Forum Culinar: Sos aromat de ciupercute rase - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sos aromat de ciupercute rase

#1 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 23 October 2010 - 12:45 PM

Sos aromat de ciupercute rase.
.
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-168-128783021331.jpg
.


Am vazut la televizor la Duelul bucatarilor un bucataras tanar cum l-a inceput(partea cu razuirea), dar am fost luat cu alte treburi. L-am ispravit eu cum m-a taiat capul.

Mergem si aducem de prin camari:

champignons de diametrul de pana la 4 maxim 5 cm. De doua ori cat sa iei cu varf in causul ambelor maini tinute alaturate.
doua linguri de unt
doua linguri de faina
un paharut de vin alb sec. Nu chiar plin
un pahar cu lapte. Fierbinte
o ceasca de samantana dulce. Cam 250 ml
sare cat sa-i dea gust
10 graunti de piper verde sau negru. Se macina la fata locului
o treime sau un sfert de lingurita de cimbru sau rozmarin uscat, macinat praf si pulbere. Sau ambele dar in cantitate moderata.

Mod de preparare:
Ciupercutele se curata foarte bine si se rad (picior + palarie) pe partea fina a razatoarei folsita si la coaja citricelor. Se infierbanta o cratacioara(sau tigaie) pentru sosuri in care ne putem pune nadejdea si in dansa se topeste untul pana ajunge blond-auriu. Se rastoarna taiteii de ciuperci si se soteaza la foc mic. La inceput isi lasa apa apoi dupa vreo trei - patru minute ciupercile se inmoaie, devin pasta si incep sa sfaraie usor. Stropim cu vinul alb si lasam sa se evapore alcoolul. Punem si cimbrul si piperul proaspat macinate si in timpul acesta infierbantam laptele. De exemplu la cuptorul cu micro~. Adaugam faina si o incorporam. In craticoara se formeaza un bol de consistenta unui aluat, daca am mestecat continu. Cand da sa se prinda turnam progresiv laptele infierbantat cu cratita trasa mai pe la marginea focului dat mic, pana cand incepe se se formeze sosul. Incorporam smantana dulce si lasam sa se ingroase pret de inca doua trei minute. In momentul acesta ciupercile sunt aproape topite, dar pentru o consistenta mai onctuaosa putem sa invartim de cateva ori si mixerul stick in sos. Eu asa am procedat.
Gustam de sare. Nu are, ca nu am pus-o inca. Remediem deficienta si ne dam seama ca patrunjelul tocat ar interveni oarecum invaziv peste aroma concentrata a ciupercilor asa ca il pastram mai bine pentru supa. Am folosit cateva frunzulite doar pentru contrastul cromatic al fotografiilor.
.
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-168-12878304237.jpg
.

Pana la servire se pastreaza la cald, acoperit cu un prosop textil curat, de bucatarie. Am mai discutat despre condensul ce se formeaza sub capacele de metal, sticla sau folie metalica. In nici un caz nu vrem sa ne trezim cu efectul "a curs de la vecinul de sus" :floare:

Se poate servi cu fripturi de mamifer, pasare, gratare, etc. alaturi de garnituri din orez, cartofi sau mamaliga. In cazul meu, azi peste paste. Aroma sosului m-a determinat sa renunt si la parmezan. I-am acordat exclusivitate.
.
Imagine atasata: monthly_10_2010/post-168-128783046313.jpg
.
Pofta buna!

"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 23 October 2010 - 02:01 PM

Mamma mia :floare: , sosul asta are un nuh'ce de-l face extraordinar.Or fi ciupercile vedo non vedo.

#3 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 October 2010 - 08:57 AM

Vezi postareaEataly, la 23 October 2010 - 02:01 PM, a spus:

Mamma mia :D , sosul asta are un nuh'ce de-l face extraordinar.Or fi ciupercile vedo non vedo.

Draga Etaly, bruma mea de italiana e prinsa doar de prin opere si se topeste la ivirea soarelui. Am cautat cu Google Image Search si primele rezultate gasite au fost... senzuale :D
Daca e asa nu pot decat sa-ti fiu recunoscator :sad1:

Si iar vin si zic ca daca ar fi totusi sa-i dau souletului tot un nume liric, as cita din opera bucatarului Gioachino Rossini (L'italiana in Algeri) si le-as numi
Salsa di funghi Pappataci

Caci ciupercutele in acest sosulet sunt la fel de minuscule si de "non vedo":) precum ţânţăreii - pappataci
Le dedic si o nemuritoare pagina muzicala:
http://www.youtube.c...eos=yL4TCDFJzHs
Mustafà
Ma spiegatemi, vi prego:
Pappataci, che ha da far?

Lindoro e Taddeo
Fra gli amori e le bellezze,
Fra gli scherzi e le carezze,
Ei dee dormire, mangiare e bere,
Dee dormire, e poi mangiar.
....
Pappataci ha da goder.


Traducere aproximativa:
Dar va rog explicati-mi: Ce au de facut "pappataci"?

Printre amoruri si frumuseti, printre glume si mangaieri, ei trebuie sa doarma, sa manance si sa bea. Sa doarma si apoi sa manance....
Pappataci trebuie sa se bucure de viata! =))

Este si urarea pe care v-o adresez tuturor in acesta dimineata de octombrie :D
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 24 October 2010 - 10:55 AM

Sefule de 2 zile la mine nu merge netul,nici acum nu-mi deschide pozele asa ca eu nu vad nik.deabea astept sa-si revina sa vad si eu sosul,trebuie sa fie tare parfumat si gustos,din italiana mea de balta vedo non vedo a lui Eatali inseamna :se vad nu se vad,invizibile,cucu- bau,dar nu senzual,ma rog posibil sa ma insel eu...

