Zacusca
#1
Postat 15 October 2010 - 11:37 PM
Reteta urmatoare o am de la mami si ea banuiesc ca o are de la mama-sa(fie iertata) si tot asa.
Ingrediente(cantitati aproximative/ingredientele trebuiesc toate macinate,fiecare separat):
-3 kg ardei rosu(eu am avut 3 bucati verzi,4 galbeni si restul pana la 3 kg au fost rosii)
-1 kg ceapa
-2 kg morcovi
-1,5 kg vinete(coapte)
-1 l bulion
-1 l ulei(cam 800 ml am folosit eu)
-sare dupa gust
Macinam/tocam/razuim (eu am pus in robot tot) ingredientele.In jumatate din cantitatea de ulei punem ceapa la calit.In cealalata jumatate de ulei punem ardeiul la prajit.Cand ceapa a devenit "transparenta" adaugam morcovul,vinetele si amestecam bine.Adaugam si ardeiul si bulionul si lasam sa fiarba la treapta mica. Mami mea a spus sa las sa fiarba pana iese uleiul deasupra,asta fiind semn ca e gata,sau sa gust si cand simt ca sunt toate moi.Am lasat sa fiarba vreo 3 ore jumate la treapta 4 din 10,poate chiar 4 ore;nu m-am uitat la ceas.A iesit in orice caz o zacusca excelenta.Am si "gustat" inainte sa fie gata de tot pe painici proaspete
#2
Postat 16 October 2010 - 06:35 AM
#3
Postat 17 October 2010 - 11:39 AM
#4
Postat 17 October 2010 - 12:31 PM
Si piper. Mult piper!
Ardeii îi coc si pe ei ca pentru salata.
#5
Postat 17 October 2010 - 03:12 PM
Zacusca de vinete si ardei
- 1 kg ceapa,tocata
- 1 kg vinete coapte,tocate
- 1 kg ardei copti,tocati
- 500 ml bulion de rosii
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- boabe de piper
- 1-2 foi de dafin
- sare
Înmoi ceapa în ulei amestecînd cînd si cînd.
Adaug vinetele si le las vreo 10 minute sa fiarba cu ceapa,
dupa care adaud si ardeii copti,tota asa vreo 10-15 minute.
(Anul asta am avut mai mult galbeni-verzui,foarte carnosi si buni).
Dupa ce adaug si bulionul de rosii,pun si boabele de piper,frunzele de dafin,
si las la fiert pîna se ridica uleiul deasupra.Asa stiu eu ca atunci e gata.
Doar la final sarez putin,amesteca bine,apoi pun zacusca fierbinte în borcane
sterilizate în cuptor.
_____________________________________
Zacusca de fasole,morcovi si vinete
Toate legumele,sînt cîntarite dupa spalare,curatare,preparare!
- 1200 g fasole alba/cu bob mic,fierte si facute piure
- 600 g vinete coapte,tocate
- 600 g ceapa violeta,tocata
- 600 g morcovi,raziuti fin
- 500 g piure de rosii
- 600 ml ulei
- sare
- boia de ardei iute
- piper
Fasolea se lasa pste noapte la înmuiat. A 2-a zi se fierbe,împreuna cu o legatura de legume pentru supa(morcov,patrunjel,telina). Dupa ce sînt fierte,se strecoara de apa si se scot bucatile de legume. Se face un piure fin. Vinetele se coc,se curata de coaja si se lasa putin la scurs. Ceapa se curata,se spala si toaca grob.
Morcovii se rad fin(dar nu exgerat).
- punem ceapa la calit în ulei,aproximativ 10 minute(la foc moderat),pîna devine transparenta
- adaugam morcovii,pe care-i lasam 20 minute.
- adaugam si vinetele tocate,si mai lasam aproximativ 10 minute
- dupa care punem si fasolea,si mai lasam 10 minute,apoi condimentam cu sare si piper,degustam.
- turnam si pireul de rosii
Dupa ce ati adaugat toate ingredientele,si ati condimentat,puneti capacul,si lasati sa fiarba la foc mic înca o ora buna,învîrtind cînd si cînd.La sfîrsit se sareaza putin,si se pune în borcanele sterilizate la cuptor.La zacusca cu fasole,sa nu asteptati sa se ridice uleiul deasupra,ca asta nu se prea întîmpla,deoarece fasolea îl "înghite"
_____________________________________
Zacusca de fasole cu ardei si morcovi
Asta este o zacusca cu o textura mai groaba,mai rosie si dulceaga de la ardeii grasi.
