Zacusca
#21
Postat 19 October 2010 - 10:51 AM
Aici mai sunt si Steinpilze, care cred eu ca s-ar preta bine la o zacusca pentru ca tot asa raman putin al dente. Bine ca eu daca le cumpar nu mai ajung ele in zacusca...is multumita daca ajung in tigaie, ca imi vine sa musc din ele asa crude. Ador mirosul ala. Si cand ma gandesc la o mamaliguta si ele prajite in ceapa si cu marar, si cu un pic de usturoi...holly bemolly!
Mie imi place sa am radacinoasele taiate cubulete si sa se simta putin de tot in zacusca. Offf, am un chef nebun de gatit. Dac-as mai avea si timp...
#22
Postat 14 August 2011 - 10:59 PM
Ieri dis de dimineata am purces cu Stefano in cautarea citorva aziende agricole ca sa cautam ardei si vinete. Am gasit doar vinete asa ca pentru ardei ne-am dus la piata.
Ajunsi acasa, dupa prinz am aprins focul
am inceput treaba de la aprinderea focului la ora 14 si la ora 19 borcanele erau puse in oala cu apa la fiert(sterilizat), cu ajutorul celorlati membri ai familiei, Stefano gratis ca e baiat bun, Marco contra cost, 5 euro Dar ajutorul lor a fost foarte important. M-a mai ajutat si Thermomixul in care am "taiat" ceapa si apoi vinetele si ardeii copti.
Am facut reteta clasica pe care o facea mama, cu citeva mici mici modificari:
- 10 kg de ardei intregi (cantitatea obtinuta la sfirsit e de 5.3 kg)
- 5 kg de vinete intregi (cantitatea obtinuta la sfirsit era de 2 kg)
- 1 kg de ceapa (am folosit 1.3 kg de ceapa rosie mi se pare ca se numeste de apa (aici e cea de la Tropea)
- ulei de maline extravirgin (cantitatea folosita de mama e de un litru jumatate, eu am folosit circa jumatate de litru)
- o cutie de bulion (am folosit 1.4 kg de pulpa de rosii)
- sare grunjoasa si piper de 5 feluri boabe.
Am copt vinetele si ardeii ca mai sus, curatat si amestecat in robot. Amestecata ceapa in robot si calita in ulei la foc mic, adaugat ardeii si vinetele, rosiile, sarea si piperul si lasat la fiert o ora. Pus in borcane si fiert borcanele. Dupa ce s-au racit, pus etichetele si asezat in camara
#23
Postat 14 August 2011 - 11:05 PM
Maya, la 17 October 2010 - 03:12 PM, a spus:
Zacusca de fasole,morcovi si vinete
Toate legumele,sînt cîntarite dupa spalare,curatare,preparare!
_____________________________________
Zacusca de fasole cu ardei si morcovi
Sorella mea, o amica pe facebook, dupa ce a vazut zacusca mea mi-a cerut o reteta cu fasole, pe care sa i-o traduc, dupa tine?
#24
Postat 15 August 2011 - 02:52 AM
Adriana, la 14 August 2011 - 10:59 PM, a spus:
am inceput treaba de la aprinderea focului ...
Zacusca, cu ingredientele coapte pe gratar cu carbuni/lemne.
You can't beat this!
Noi, la cantitatile tale, mai punem 4-5 frunze de dafin si o capatana de usturoi zdrobita, adaugata chiar la sfarsit.
Cum ne place zacusca proaspata, la sfarsit de septembrie coacem vinetele si gogosarii, le punem in pungi la congelator si in timpul postului Craciunului si apoi al Pastelui, preparam zacusca in portii mici pentru o saptamana, pauza, apoi recidivam.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#25
Postat 15 August 2011 - 01:49 PM
W Mamadeus Paparotti, la 15 August 2011 - 02:52 AM, a spus:
avantajul de a avea reşedinţa la ţară
tare buna e, am dat deja gata un borcan de 250 ml si unul de 500 si de fiecare data zic ca tare e buna si le multumesc barbatilor ca m-au ajutat
Dafin am un copac intreg si usturoi am cumparat tot simbata o impletitura de un kg dar nu mi-a dat prin minte sa le pun ca in reteta din carnetel aveam numai sare si piper boabe.
Sper sa reusesc in concediul asta sa decongelez congelatorul mare si sa pun si eu niste vinete si ardei copti, mai ales ca acu am descoperit producatorii astia locali cu marfa buna si cum se zice aici km 0.
#26
Postat 15 August 2011 - 03:06 PM
Adriana, la 14 August 2011 - 11:05 PM, a spus:
Maya, la 17 October 2010 - 03:12 PM, a spus:
Zacusca de fasole,morcovi si vinete
Toate legumele,sînt cîntarite dupa spalare,curatare,preparare!
