Zacusca
#61
Postat 27 August 2012 - 09:14 AM
#62
Postat 01 September 2012 - 08:04 PM
Va arat si zacustile mele (etichetele mele nu sunt frumoase , am pus de care am avut repede sa pot pune borcanele pe raft.
Am facut zacusca de vinete, zacusca de vinete +ciuperci, zacusca de fasole.
Cea cu ciuperci este inca in plapuma pina maine seara dar va arat monstra care am oprit`o. Sa stiti ca poate va pare unsa dar nu este.
zacusca cu ciuperci (se simt la gust eu le am dat prin robot marunt, marunt)
A doua zi dimineata rece din frigider
zacustile
Si gogosari marinati in sos de rosii cu usturoi
#64
Postat 02 September 2012 - 06:37 AM
Eu aici nu pot face asa ceva, desi Dan, cu romanismul lui cronic, bazaie constant dupa zacusca. Nu fac ca aici nu exista gogosari si eu nu concep zacusca fara gogosari si fara ardei kapia. Asa ca asteptam de la mama, dar intotdeauna este doar de pofta, ca daca in tara asta nu ajunge nimic decat pe calea aerului....
Cu povestile Mayei mi-am amintit de zacustile mamei mele dragi. Ea face cu mere si ii spune zacusca mexicana - habar nu am de ce.
Apoi ea pune in zacusca simpla, fara ciuperci, si cateva masline si cativa catei de usturoi, intregi. Ii dau o savoare aparte.
Cat despre zacusca cu fasole, nimic nu se compara cu cea facuta cu boabe verzi de fasole uriasa! Verzi adica neuscate, dar neaparat uriase. La Suceava, la timpul potrivit, costa greutatea lor in aur, asa de cautate sunt !
Bravo, fetele!
#65
Postat 02 September 2012 - 11:37 AM
Adriana, la 01 September 2012 - 11:23 PM, a spus:
Cum o faci pe cea cu fasole?
Multumesc frumos!
Zacusca de fasole (cum o fac eu)
1kg de fasole uscata se fierbe in kucta
2kg ardei kapia copt (cantarit copt fara piele fara samburi dat prin robot dar nu pasta asa mai maruntel)
2 kg ceapa (cantarita cu tot cu coaja )
Pasta de rosii 400gr (uitat bine la eticheta sa nu aibe amidon)
1 litru ulei
frunze dafin
piper macinat
sare (sare mare ptr muraturi 2 pumni cat iei asa cu mana dar sa poti strange pumnul)
cimbru
10 pastile aspirina (pisata)
Mod de preparare:
Fasolea se pune la fiert cand punem ceapa la calit( se caleste ceapa la foc foarte mic) in kucta mea am lasat`o 40 de minute sa fiarba dar nu deschidem capacul la kucta.
Ceapa se curata si se taie bucati mai mari si se opareste in apa fierbinte pina devine putin elastica , apoi se raceste si se da prin robot mai maruntel si se pune cu uleiul la calit.
Cand ceapa sa calit bine, se adauga ardeiul, cimbru, piperul, dafinul si din nou se lasa la calit pina iese uleiul deasupra. Cand uleiul a iesit deasupra, deschidem kucta, stoarcem apa si cu mixerul vertical facem pasta fasolea fierbinte si adaugam fasolea si amestecam energic in cratita. Lasam putin sa clocoteasca (borboroseasca) apoi adaugam pasta de rosii, sarea, aspirina pisata.
Se pune fierbinte in borcane, se inchid repede borcanele si se pune in plapuma 48 de h. Ea va parea putin mai subtirica dar sa nu va speriati ca se ingroasa cand se raceste. Important este sa se amestece bine in ea si sa iese uleiul deasupra.
cimbru, piper se pun dupa gust.
Din cantitatea asta ies 19 borcane de 375gr plus jumatate de borcan ptr degustare
#66
Postat 02 September 2012 - 03:09 PM
cerra, la 02 September 2012 - 11:37 AM, a spus:
aha, deci tu pui aspirina si n-o mai sterilizezi in felul asta, mersi de reteta
redivivus, la 02 September 2012 - 06:37 AM, a spus:
Adica boabele mari albe dar abia scoase din pastaie?
