Tort Napoleon foi multe
#1
Postat 13 November 2010 - 11:18 PM
Are multe straturi,iar forma triunghiulara se aseamana cu specia de ,boneta,coif purtata de Napoleon.
Pentru foi avem nevoie de:
-500 grame faina,300 grame unt,1 ou,o jumatate de pahar de apa,1 lingura de otet.
Pentru crema avem nevoie de:
-2 galbenusuri,250 mililitri lapte,3 linguri faina,o jumatate de ceasca zahar,200 grame unt moale,o jumatate ceasca zahar pudra.
Mai avem nevoie de o ceasca de gem dulce acrisor la alegere(afine,merisoare,rubarbar,etc).Eu am pus de afine.
Prepararea foilor.
Se taie untul cuburi si se amesteca cu faina.(tip firmituri)
Se pune si oul si se amesteca bine.Otetul se amesteca cu apa si se pune peste faina,putin cate putin,pana rezulta un aluat neted dar nu lipicios.Se imparte in 10 bile,si se da la frigider,cel putin 30 minute.
Se ia pe rand cate o bila de aluat din frigider,si se intinde direct pe hartia de copt foi subtiri.Se taie discuri,cu ajutorul unei farfurii de marimea 20-24 centimetri de diametru,lasand si surplusurile.(faramitandu-le le vom folosi pentru ornat)
Dam la cuptor pentru 4-5 minute,pana devin aurii.Eu le-am si intepat foile pentru ca am observat ca se formeaza bule de aer.Se scot si se racesc pe gratar.Se procedeaza cu toate cele 10 foi la fel.
Prepararea cremei.
Se amesteca galbenusurile cu zaharul,se adauga si faina,iar apoi se varsa si laptele.Se pune pe aragaz la foc mic, si se amesteca incontinuu pana se ingroasa.Se lasa la racit.(eu am pus
si vanilie)
Untul moale se amesteca cu zaharul pudra.
Cand prima crema s-a racit,se pune cate o lingura din untul cu zahar pudra.Se poate aromatiza cu 2-3 linguri de rom sau cognac.
Asamblarea tortului.
Foile se ung cu crema(se lasa 3 linguri pentru margini),
doar a treia si penultima se ung cu gem.
Deasupra se pune un pic de crema si se prasara surplusurile le la foi faramitate.
Se lasa 5-6 ore pe masa(o noapte),numai dupa aceea se pune in frigider pana in momentul servirii.
#3
Postat 14 November 2010 - 12:33 AM
Brava Ramy
#4
Postat 14 November 2010 - 01:16 PM
Adriana, la 14 November 2010 - 12:09 AM, a spus:
Exista mai multe variante,in loc de apa se pune vodca,iar in loc de unt margarina cu smantana.
Gusturile fiecaruia.
stella, la 14 November 2010 - 12:33 AM, a spus:
Brava Ramy
Pe mine m-a inspirat de cum l-am vazut.Cred ca se poate face si tip prajitura ,dar si cu mai putine foi,si bineinteles dispare numele de Napoleon.
#5
Postat 14 November 2010 - 03:02 PM
Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.
In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.
Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.
Succes la concurs!
#6
Postat 14 November 2010 - 09:25 PM
laura_lala, la 14 November 2010 - 03:02 PM, a spus:
Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.
In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.
Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.
Succes la concurs!
Multumesc pentru compliment,esti prea buna cu mine.
In privinta gemului,eu reteta unde am tot vazut-o,era facut cu gem,si intradevar gemul acrisor ai da un gust aparte.
#7
Postat 14 November 2010 - 09:52 PM
Felicitari pentru reteta.
Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.
Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 14 November 2010 - 10:39 PM
Piscotel, la 14 November 2010 - 09:52 PM, a spus:
Felicitari pentru reteta.
Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.
Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.
Reteta m-a atras de cum am vazut-o.E a doua oara cand ma incumet sa fac ceva cu foi asa multe,as fi facut orice altceva dar nu cu foi.Dar incep sa-mi placa,si sper sa nu dau in dependenta.
#9
Postat 30 December 2010 - 01:19 PM
#10
Postat 31 January 2011 - 05:52 PM
Ar merge acuma o felie cu inghetata de vanilie.
#16
Postat 12 November 2020 - 02:44 PM
Am facut o greșeală acum, am pus crema caldă din lipsa timpului si s-a cruzit putin foaia de jos. Si nu am facut decat 4 foi de foietaj, nu foile din rețetă si am adaugat cateva fructe de zmeură intre foi sa mai taie din dulceata cremei
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de mino: 12 November 2020 - 02:48 PM