Lizura, la 16 June 2012 - 12:20 AM, a spus:
Alexandru, la 15 June 2012 - 01:13 PM, a spus:
Lizura, la 15 June 2012 - 04:45 AM, a spus:
yoyo, la 14 June 2012 - 09:59 AM, a spus:
Saturarea culorilor (adica intensificarea lor atat cat doresti) se poate face din softul aparatului.
Ai mai yoyo ca nu sint la primul aparat
) si poti sa saturezi ce vrei daca aparatul nu e ceea ce consideri tu "gold standard", nu o sa ai culori bune.
Yoyo cam are dreptate, saturarea culorilor nu este o chestiune de calitate a aparatului. La Canonul meu am parametrat saturatia culorilor un nivel mai sus decît cel definit în uzina, deoarece mi se parea ca imaginile JPEG erau cam terne.
La aparatele mai noi, am vazut ca se pot defini simulari de pelicula argentica, în care poti sa alegi de pilda un model de film reputat pentru culorile vii (gen Fuji Velvia).
Mai exista posibilitatea de a investi într-un program de tratament pe care îl ador, DxO OPtics Pro, care corijeaza automat mare parte din defectele unei fotografii, inclusiv deformarile datorate obiectivelor.
Atunci ce sa mai zic in apararea mea decit ca Nikonul mi s-a parut mult mai sharp si rapid decit orice Canon, pt ca ma dusesem hotarita sa imi iau un anume Canon cu ceva luni in urma si in final nu am mai luat nimic...am stat si am analizat Canonul un Sony si acest Nikon si el a fost si alegerea mea finala. Stiu ca aici e clubul Canonistilor dar rogu-va mariile voastre sa primiti si un amarit ca mine in rindurile voastre:))
Nu e un club exclusivist, eu de pilda mai sînt si fan Fuji
Prin setarile aparatelor ai posibilitatea sa ajustezi parametri gen : contrast, saturatie, precizia contururilor (sharpness), etc.
Acum depinde cum vin aparatele reglate din uzina : de pilda Nikon baga saturatia culorilor din greu (ceea ce ai apreciat tu), sau Canon accentueaza cam prea tare contrastul.
Problema e ca în functie de subiect, saturatia excesiva a culorilor, care e mai potrivita subiectelor gen peisaj sau natura moarta, nu se nimereste absolut de loc pentru portret, deci oricum are sa trebuiasca sa intri în maruntaiele setarilor ca sa îti faci reglajul potrivit.
Canon si Nikon fac joc aproape egal la raportul calitate/pret, doar ca Nikon vinde programul de tratament pe care Canon îl ofera gratuit, fara sa mai vorbim de unele decizii de neînteles de-ale lui Nikon în ce priveste motorizarea obiectivelor la aparatele de intrare în gama.
Cu Nikon, daca ai sa vrei sa utilizezi formatul RAW (necompresat) va trebui sa mai întinzi 150€ la pravalie pentru achizitia programului Nikon Capture. Si, zic eu, pentru fotografie de produs, formatul RAW este indispensabil. Cum ziceam, Canon ofera gratuit programul echivalent (Digital Picture Proffessional - DPP).