Am facut bulionul din rosii de la mama din gradina, daca tot le aveam. Am mîncat pe saturate, dar au mai ramas destule. A trebuit sa le hotarasc rapid soarta, pentru ca astea nu tin mult. Asa ca le-am transformat în bulion. Sotul a pîrjolit vinetele si ardeii pe gratar, doar la jar de lemn fructifer (mar), iar eu le-am curatat si tocat. Floare la ureche. A doua zi mi-am dedicat-o în întregime prepararii. Am curatat restul legumelor, spalat, uscat, tocat. Ok, ia ceva vreme, dar înca floare la ureche! Unde-i poanta?
M-a terminat fiertul! Am avut 3 ceasuri de show între oale. Egal cum fixam focul, ba fierbea una prea tare, cealalta prea încet, sau nu fierbea niciuna cum trebuie, sau se umflau ambele deodata. Cum învîrteam într-una, sarea din cealalta oala. Aratam ca un clown disperat care jongla pentru prima data cu doua mingi! Si cum eu fac cu nervii cînd stropeste, si trebuie sa sterg pe loc, pot sa va spun ca am consumat si vreo 2 role de hîrtie înmuiata. Sarea, stergeam, învîrteam, iar sarea, iar stergeam, iar învîrteam...si tot asa. Mai lipsea sa am înca o oala pe foc. Chiar asa! De ce nu? As fi putut face si o portie de zacusca cu fasole
Poze, am doar cîteva cu materia prima si produsul final. Mai lipsea sa fac si poze în timp ce-mi explodau oalele pe foc! Bine ca nu au fost ai mei acasa. Nici macar mustaciosii nu m-au onorat cu prezenta
Clasica zacusca cu vinete
Ingrediente
- 2300 g vinete
- 1600 g ardei
- 700 g ceapa tocata
- 800 ml bulion de rosii
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- sare neiodata
- boabe de piper
- piper macinat
- frunze de dafin proaspete
Toate legumele sînt cîntarite dupa copt/grilat, curatat, tocat, exact înainte de a fierbe în zacusca.
Am pus ceapa la dunstuit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit transparenta si s-a înmuiat am adaugat vinetele tocate si scurse si am amestecat de zori. Dupa un sfert de ora am adaugat si ardeii tocati, si am amestecat din nou. Dupa aproximativ trei sferturi de ora am adaugat si bulionul, frunze de dafin proaspete si boabe de piper. Am amestecat cam într-una timp de înca o ora, dupa care am început a condimenta cu sare si piper macinat. Timp de aproximativ 20 de minute am tot adaugat cîte putina sare si am tot gustat. Cîndva m-am oprit. La fix
Zacusca cu ciuperci
Ingrediente
- 1500 g ciuperci
- 700 g ceapa tocata
- 550 g ardei
- 500 g vinete
- 500 ml buion de rosii
- 300 ml ulei
- sare neiodata
- boabe de piper
- piper macinat
- frunze de dafin proaspat
- tije de cimbru proaspat
Toate legumele sînt cîntarite dupa copt/grilat, curatat, tocat, exact înainte de a fierbe în zacusca.
În acelasi timp am preparat si zacusca cu ciuperci. La fel ca la cealalta am pus ceapa la dunstuit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit moale si transparenta, am adaugat ciupercile tocate si am amestecat timp de aproximativ o ora, dupa care am adaugat vinetele tocate si scurse, si ardeii tocati. Am amestecat foarte des, dar parca procesul de fierbere a fost mai "usor" decît la zacusca clasica. Dupa alta jumatate de ora am adaugat si bulionul, frunzele de dafin proaspete, boabele de piper si saram si piperam cîte putin, apoi degustam. Cu 20 de minute înainte sa opresc fierberea, am adaugat si tije de cimbru proaspat. Au dat o aroma superba legumelor!
Ciupercile brune. Le-am spalat si tocat.
Rosiile care au ajuns bulion, si de care o sa-mi fie tare dor.
Bune au mai fost!
Ardeii, cum spuneam, i-a pîrjolit Dan pe gratar.
I-a ars foarte frumos. S-au decojit perfect!
Pentru a pastra aroma, nu spalati legumele dupa ce le-ati copt/grilat.
Se curata, si eventual se sterg cu servet de hîrtie de resturile minuscule de coaja arsa.
Chiar daca ramîn cîteva picatele, nu se întîmpla nimic. Dispar la fiert.
Dupa ce s-au scurs i-am tocat.
Vinetele, la fel. Nu se spala dupa coacere/grilare.
Se lasa la scurs, apoi se toaca grob. La fiert se maruntesc de la sine.
Înca fierbinte, am transferat zacusca în borcane sterilizate, le-am închis bine si le-am dat în cuptorul preîncalzit la 170 °C timp de jumatate de ora, dupa care am oprit focul si am lasat borcanele pîna a doua zi în cuptor. Se pot steriliza si sub baie de apa. Se lasa sa fiarba jumatate de ora din momentul in care începe a clocoti apa, apoi se scot, se acopera cu paturi si se lasa asa înfofolite pîna a doua zi.
Proaspata... din oala
Înca moale. Dupa sterilizarea în cuptor si racire, are o alta consistenta.
O sa revin cu poze. Zacusca unsa pe pita
Pofta buna!