Dintr-astea proaspete sau verzi cum le zici tu n-am vazut aici. Doar uscate
#67
Postat 02 September 2012 - 05:29 PM
Adriana, la 02 September 2012 - 03:09 PM, a spus:
Adica boabele mari albe dar abia scoase din pastaie?
Dintr-astea proaspete sau verzi cum le zici tu n-am vazut aici. Doar uscate
Da, Adriana, fasole proaspata!
Zacusca mea cu fasole(e CU, nu DE! )cuprinde:
1 kg de ceapa topita(calita) cu 1/2 l ulei
4kg gogosari dati prin masina asa cruzi si pusi la topit peste ceapa
pasta de tomate - dupa gust - adaugata dupa ce gogosarii s-au calit si ei
mirodenii
Separat se fierb 6 cani de fasole uriase, proaspete, pana sa fie aproape gata. Se scot si se pun la scurs. Apoi se adauga in zacusca si se mai fierbe totul impreuna inca vreo 10 min.
Borcanele cu zacusca se pun la cuptor 10 min din momentul inceperii fierberii.
Cerra, foarte interesanta si zacusca ta, poate o sa incerc si eu, ca ardei kapia sunt aici.
#68
Postat 02 September 2012 - 05:35 PM
Nici eu nu gasesc gogosari aici dar anul asta am gasit un soi de ardei foarte faini, foarte mari si foarte grosi, nu stiu cu ce i-or fi umflat sa iasa asa dar pentru zacusca au fost minunati asa ca nu-mi mai pun alte intrebari
#69
Postat 02 September 2012 - 05:53 PM
Si Dan opineaza ca niste ardei de aici rivalizeaza cu gogosarii, dar eu am prea puternic in amintire gustul si textura gogosarilor...
E culmea ca, desi se mai numesc si "ardei englezesti", gogosarii nu au fost naturalizati aici de englezi. Ciudat.
In schimb se gaseste aici leustean(care e tot englezesc - stiati?), dar nu adus de englezi ci...de evreii din Romania!, care nu se mai pot lipsi de verdeata asta minunata pentru ciorba
#70
Postat 02 September 2012 - 05:54 PM
#71
Postat 02 September 2012 - 07:54 PM
redivivus, la 02 September 2012 - 05:29 PM, a spus:
Zacusca mea cu fasole(e CU, nu DE! )cuprinde:
Cerra, foarte interesanta si zacusca ta, poate o sa incerc si eu, ca ardei kapia sunt aici.
Sz ptr exprimarea gresita. ''Zacusca cu fasole''
Zacusca ca si a ta, am mancat la soacra mea acum multi ani (SV).
#72
Postat 02 September 2012 - 07:58 PM
[/quote]
aha, deci tu pui aspirina si n-o mai sterilizezi in felul asta, mersi de reteta
[/quote]
Chiar daca pun aspirina, tot o pun la plapuma.
Sunt ardei kapia cu teaca mare si grasa si se pot folosii aceia. Mie nu imi palce gustul la zacusca egal de care o fi ea daca ardeii nu sunt copti (chestie de gusturi).
Aici nu am vazut niciunde fasole boabe cruda. Asa ca facem cu cea uscata.
#73
Postat 02 September 2012 - 08:02 PM
zerda, la 02 September 2012 - 05:54 PM, a spus:
Poi depinde ce reteta are fiecare. Anumite chestii sunt specifice zonei, altele imprumutate. Retete de zacusca sunt multe. Altele includ chiar si morcovi. Mie nu imi place cu morcov. Eu am folosit fasole de la kaufland cea ambalata'' Deroni''.
#75
Postat 03 September 2012 - 08:17 AM
cerra, la 02 September 2012 - 07:54 PM, a spus:
redivivus, la 02 September 2012 - 05:29 PM, a spus:
Zacusca mea cu fasole(e CU, nu DE! )cuprinde:
Cerra, foarte interesanta si zacusca ta, poate o sa incerc si eu, ca ardei kapia sunt aici.