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 24 October 2010 - 11:27 AM

Hi hi hi!! am dat si eu vedo non vedo de curiozitate,si da ,da senzuale rau... :sad1:

#6 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 24 October 2010 - 11:37 AM

Hopaa!!!s-o aprins lumina,iaca vad si eu pozele in sf.bravos sefule :D nu m-asi fi gandit sa dau ciupercutele pe razatoare,o sa prestez si eu sosul,eu mai vad in propozitie ca ar sta bine si niste patrunjel tocat din cutit cu niste usturoi,ce-mi place ca ai folosit paste cochilie( eu am gasit romanesti si pe pachet in mod eronat scria gnochi)aceste cochilii imbratiseaza asa de dragastos sosul :D ,eu am facut la o cina cu un sos de carne(ragu)mai scazut asa si am turnat pastele peste sos amestecand pana s-au umplut de carne,ma intrebau invitatii ce rabdare am avut sa le umplu una cate una :)
Excelente din punctul meu de vedere si la paste cu fasole,nu vanezi nimik prin farfurie,au dimensiuni ce implica acelasi procedeu infinge si imbuca :D
Inca o data excelenta reteta de sos ciupercute cucu-bau imi place f. mult... :sad1: =))

#7 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 October 2010 - 03:49 PM

Vezi postareaGeany, la 24 October 2010 - 10:55 AM, a spus:

... din italiana mea de balta vedo non vedo a lui Eatali inseamna :se vad nu se vad,invizibile,cucu- bau,dar nu senzual,ma rog posibil sa ma insel eu...

Eu mi-am tradus in minte : Uite-o, nu e!, dar aveam chef de vorba si te-am facut sa te si uiti la voluptoase :sad1:

Cu nasitul lui Etaly, se poate lua acum de mana cu docleceii invizibili, dar prezenti la datorie.

On Topic:
Retete de sosuri de ciuperci sunt multe. Faceti-le cum doriti, dar tehnologia de radere a ciupercilor - vazuta la televizor si nu e inventata de mine - chiar face diferenta.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 24 October 2010 - 07:24 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 24 October 2010 - 03:49 PM, a spus:

Vezi postareaGeany, la 24 October 2010 - 10:55 AM, a spus:

... din italiana mea de balta vedo non vedo a lui Eatali inseamna :se vad nu se vad,invizibile,cucu- bau,dar nu senzual,ma rog posibil sa ma insel eu...

Eu mi-am tradus in minte : Uite-o, nu e!, dar aveam chef de vorba si te-am facut sa te si uiti la voluptoase :occasion14:
vaii!!sefule ,ce shmecher eshti matali',faini rau sexoaseli,voluptoaseli,o sa tin minte ma ''razbunez''eu cumva... :-*




#9 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 24 October 2010 - 08:22 PM

Sefule, îmi trezesti tandre amintiri : eram prin niste insule mereu îsorite, unde aerul ca si apa fac mereu 29°C, si unde am oarece cunostinte :occasion14:
Pocnit de soare în cap, într-una din zile, invit trei cupluri de cunostinte pe care le aveam pe insula.
Nu am judecat ce as putea pune pe masa, si la vremea aia de altfel nici nu aveam habar pe ce lume ma aflu.
Într-un final, am gasit un putzoi pe marginea soselei, care vindea un buchet de peshti, între 1m50 si 2m de lungime, dorade tropicale cica.
Bun peste, dar sos, legume, nexam.
Asa ca am luat o supa de hribi la plic, am diluat-o cu jumate din apa preconizata pentru supa, am adaugat un pic de unt, un pic de patrunjel tocat, si a iesit din trei nimici si o zeama de lamîie verde un sos de au dat amicii mei cu caciula dupa cîini. Cînd am marturisit procesul de fabricatie, au refuzat sa ma creada :-*
Cearca si matale, rezultatul e aproape similar, munca divizata cu zece.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 October 2010 - 11:50 PM

Vezi postareaAlexandru, la 24 October 2010 - 08:22 PM, a spus:

Asa ca am luat o supa de hribi la plic, am diluat-o cu jumate din apa preconizata pentru supa, am adaugat un pic de unt, un pic de patrunjel tocat, si a iesit din trei nimici si o zeama de lamîie verde un sos de au dat amicii mei cu caciula dupa cîini. Cînd am marturisit procesul de fabricatie, au refuzat sa ma creada :D
Cearca si matale, rezultatul e aproape similar, munca divizata cu zece.

Off Topic:
- Mah tzagane, văst-ai corabie?
- Ce vazut! Am si mancat!


Sau cum ar spune clasicii : Et in Arcadia ego.

Ori de pe malurile Senei-Cibinului: Les grands esprits se rencontrent :-*

Am facut si eu de vreo trei ori, sos de "ciuperci" ( :occasion14:? ) din supa crema la plic si a fost bun, dar in ultimii ani am cam redus "plicăreala" pe motive de E-uri, monoglutamati si alte alea.
Marturisesc cu sinceritatea ca nu total caci dauanatoare, daunatoare dar sunt gustoase si expeditive.
Insa desi manopera si chiar si pretul scad, iar gustul nu e rau, lipseste tocatul (rasul in cazul de fata) sotatul, invartitul in tigaie, asezonatul, etc. adica tocmai lucrurile care fac atata placere la onor comunitatea noastra.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi