Sos aromat de ciupercute rase
#1
Postat 23 October 2010 - 12:45 PM
.
.
Am vazut la televizor la Duelul bucatarilor un bucataras tanar cum l-a inceput(partea cu razuirea), dar am fost luat cu alte treburi. L-am ispravit eu cum m-a taiat capul.
Mergem si aducem de prin camari:
champignons de diametrul de pana la 4 maxim 5 cm. De doua ori cat sa iei cu varf in causul ambelor maini tinute alaturate.
doua linguri de unt
doua linguri de faina
un paharut de vin alb sec. Nu chiar plin
un pahar cu lapte. Fierbinte
o ceasca de samantana dulce. Cam 250 ml
sare cat sa-i dea gust
10 graunti de piper verde sau negru. Se macina la fata locului
o treime sau un sfert de lingurita de cimbru sau rozmarin uscat, macinat praf si pulbere. Sau ambele dar in cantitate moderata.
Mod de preparare:
Ciupercutele se curata foarte bine si se rad (picior + palarie) pe partea fina a razatoarei folsita si la coaja citricelor. Se infierbanta o cratacioara(sau tigaie) pentru sosuri in care ne putem pune nadejdea si in dansa se topeste untul pana ajunge blond-auriu. Se rastoarna taiteii de ciuperci si se soteaza la foc mic. La inceput isi lasa apa apoi dupa vreo trei - patru minute ciupercile se inmoaie, devin pasta si incep sa sfaraie usor. Stropim cu vinul alb si lasam sa se evapore alcoolul. Punem si cimbrul si piperul proaspat macinate si in timpul acesta infierbantam laptele. De exemplu la cuptorul cu micro~. Adaugam faina si o incorporam. In craticoara se formeaza un bol de consistenta unui aluat, daca am mestecat continu. Cand da sa se prinda turnam progresiv laptele infierbantat cu cratita trasa mai pe la marginea focului dat mic, pana cand incepe se se formeze sosul. Incorporam smantana dulce si lasam sa se ingroase pret de inca doua trei minute. In momentul acesta ciupercile sunt aproape topite, dar pentru o consistenta mai onctuaosa putem sa invartim de cateva ori si mixerul stick in sos. Eu asa am procedat.
Gustam de sare. Nu are, ca nu am pus-o inca. Remediem deficienta si ne dam seama ca patrunjelul tocat ar interveni oarecum invaziv peste aroma concentrata a ciupercilor asa ca il pastram mai bine pentru supa. Am folosit cateva frunzulite doar pentru contrastul cromatic al fotografiilor.
.
.
Pana la servire se pastreaza la cald, acoperit cu un prosop textil curat, de bucatarie. Am mai discutat despre condensul ce se formeaza sub capacele de metal, sticla sau folie metalica. In nici un caz nu vrem sa ne trezim cu efectul "a curs de la vecinul de sus"
Se poate servi cu fripturi de mamifer, pasare, gratare, etc. alaturi de garnituri din orez, cartofi sau mamaliga. In cazul meu, azi peste paste. Aroma sosului m-a determinat sa renunt si la parmezan. I-am acordat exclusivitate.
.
.
Pofta buna!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#2
Postat 23 October 2010 - 02:01 PM
#3
Postat 24 October 2010 - 08:57 AM
Eataly, la 23 October 2010 - 02:01 PM, a spus:
Draga Etaly, bruma mea de italiana e prinsa doar de prin opere si se topeste la ivirea soarelui. Am cautat cu Google Image Search si primele rezultate gasite au fost... senzuale
Daca e asa nu pot decat sa-ti fiu recunoscator
Si iar vin si zic ca daca ar fi totusi sa-i dau souletului tot un nume liric, as cita din opera bucatarului Gioachino Rossini (L'italiana in Algeri) si le-as numi
Salsa di funghi Pappataci
Caci ciupercutele in acest sosulet sunt la fel de minuscule si de "non vedo" precum ţânţăreii - pappataci
Le dedic si o nemuritoare pagina muzicala:
http://www.youtube.c...eos=yL4TCDFJzHs
Mustafà
Ma spiegatemi, vi prego:
Pappataci, che ha da far?