Sz ptr exprimarea gresita. ''Zacusca cu fasole''
Zacusca ca si a ta, am mancat la soacra mea acum multi ani (SV).
nuuuu! m-ai inteles gresit! nu te corectam, subliniam doar diferenta intre zacustile noastre, ca la a mea sunt fasolele intregi in ea, iar la a ta fasolele sunt parte din masa
asa am vazut eu diferenta intre CU si DE
#76
Postat 03 September 2012 - 11:02 AM
redivivus, la 03 September 2012 - 08:17 AM, a spus:
nuuuu! m-ai inteles gresit! nu te corectam, subliniam doar diferenta intre zacustile noastre, ca la a mea sunt fasolele intregi in ea, iar la a ta fasolele sunt parte din masa
asa am vazut eu diferenta intre CU si DE
Stai linistita ca nu am patit nika. Stiu ca la zacusca cu fasole cruda (noua) se lasa boabe ptr ca am mincat.
Eu ca a ta nu pot face ptr ca aici nu desface nimeni fasolea verde sa o aduca la piata sau...... poate nici nu au soi de ala de fasole.
#77
Postat 03 September 2012 - 11:24 AM
#78
Postat 03 September 2012 - 11:43 AM
zerda, la 03 September 2012 - 11:24 AM, a spus:
Degeaba se stie, daca nu gasim boabele nu? Eu am mincat de aia la soacra mea si stiu ca este buna, buna.
Daca ma nimeream pe la SV acum in perioada asta, sigur imi cumparam de acolo dar asa.......ne multumim si cu asta uscata.
Daca eram in zona, cumparam si ciuperci tot d eacolo in drum spre casa sau chiar acolo si le opaream colo acasa. Aici nu indraznesc sa cumpar de la babute ciuperci ca nu sunt sigura ca le cunosc bine si.... mai bine nu.
#79
Postat 16 September 2012 - 09:29 AM
daca sunteti insa in criza de timp acum, va sugerez sa puneti ingredinetele coapte in borcane, le sterilizati si la iarna prestati cat aveti nevoie. eu fac asa al doilea an, si ni se potriveste mai tare metoda asta.
de fapt, cel mai mult voiam sa va spun sa indrazniti sa conservati vinetele coapte la borcan, nu doar in congelator.
dupa ce le coaceti, curatati si scurse, se pun in borcane, se pune un pic de ulei peste ele, se infileteaza cu capace intotdeauna noi si se sterilizeaza in cuptor 10-15min. iarna le puteti folosi fie la salata, fie ptr o zacusca/mancare de vinete. la noi au mare trecere pe perioada iernii.
ieri mi-a copt omu' 3 vinete, dar erau uriase. am folosit doar una, pe celelalte le-am pus bine
legat de sterilizarea la cuptor, va mai zic o chestie observata de mine de-a lungul timpului. in cuptor, pe timpul sterilizarii, borcanele mai curg. de-asta e bine ca borcanele sa fie puse intr-o tava care sa contina apa. apa o puneti de la inceput si daca apoi considerati ca tb completata, o faceti cu apa fierbinte, turnata in fir subtire, nu direct pe borcane. socul termic ar putea cauza explozia borcanului atins cu apa ceva mai rece. de asemenea, nu umpleti borcanele la maxim, lasati vreo 2cm liberi.
daca borcanele curg pe timpul sterilizarii, asta nu inseamna ca e ratat continutul sau capacul nu e bun. capacul e din metal, borcanul de sticla si au coeficienti diferiti de dilatare la caldura. de aceea, dupa ce se termina sterilizarea, incercati capacele, infiletati-le iar strans. aveti grija sa nu va ardeti! eu fac operatiunea cu manusile groase de silicon puse, dar se pot folosi si prosoape de bucatarie, nu-i bai! dupa ce le infiletez iar - nu-i musai sa fie nevoie la toate borcanele, dar de fiecare data am gasit cateva care necesita reinfiletare- le pun cu capacul in jos, pe tava, si le las pana se racesc in cuptor. respectand regulile astea, nu mi s-a stricat niciun borcan si am conserve de 2-3 ani in boxa.
sper ca nu v-am plictisit, mie mi-ar fi fost f utile observatiile astea acum cativa ani.
#80
Postat 16 September 2012 - 10:58 AM
Eu reteta o am de la Lia. Care o are de la mama ei.
Mama le-a tocat dupa indicatiile Liei.
Mi-am adus si eu cu mine vro doua borcane.Sa am gustul de acasa.
Unul l-am deschis deja sa vad cum e.
Am aruncat uleiul de deasupra si le-am frecat cu ulei proaspat.A iesit o salata de vinete superba.