Forum Culinar: Malt - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Malt

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 December 2009 - 02:12 PM

Cum l-am vazut in multe retete de panificatie, in retetele care contin drojdie, m-am documentat un pic si am ajuns la concluzia ca e un lucru care nu ar strica sa-l am in casa.Eu l-am cumparat de orez.

Ce este maltul?MALȚ s.n. Produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea.Asa spune dictionarul.

In dictionarul "meu "(Culinar), acum tineti-va bine: un ameliorator natural:
-ajuta faina mai slaba , mai moale ,cu un continut mai slab de glutina
- corecteaza defectele dospirii
- elimina aciditatea
-ajuta la marirea volumului painii , ofera miezului o porozitate uniforma
- ajuta la pastrarea gustului painii

Am vazut deseori pe ambalaj scris ameliorator de gust. Daca ar fii malt de orz, de ovaz, de orez ar fi bine.

Pe maltul meu de orez scrie ca poate fii folosit in diete ca indulcitor natural.L-am gustat , o miere cu puternic gust de cereale.
Nu l-am avut aseara ca-l foloseam la Bibanesi.

Daca doriti sa faceti bere in casa , maltul are alt rol , dar pentru mine este un domeniu neexplorat.Deocamdata! :tongue3: poate stiti voi mai multe.

Imagine atasata: 59_ba28926680020283660a97ad756d6944.jpg

Imagine atasata: 59_1ce10befca798780e4786a899f526d65.jpg

Eu l-am cumparat cu 4,29 Euro , are 375 de grame.

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,271
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 December 2009 - 02:23 PM

Eu il folosesc de multi ani de zile la piine, pe cel de orz, amestec cite o lingurita cu drojdia, devine un amestec lichid si il arunc peste drojdie. Da o tenta de culoare un picut mai inchisa piinii la final si un parfum mai bun. Si il folosesc si in masina de piine, cind vars toate lichidele.
Si eu ii ziceam malt, apoi i-am zis melasa ca nu stiam daca e corect maltul. :roll:

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 December 2009 - 02:39 PM

MELÁSĂ s.f. Lichid siropos rămas de la fabricarea zahărului, după concentrarea sucului de sfeclă sau de trestie de zahăr. [< fr. mélasse, cf. sp. melaza].
Poate are aceleasi proprietati ca maltul.Ma refer la utilizarea lui in panificatie, dar pana cum n-am gasit nimic.
Maltul e din cereale.

#4 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,271
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 03 December 2009 - 03:58 PM

Atunci malt e :floare:
uite-l pe al meu, il gasesc in magazin cu produse naturiste, asta de 400 de gr a costat 3 euro
Imagine atasata: 54_4afd9343d85af781e7ac0ea2b50d3f2a.jpg
e inchis la culoare si gros ca o miere
Imagine atasata: 54_7774e721197a1849cf1d51ce1e1abf54.jpg

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 03 December 2009 - 04:10 PM

Eu am fost azi la Iperbiobottega.Am stat acolo 2 ore.Oare ar trebui sa-mi schimb nik-ul? :floare: Revin maine cu alte ingrediente.

#6 Useril este offline   Issis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationTargoviste

Postat 06 December 2009 - 01:33 PM

Daca ati sti de cand caut eu malț si melasa la mine in oras...Am atatea retete care cuprind aceste ingrediente, dar nu gasesc si pace.

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,271
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 December 2009 - 12:02 AM

Ai incercat intr-un magazin gen plafarul de pe timpuri ca acu nu stiu daca mai exista, sau intr-un magazin de produse naturiste ca e mai la moda acu?

#8 Useril este offline   Issis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationTargoviste

Postat 09 December 2009 - 09:57 AM

Adriana a spus:

Ai incercat intr-un magazin gen plafarul de pe timpuri ca acu nu stiu daca mai exista, sau intr-un magazin de produse naturiste ca e mai la moda acu?


Nu mi-a scapat nici un plafar si nici o farmacie cu produse naturiste. :-* dar degeaba.
Eu continui sa le intreb pe vanzatoarele de pe acolo. Au inceput sa ma cunoasca. Eu sunt aia care vrea lucruri nemaivazute : seminte de pin, condimente de care nu a auzit nimeni pe aici, melasa, malt, sirop de artar... Apropo de siropul de artar...o vanzatoare de la un plafar imi zice: Nu avem sirop de artar, dar avem multe alte siropuri de tuse... :shock:

#9 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 09 December 2009 - 12:42 PM

:pupic:
ma vad pe mine acu vreo 12 ani cand ceream seminte de pin prin plafare.

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 12 December 2009 - 04:30 PM

Issis, si pentru cine mai este interesat: cum se face malt in casa.Extract uscat cu aceleasi proprietati ca cel lichid.Daca aveti nevoie de traducere, va ajut.Ok?

#11 Useril este offline   Issis 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 170
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationTargoviste

Postat 13 December 2009 - 03:26 PM

Eataly a spus:

Issis, si pentru cine mai este interesat: cum se face malt in casa.Extract uscat cu aceleasi proprietati ca cel lichid.Daca aveti nevoie de traducere, va ajut.Ok?


Mersi mult pentru idee. Cand ai timp, poate faci un rezumat al acelei pagini, sa verific daca am inteles bine procedeul.
Uite ce am cumparat ...dar cred ca nu are nici o legatura cu maltul...Orz solubil. E ca un fel de ness.

Imagine atasata: 207_ca37976f935116260e4e3f31f5a1409d.jpg

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 13 December 2009 - 04:06 PM

Ma tem ca nu.Ceea ce ai cumparat tu e orz prajit(tostat) macinat si din el se obtine un surogat al cafelei, fara cafeina.E bun si pentru copii.

Malt facut in casa
75-100 de grame de orz integral(aici il cheama: mondo), se clateste bine se lasa la inmuiat cca 12 ore.Dupa care se pune la incoltit intr-o tava,oala larga cu un strat de apa in asa fel incat sa nu acopere in totalitate.Apa se schimba de doua ori pe zi.Dupa 4 zile (Vezi foto) sunt gata.

Se lasa la scurs 12 ore.Se coc in cuptor la 60 de grade , ventilat pentru 2 ore jumatate.

Se macineaza cu rasnita de cafea .

Imi pare ca partea cea mai dificila e partea cu coptul,prajitul la cuptor.Temperatura fiind esentiala, cred ca un termometru de cuptor e necesar daca nu ai cuptor cu gradele marcate.

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi