Daniella, la 22 February 2011 - 01:27 PM, a spus:
ati pornit de la cocos si ati ajuns la balegar ... ba chiar si la c....
Buna oratanie ai mai bucatarit Alexandru. Intr-adevar tb sa ai musafiri ca sa gatesti oratania de 5 kg, dar ce ar avea daca folosesti doar un copan si un piept de la cucos sau chiar de la curcanel, ori chiar pui?, e drept retetei nu ii mai poti spune coq au vin (Daca nu-i cucos), dar gustul ..., daca fol restul ingredientelor si al procedurii nu'sh ce atat de mare diferenta poate fi ... intre carnea de coq si aia de curcan de par exemplu? o fi una dar dupa ce e atata macerat si copt in vin ... cine mai sesizeaza?

Asa cum spuneam, reteta se poate face si cu alte zburatoare, curcan, pui...
Diferenta sta mai ales în vîrsta orataniei, cocosul are de obicei patru-cinci ani, în care alearga si se îndeletniceste cu ocupatiile specifice ale unui cocos. Nu e chip sa fie crescut ca puii sau curcanii în baterie pentru ca ar sta toata ziua sa se bata cu congenerii.
Carnea deci este mai coriace si suporta fara probleme marinarea si fierberea îndelungata, fara sa se sfarîme. Asta este diferenta majora.
În plus, cocosul contine mai multa gelatina, ca dovada, piftie se poate face din cocos, dar din pui, nu.
Deci daca vrei sa faci reteta cu mai putine bucati de cocos, desigur, reduci corespunzator cantitatile celorlalte ingrediente. Daca vrei sa faci cu pui sau curcan, reduci pur si simplu timpii de marinare si de fierbere. Pentru pui, marinarea devine chiar inutila.