- 500 g fasole fiarta,facuta pure grob
- 500 g ardei grasi,copti si tocati grob
- 350 ml ulei floarea soarelui
- 400 g rosii,decojite si taiate bucatele
- 400 g ceapa,tocata
- 300-400 g morcovi,razuiti
- sare
- piper
- frunze de dafin
- sare
Ingredientele sînt cîntarite dupa prelucrare(curatare,fierbere,copt).
Se pune ceapa la dunstuit în ulei,la foc lejer.Se învîrte cînd si cînd pîna devine transparenta,apoi adaugam morcovii.Se lasa sa fiarba la foc moderat,amestecînd la fiecare cîteva minute,timp de aproximativ 20-25 minute.Se adauga si ardeii,iar dupa vreo 15-20 minute se adauga si rosiile.Se adauga piperul si frunzele de dafin.Dupa 10-15 minute se pune si fasolea si se mai lasa 20-25 minute la fiert,amestecînd cînd si cînd.În final se sareaza putin,se amesteca si toarna în borcane sterilizate în cuptor.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#6
Postat 18 October 2010 - 07:53 AM
P.s a iesit tare faina ca a luat sotul la servici si colegii care tineau post s-au lins pe degete au zis ca-i super,gogosarii se nimerisera iuti si le-a placut f. mult asa ca macar atata satisfactie sa am si eu...
Eu sterilizez borcanele pun zacusca in ele si le dau si la cuptor asa deschise pana se zvanta deasupra si face o crusta,apoi infiletez capacul si sting cuptorul ,le acoper cu servete si las pana a doua zi sa se raceasca ele incet in cuptorul cald...
#7
Postat 18 October 2010 - 08:17 AM
Imagini atasate
#8
Postat 18 October 2010 - 09:48 AM
Geany, la 18 October 2010 - 07:53 AM, a spus:
P.s a iesit tare faina ca a luat sotul la servici si colegii care tineau post s-au lins pe degete au zis ca-i super,gogosarii se nimerisera iuti si le-a placut f. mult asa ca macar atata satisfactie sa am si eu...
Eu sterilizez borcanele pun zacusca in ele si le dau si la cuptor asa deschise pana se zvanta deasupra si face o crusta,apoi infiletez capacul si sting cuptorul ,le acoper cu servete si las pana a doua zi sa se raceasca ele incet in cuptorul cald...
Geany, asa le sterilizeaza si mama. Stiu au facut intr-un an mai multa si a stat prin boxa vreo doi ani si dupa doi ani, scazuse in borcan dar tot buna era. Si ai mei fac cu ghebe, eu is terminata dupa zacusca aia.
Si vad ca si Stella a facut cu ciuperci. Cu de care ciuperci Stella, champignons?
#9
Postat 18 October 2010 - 10:01 AM
Si daca aveti ocazia faceti si asa,numa` sa vedeti ce aroma placuta are.
Era tare tarziu prin octombrie cand se mai gaseau in piata ultimii gogosari si ardei si mai verzi si mai rosii,si atunci ultima portie de zacusca asa o faceam si eu ,si se manca prima.o parte a familiei prefera mai mult modul cu ardeii necopti spuneau ca e mult mai proaspat gustu`.
Tine la fel de bine in borcane,se face tot amestecul pe aragaz si apoi totul la cuptor la foc moderat pana iese uleiul deasupra.
Numa sa merg in oras sa-mi iau niste borcane micute si am s-o fac si eu,aici gogosari nu sunt ,dar cu ardei buni ,rosii iese la fel.Abia astept sa miroase a zacusca si la mine!
Uitasem,morcovii ii tineam cateva min in apa clocotita,inainte de a-i cali.Adaugam si eu foi de dafin,sare si bobite de piper.
Petu,ti-a iesit tare bine,am inghitit in sec la poza cu feliile de paiine!
#10
Postat 18 October 2010 - 10:16 AM
#11
Postat 18 October 2010 - 10:17 AM
#12
Postat 18 October 2010 - 11:01 AM
Geany, la 18 October 2010 - 10:17 AM, a spus:
Eu ii ziceam zacusca,pt ca la tocana de legume,adaugam orez,doar asa sa se observe din loc in loc,printre legumici.Si tocana o faceam numai cu gogonele parguite,nu cu rosii.Gogonelele le taiam sferturi si le caleam inainte cateva min.,pana pregateam restu`.
