Placinta cu mere
#1
Postat 03 November 2010 - 07:56 PM
Placinta asta e prajitura cu mere pe care o stiu de cand lumea.
E prajitura pe care o faceau bunica,mama,vecina,mama colegei mele,soacra .......e vedeta prajiturilor cu mere.E poate nostalgia copilariei,poate un gust ascuns in memoria olfactiva, nu stiu ce e,dar sigur reteta asta pentru mine nu se va devaloriza niciodata.
Asadar,daca aveti 2 kilograme de mere nu prea aratoase,din cele din gradina, cu gust divin,va invit sa le puneti in placinta.
Avem nevoie pentru aluat de :
500 g faina
200 g unt
1 ou
100 zahar
2-3 linguri smantana
1 praf de copt
coaja de lamaie
Pentru umplutura
100 g unt
2 kg de mere curatate de coaja si rase
100 g zahar
praf de scortisoara
Si
100 g zahar pudra pentru fardat prajitura
Punem untul,merele,zaharul,coaja de lamaie si scortisoara,intr-o
cratita pe foc si calim amestecul,pana cand sucul lasat de mere se evapora, si obtinem o masa pastoasa si fina ca o crema.
Lasam deoparte ,pana se raceste bine .
Intre timp,facem aluatul,amestecand toate ingredientele.Daca aluatul e prea nisipos si nu se leaga,mai punem putina smantana sau o lingura de apa.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la rece pentru jumatate de ora.
Il scoatem apoi si il impartim in doua.Luam fiecare jumatate si facem 2 foi ,pe masa presarata cu faina.Cand rulam foaia cu sucitorul,mai pudram cu faina daca este nevoie.
Foile sunt destul de fragede,asa ca sunt greu de pus in tava.Se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava pe hartie de copt.
Peste prima foaie ,asezam umplutura si apoi rulam deasupra,a doua foaie.
Am intepat foaia de deasupra din loc in loc cu furculita,ca sa nu se bombeze la copt.
Coacem la 180 de grade,timp de 3o-35 de minute.
Pana cand aluatul se bronzeaza pa marginea prajiturii.
Scoatem din cuptor ,lasam sa se raceasca si o presaram cu zahar pudra printr-o sita fina.
Asa arata la final si e delicioasa.
Se topeste in gura.
Pofta Buna !
Tips :
Exista o varianta in care merele nu se calesc.Amestecul se pune crud intre foi.In acest caz,presaram foaia de dedesubt cu gris ,pesmet,sau pesmet din biscuiti,ca sa absoarba sucul din mere si sa nu inmoaie foaia.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 03 November 2010 - 08:28 PM
#3
Postat 03 November 2010 - 08:47 PM
Poti sa ma crezi pe cuvant,dar mai bine incearc-o.
Daca nu ai mai facut-o,te asigur ca nu vei fi dezamagita.
Totul e sa-ti placa merele.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 03 November 2010 - 09:01 PM
#6
Postat 03 November 2010 - 09:22 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 03 November 2010 - 11:57 PM
Piscotel, la 03 November 2010 - 08:47 PM, a spus:
ceea ce este cazul meu si al mayei ( stiu eu )
asta e cumva prajitura de-i ziceti voi in zona ( scriu cum se aude , ca nu stiu ortograful) "porlosh"?
ca atunci ii duc dorul de cand o tanti di satu mare mi-o facea , tare buna mai era
#8
Postat 04 November 2010 - 09:00 AM
#9
Postat 04 November 2010 - 10:12 AM
9Ramy9, la 03 November 2010 - 09:00 PM, a spus:
Cu rosu ,pai sigur ca da,ca doar rosu e de la iubre.
Ti-am scris cu rosu pe o stea,
Si te rog nu ma uita .
Pup fata harnica.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#10
Postat 04 November 2010 - 10:14 AM
Maya, la 03 November 2010 - 09:22 PM, a spus:
Te astept.
Am pregatit deja nota 10.
Am mai multe si se dau in ordinea intrarii.Asa ca poftiti de va inghesuiti !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#11
Postat 04 November 2010 - 10:17 AM
Adriana, la 04 November 2010 - 09:00 AM, a spus:
Ma bucur sa dezgrop retet vechi,care pe nedrept au fost uitate.
Fa-o si spune-i mamei tale ce reteta buna ti-a lasat mostenire.
Sigur se va bucura.
O pup si eu,pentru ca i-am vazut manutele la lucru.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 04 November 2010 - 10:22 AM
stella, la 03 November 2010 - 11:57 PM, a spus:
Piscotel, la 03 November 2010 - 08:47 PM, a spus:
ceea ce este cazul meu si al mayei ( stiu eu )
asta e cumva prajitura de-i ziceti voi in zona ( scriu cum se aude , ca nu stiu ortograful) "porlosh"?
ca atunci ii duc dorul de cand o tanti di satu mare mi-o facea , tare buna mai era
Da Stella,
E - Porlós almás teszta,in Ungaria,sau Linzer in Austria
Cum Ardealul e un fusion austro-ungar,au ramas multe retete anexate.
Foxy
Ai dreptate se face si cu branza dulce si stafide.Alta bunatate.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 05 November 2010 - 10:11 AM
Si mai am si aproape 1 L de piure de dovleac , am vrut sa fac Pumpkin Pie.....dar neah.....asa o fac si pe aia
Asta pot sa o tai bucatzi si sa o congelez daca imi ramane .
#14
Postat 05 November 2010 - 11:46 AM
#16
Postat 05 November 2010 - 03:00 PM
simonaro29, la 05 November 2010 - 12:04 PM, a spus:
Am facut reteta de la prajitura mea cu pere.Daca imi mere otzara mai bine in urmatoarea juma de ora,scriu si eu reteta
#17
Postat 05 November 2010 - 03:37 PM
Incercati si veniti cu rezultatul.
Eu zic ca o sa va placa.
Va astept.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#18
Postat 05 November 2010 - 04:15 PM
Poza neartistica,dar praji e delicioasa,va asigur:
#19
Postat 05 November 2010 - 07:36 PM
La mine se calesc merele,la tine nu.In rest la fel.
Arata perfect.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#20
Postat 06 November 2010 - 04:32 PM
Piscotel, la 05 November 2010 - 07:36 PM, a spus:
La mine se calesc merele,la tine nu.In rest la fel.
Arata perfect.
Si la mine se calesc;oare am uitat sa scriu?Numai ca nu pun unt la calitura,numai merele la foc incet