_____________________________________
Zacusca de fasole cu ardei si morcovi
Sorella mea, o amica pe facebook, dupa ce a vazut zacusca mea mi-a cerut o reteta cu fasole, pe care sa i-o traduc, dupa tine?
Daca vrea sa domine fasolea, atunci aia cu mai multa fasole.
Mie-mi plac toate, si toate-s asemanatoare.Una e mai dulceaga, în alta se simt vinetele mai mult, în alta ardeii...
Tipps: sa fiarba fasolea foarte bine. Daca ramîn cojite, sa le îndeparteze neaparat!
Sa fiarba zacusca pe foc domol, si pîna iese uleiul deasupra. În rest, ma refer la ingrediente, poate jongla în functie de gustul personal
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#28
Postat 08 September 2011 - 02:56 PM
#29
Postat 08 September 2011 - 05:19 PM
1. pui ceapa la calit in ulei
2. adaugi ardeii si vinetele coapte, sosul de rosii si condimentele si lasi sa fiarba
daca vrei poze pas cu pas le-am facut acum dar aici nu le-am postat pentru ca mi se parea ca sunt suficiente, in orice caz le gasesti aici
http://adriananicole...rdei-si-vinete/
#30
Postat 09 September 2011 - 08:01 AM
#32
Postat 09 September 2011 - 01:22 PM
O scriu pentru posteritate .Tocmai am facut-o si pot sa depun marturie ca-i dementa .
Zacusca cu Fasole
Reteta pentru aproximativ 15 borcane de 320 ml
Ingrediente :
2 kg fasole boabe cruda din anul acesta ,fiarta si scursa
3 kg gogosari spalati,curatati ,taiati
1 kg ceapa curatata ,taiata mare
1 lt.bulion
1 lt.ulei
sare,piper
3 foi dafin
cateva boabe de enibahar (facultativ)
o ramurica de cimbru
Pentru inceput , fierbem fasolea in apa putin sarata , pana cand boabele sunt moi si pielita plesneste usor .
Spalam si curatam de cotoare si nervuri gogosarii .Daca vreti o zacusca mai fina ,puteti sa coaceti ardeii .
Eu am ales vrianta " zgrunturoasa " .
Curatam ceapa si o taiem in patru .
Dam prin masina de tocat ,in vase separate , fasolea,ceapa si gogosarii .
Intr-o cratita incapatoare cu pereti grosi,asezata pe un disc de fonta,la foc potrivit,punem tot uleiul,ceapa si o lingura de sare.Prajim ceapa ,invartind usor,pana cand devine translucida.
Adaugam acum pureul de fasole,pureul de gogosari, bulionul, frunzele de dafin ,crenguta de cimbru ,piperul macinat si cateva bobite de enibahar.
Invartim compozitia pana cand se omogenizeaza bine.
Lasam sa fiarba la foc mic ,invartind din cand in cand,sa nu se lege de cratita.
Fierbem pana cand ingredientele sunt moi si uleiul se ridica la suprafata .
Eu le-am fiert 90 de minute .
Asezam zacusca in borcane cu cate o pastila de aspirina pisata deasupra. Lasam un spatiu liber de 2 cm intre zacusca si capac .Asezam borcanele intr-o cratita captusita cu un prosop de bucatarie .Adaugam apa pana la "umarul" borcanelor si sterilizam in baia de apa , o ora la foc mic .
Timpul se calculeaza din momentul in care , apa incepe sa fiarba . Eu "capacesc" cratita cu 2-3 ziare umede,astfel incat sa se formeze o baie de sterilizare uniforma,permitand in acelasi timp vaporilor sa iasa .Scot apoi borcanele din apa ,le sterg si le mai las in paturi sa se raceasca pana a doua zi .
Pregatiti painea si linguritele ,ca vine Zacusca:
Ei ,ce spuneti ?
Am inchis sau nu soarele in borcan ?
Pofta Buna va doresc !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#34
Postat 09 September 2011 - 03:06 PM
Eataly, la 09 September 2011 - 02:42 PM, a spus:
Nu .Ca tu ai raza ta de soare .
Si mai am nevoie de voi .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#36
Postat 09 September 2011 - 05:00 PM
#37
Postat 09 September 2011 - 08:19 PM
stella, la 09 September 2011 - 04:50 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 09 September 2011 - 05:00 PM, a spus:
Ancutza +Ancutzul + Ancul va multumeste frumos .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#38
Postat 09 September 2011 - 11:05 PM
Poate ajung si eu sa va arat zacusca mea. De fapt am facut doua feluri. Lecker!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#39
Postat 10 September 2011 - 12:13 PM
Maya, la 09 September 2011 - 11:05 PM, a spus:
Poate ajung si eu sa va arat zacusca mea. De fapt am facut doua feluri. Lecker!
Ce culoare de lingura vrei ?Sa o pun de-o parte .
Eu vreau reteta de la zacusca cu ciuperci .
http://povesticulinare.blogspot.com/