Scuze de off,am vazut in Italia si am si mancat,o nebunie rara,2 gogonele parguite cantareau mai bine de 600 gr. De nu-i Italia asta mai aproape?
Vinete la congi aveam oricum pentru iarna,asa ca nu era greu sa dau totul la robot si sa incropesc o portie de zacusca.
Lapo,poti sa toci daca vrei, dar crede-ma e mult mai rapid la rorbot, poti blitza de cateva ori nu trebuie sa faci legumele pasta,tocate mai grosier,cat despre ulei , nu am pus niciodata la o porie mai mult de 500 ml,dupa parerea mea nu uleiul da gust mancarii,daca zacusca e fiarta la foc mijlociu in cuptor,borcanele sunt sterilizate corect,nu se intampla nimic neplacut.
Uite Lapo,ciuperci din astea folosesc eu ,au mai putina apa si-mi aduc aminte de ghebe,foarte bune,si din cauza ca aici vinetele nu sunt bune de nimic,am sa fac o portie cu ciuperci.
Poza nu-mi apartine,si ciupercile se cheama chestnut.
#13
Postat 18 October 2010 - 01:33 PM
Aia cu fasole imi place si mie,dar nu stiu cum o face maica-mea ca nu e asa rosie(oare fara ardei? ).Trebuie sa o sun sa o intreb.
Laponica,nu o sa ma crezi,dar eu am baut suc lasat de niste mere pregatite pentru prajitura in seara aia.
Eataly,nici eu n-am facut zacusca de-adevaratelea pana acum,dar acum ceva vreme ne-a trimis mama cateva borcane si ne-a facut pofta.Am terminat ce am avut de la ea si am facut si eu.
Alexandru,eu nu am mancat cu usturoi,dar banuiesc ca trebuie sa aiba aroma tare buna.Cand mai fac,o sa incerc asa ca tine.Multumesc!
Maya,urmatoarea la mine fi cu fasole,ca m-a apucat acuma.De cand nu mai fumez,ma plictisesc
Geany,a ta deja e zacusca domneasca...cu ghebe,mmm
Stella,de care ciuperci?
Nico,ma bucur ca-ti place.Tocana de legume a facut si mama anul asta,prima data,ne-a trimis si noua.E buna,dar eu nu fac;mai am de la ea deja.Ai mei nu se indeamna nici unul la borcanele cu tocana.
#14
Postat 18 October 2010 - 06:36 PM
am pus champignons ( pssssst sa nu ma ziceti, erau din alea deja la punga/cutie, doar le-am clatit , si le-am pus la fiert. fasolachele idem de la cutie )
#15
Postat 18 October 2010 - 08:45 PM
Cu ghebe,nu am facut niciodata,ca n-am.Bash ca a lui Geany zacusca,e de zile mari!
Am primit odata din Bucovina,cîteva borcanele de ghebe puse la borcan(cu fîsii de ceapa si ardei)...nu am mîncat niciodata ceva din borcan,sa fie mai delicios ca amestecatura aia de ghebe.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#16
Postat 18 October 2010 - 09:58 PM
250 gr. de ardei kapia copti
250 gr. de gogosari copti
o ceapa mare(~doua mai mici) cam 200 de grame
morcov cam 150 de grame
1 litru suc de rosii
sare, piper, dafin
fasole fiarta separat cu o ceapa si un morcov si sare
se caleste ceapa cu morcovul(eu il pun ras, ca nu-mi place morcovul preparat termic), se curata ardeii si gogosarii copti, se taie cum doriti, eu prefer bucati mai mari, puteti sa-i dati prin masina, se pun peste ceapa si morcovii caliti, se adauga sucul de rosii si piperul si dafinul, apoi fasolea fiarta, eu nu o zdrobesc, ca nu-mi place, voi faceti cum va place, se lasa sa fiarba un timp impreuna cu sare dupa gust, se pun 2-3 catei de usturoi zdrobiti si eu pun si boia iute, tot dupa parerea mea se mai da un clocot si gata.
uite mostra:
nota: merge mai bine cu fasole alba rotunda,nu ca a mea maro, dar a fost extraordinara si asa!
#17
Postat 18 October 2010 - 10:06 PM
#18
Postat 18 October 2010 - 10:17 PM
#20
Postat 19 October 2010 - 10:24 AM
Cu pozele mai greu la mine, din lipsa de calculator, nu am posibilitatea decat la servici sa va urmaresc si asta cand am putin timp liber.