa revenim.

Bun: smantanile dulci sunt cele neculturizate (adica in laptele respectiv nu s-a mai adaugat nici un fel de bacterie sa acreasca) si smantanile acre is cele culturizate.

Adica, mamaia facea asa: vroia smantana mai subtire si dulce? Apai nu punea cuib. Vroia sa faca pentru nora chishleag, cu strat de smantana mai gros deasupra? Apai punea cuib - adica amesteca laptele proaspat cu o lingura de smantana. Aaaa...da, si ca sa ii iasa stratul de smantana gros si gras, mai trebea o operatie: alergatul cu matura dupa noi :o

No, in productia industriala astea acre se fac cu bacterii, prafuri etc. Atat smantana acra cat si cea dulce se vinde in forma pasteurizata/ultrapasteurizata sau nu. Adica alea bio-öko is luatde de la taran. Daca nu ai consumat-o in maxim 5 zile se amaraste. Aia ultrapasteurizata te tine tot inainte.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


  • 23 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi