Pate de ciuperci
#1
Postat 12 November 2010 - 02:05 PM
Ingrediente:
350 gr ciuperci
400 gr fasole fiarta , racita si scursa bine
1 ceapa
1 ardei
cimbru -o crenguta
100 gr migdale,fulgi
sare si piper dupa gust
2 lingurite de ulei
Se toaca ceapa si ardeiul si se pun la inmuiat in 2 lingurite de ulei
Cand totul devine usor translucent,se adauga ciupercile taiate,cimbrul zdrobit intre degete,si eu am pus si seminte de fenel,ca-mi place grozav gustul
Se lasa pe foc cam 15 min , nu se pune apa,ciupercile isi lasa sosul lor
Se da focul la redus si se lasa pana seaca toata zeama,practic toata bunatatea intra in amestec,care arata cam asa cand e gata,
Se lasa la racit si se baga o jumatate din cantitatea de ciuperci la robot impreuna cu fasolea,se face ca un piure
Intre timp se rumenesc usor migdalele,intr-o tigaie,fara grasime
Se pun impreuna piure-ul obtinut,jumatatea de ciuperci si ceapa oprite si migdalelecoapte,se potriveste de gust si credeti-ma busuiocul,pe care m-am gandit sa-l pun la urma ,i-a dat parca tot gustul(numai daca va place)
Si daca nu vi se pare atragatoare culoarea,credeti-ma gustul e foarte bun,e preferatul meu,il tin la frigi,si cand vin de la serv.scot si pun pe craker-si,asta asa ,pana imi trag sufletul
Pofta buna!
#2
Postat 12 November 2010 - 02:22 PM
De curand am invatat de la un chef de la televizor sa dau pe razatoarea fina (cea pentru coaja de lamaie) piciorusele ciupercilor si o parte din palarii apoi sa le sotez. Aroma e mult mai intensa.
Poate ar merge si aici , asa cum a mers la sos.
Voi incerca reteta ta schimband insa fasolea cu boabe de soya muiate in apa 12 ore si apoi fierte. sunt mai digestive, proteina vegetala 100% si nu chiar atat de ... muzicale ca si fa-sooole-mioooo !
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 12 November 2010 - 03:36 PM
W Mamadeus Paparotti, la 12 November 2010 - 02:22 PM, a spus:
exact. la mine pe buze era: m-ai terminat!!!!
Nico, promit solemn sa-l fac, mai ales ca incepe postul si se potriveste de minune. si ca sa fiu si eu altfel decat voi cred ca am sa il incerc cu naut fiert, imi place foarte tare nautul. revin cu impresii si poze
#5
Postat 13 November 2010 - 03:36 PM
#6
Postat 13 November 2010 - 04:04 PM
#7
Postat 14 November 2010 - 12:15 PM
#9
Postat 16 November 2010 - 09:28 AM
Sefule mie mi se pare teribil sa dau pe razatoare ciupercile, asta doar din cauza ca mi-as da pe razatoare si unghiile Oare acelasi rezultat nu s-ar putea obtine punindu-le in robot si dind citeva impulsuri, doar cit sa se marunteasca bine de tot?
#10
Postat 16 November 2010 - 11:10 PM
am facut asa cum am spus, cu naut. e foarte, foarte buna, daca iti place nautul. mie imi place mult
am sa incerc urmatoare tura cu fasole. este mai neutra si lasa la suprafata ciupercile. asa se simt, dar ca o combinatie.
cred ca merge perfect si ca "pate de masline". am sa il incerc si asa
Adriana, eu am dat o data ciupercile (crude) prin robot, pentru niste chiftelute, si nu prea mi-a placut ce a iesit. o chestie "apoasa". poate depinde si de ciuperci.
datul pe razatoarea fina mi se pare o munca criminala dar pe seful cel rabdator il cred in stare de orice
era sa uit de dovada doveditoare, pe felii de bagheta neagra cu seminte
#11
Postat 16 November 2010 - 11:23 PM
#12
Postat 17 November 2010 - 12:43 PM
Adriana, la 16 November 2010 - 09:28 AM, a spus:
Crede-ma ca nu stiu.
Eu nu am unghii, well, am si eu dar scurte.
Incerca cu doua, trei bucati. Eu la robot am si un set de razatoare ce se monteaz sus in capac. Cu acelea rezultatul precis va fi identic.
Boni spunea ca ar implica rabdare.
Ieri am dat pe razatoare o caserola de ciuperci de 500 g pentru o supa crema. Ciupercile sunt moi si se rad extrem de usor si de repede. Sa fi fost doua minute? Sa fi fost trei? Pana aduceam, montam robotul, pana il spalam (eu manual) uscam, cred ca mi se acrea.
Cand am ras si eu primul meu champignon, cu putina vreme in urma, am fost uimit ca au rezultat firisoare lungi si subtiri, ca un fel de taietei. Isi schimba culoare repede atat in aer cat si la gatit iar preparatele (sos, supa, pateu) capata o culoare maronie apropiata de cea a cojii de aluna.
Eu m-am indragostit de procedeu.
Pastrez de fiecare data cam un sfert din cantitatea de ciuperci pe care le feliez si calesc in unt ( a la Julia Child) , pentru diferenta de textura, aspect, aroma.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#13
Postat 17 November 2010 - 12:51 PM
#14
Postat 17 November 2010 - 07:34 PM
dar aveam unele macinate grosolan, am decis ca e ok asa ; gustul e delicios, merci de reteta
Imagini atasate
#15
Postat 18 November 2010 - 02:47 AM
Foxyy, la 13 November 2010 - 03:36 PM, a spus:
Sunt aproape sigura ca o sa-ti placa,e light ,usor de mancat,chiat pe la 12 noaptea cand mai inatrzii pe la tv,cum mi se intampla mie, .
La-Chef-A, la 13 November 2010 - 04:04 PM, a spus:
Ce ma bucur ca-ti place,printre atatea bunatati pe care le faci,poate incerci...
#16
Postat 18 November 2010 - 04:04 AM
uptown girl, la 14 November 2010 - 03:32 PM, a spus:
Dana,ce sa mai zic, esti o harnicuta si-o draguta,si nici prin gand nu-mi trecea sa pun fasole rosie,iar de mamaliga nici nu mai incape vorba.Chiar ma bucur ca ti-a placut
Adriana, la 16 November 2010 - 09:28 AM, a spus:
Sefule mie mi se pare teribil sa dau pe razatoare ciupercile, asta doar din cauza ca mi-as da pe razatoare si unghiile Oare acelasi rezultat nu s-ar putea obtine punindu-le in robot si dind citeva impulsuri, doar cit sa se marunteasca bine de tot?
#17
Postat 18 November 2010 - 04:11 AM
boni, la 16 November 2010 - 11:10 PM, a spus:
am facut asa cum am spus, cu naut. e foarte, foarte buna, daca iti place nautul. mie imi place mult
am sa incerc urmatoare tura cu fasole. este mai neutra si lasa la suprafata ciupercile. asa se simt, dar ca o combinatie.
cred ca merge perfect si ca "pate de masline". am sa il incerc si asa
Adriana, eu am dat o data ciupercile (crude) prin robot, pentru niste chiftelute, si nu prea mi-a placut ce a iesit. o chestie "apoasa". poate depinde si de ciuperci.
datul pe razatoarea fina mi se pare o munca criminala dar pe seful cel rabdator il cred in stare de orice
era sa uit de dovada doveditoare, pe felii de bagheta neagra cu seminte
pate_mic.JPG
Bonicico,pai pentru ceapa rosie te pup de doo ori!
Am naut la conserva ,intotdeauna gata pentru urgente,in caz ca graba e mare si trebe ceva alaturi;
Dar am si boabe mari uscat,si noua ne place,am vrut sa respect reteta sa vad ce-o sa iasa,eu ca un nepriceput,cred ca fasolea e mai bogata la gust,dar fac si eu cu naut,ca m-ati facut curioasa!
stella, la 17 November 2010 - 07:34 PM, a spus:
dar aveam unele macinate grosolan, am decis ca e ok asa ; gustul e delicios, merci de reteta
#18
Postat 18 November 2010 - 09:33 PM
Ca de obicei, Nico, respect!
#19
Postat 19 November 2010 - 10:00 AM
La mine are sansa doar daca fac totul marunt....adica pate de tot.Sint sigura ca asa îl manînca si Denise.Desi e mare acum,are o faza de asta cu nu-mi place aia,sau ailalta.Daca e pate,si cum gustul stiu sigur ca e bun,o sa manînce si o sa aprecieze la maxim
Dana,foarte faina ideea ta cu pateul asta pe mamliguta!
Pe lînga ai sosul ala de ardei copti?
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#20
Postat 21 November 2010 - 10:37 AM
cum postul e lung, cred ca o sa ma tot vezi pe aici, Nico, cu tot felul de variante