Lindoro e Taddeo
Fra gli amori e le bellezze,
Fra gli scherzi e le carezze,
Ei dee dormire, mangiare e bere,
Dee dormire, e poi mangiar.
....
Pappataci ha da goder.
Traducere aproximativa:
Dar va rog explicati-mi: Ce au de facut "pappataci"?
Printre amoruri si frumuseti, printre glume si mangaieri, ei trebuie sa doarma, sa manance si sa bea. Sa doarma si apoi sa manance....
Pappataci trebuie sa se bucure de viata!
Este si urarea pe care v-o adresez tuturor in acesta dimineata de octombrie
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 24 October 2010 - 10:55 AM
#5
Postat 24 October 2010 - 11:27 AM
#6
Postat 24 October 2010 - 11:37 AM
Excelente din punctul meu de vedere si la paste cu fasole,nu vanezi nimik prin farfurie,au dimensiuni ce implica acelasi procedeu infinge si imbuca
Inca o data excelenta reteta de sos ciupercute cucu-bau imi place f. mult...
#7
Postat 24 October 2010 - 03:49 PM
Geany, la 24 October 2010 - 10:55 AM, a spus:
Eu mi-am tradus in minte : Uite-o, nu e!, dar aveam chef de vorba si te-am facut sa te si uiti la voluptoase
Cu nasitul lui Etaly, se poate lua acum de mana cu docleceii invizibili, dar prezenti la datorie.
On Topic:
Retete de sosuri de ciuperci sunt multe. Faceti-le cum doriti, dar tehnologia de radere a ciupercilor - vazuta la televizor si nu e inventata de mine - chiar face diferenta.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#8
Postat 24 October 2010 - 07:24 PM
W Mamadeus Paparotti, la 24 October 2010 - 03:49 PM, a spus:
Geany, la 24 October 2010 - 10:55 AM, a spus:
Eu mi-am tradus in minte : Uite-o, nu e!, dar aveam chef de vorba si te-am facut sa te si uiti la voluptoase
vaii!!sefule ,ce shmecher eshti matali',faini rau sexoaseli,voluptoaseli,o sa tin minte ma ''razbunez''eu cumva...
#9
Postat 24 October 2010 - 08:22 PM
Pocnit de soare în cap, într-una din zile, invit trei cupluri de cunostinte pe care le aveam pe insula.
Nu am judecat ce as putea pune pe masa, si la vremea aia de altfel nici nu aveam habar pe ce lume ma aflu.
Într-un final, am gasit un putzoi pe marginea soselei, care vindea un buchet de peshti, între 1m50 si 2m de lungime, dorade tropicale cica.
Bun peste, dar sos, legume, nexam.
Asa ca am luat o supa de hribi la plic, am diluat-o cu jumate din apa preconizata pentru supa, am adaugat un pic de unt, un pic de patrunjel tocat, si a iesit din trei nimici si o zeama de lamîie verde un sos de au dat amicii mei cu caciula dupa cîini. Cînd am marturisit procesul de fabricatie, au refuzat sa ma creada
Cearca si matale, rezultatul e aproape similar, munca divizata cu zece.
#10
Postat 24 October 2010 - 11:50 PM
Alexandru, la 24 October 2010 - 08:22 PM, a spus:
Cearca si matale, rezultatul e aproape similar, munca divizata cu zece.
Off Topic:
- Mah tzagane, văst-ai corabie?
- Ce vazut! Am si mancat!
Sau cum ar spune clasicii : Et in Arcadia ego.
Ori de pe malurile Senei-Cibinului: Les grands esprits se rencontrent
Am facut si eu de vreo trei ori, sos de "ciuperci" ( ? ) din supa crema la plic si a fost bun, dar in ultimii ani am cam redus "plicăreala" pe motive de E-uri, monoglutamati si alte alea.
Marturisesc cu sinceritatea ca nu total caci dauanatoare, daunatoare dar sunt gustoase si expeditive.
Insa desi manopera si chiar si pretul scad, iar gustul nu e rau, lipseste tocatul (rasul in cazul de fata) sotatul, invartitul in tigaie, asezonatul, etc. adica tocmai lucrurile care fac atata placere la onor comunitatea noastra.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare