Forum Culinar: Paine cu drojdie naturala din kefir - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Paine cu drojdie naturala din kefir

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 24 November 2010 - 02:35 PM

De mult doream sa pregatesc painea cu drojdie naturala.M-am hotarat sa incep cu o drodie naturala din kefir, mai simpla de pregatit si intretinut.

Pentru "maia":

150 ml de kefir
150 gr de faina
1 lingurita miere

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare.De ce mare?Pentru ca acelasi castron il vom folosi si la framantat.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060081517.jpg

Lasam compozitia astfel obtinuta la crescut(fermentat) pentru o zi sau doua.Depinde de temperatura, de faina, de calitatea kefirului.Eu am introdus castronul in cuptorul cu microunde inchis, normal, 48 de ore.Am amestecat doar o data, la 24 de ore.Asa arata "maiaua" dupa 48 de ore.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060085389.jpg

Dupa doua zile, am adaugat treptat la maia:

400 gr de faina
2 linguri de ulei de masline extra
2 lingurite de sare
250 ml de apa la temperatuara camerei.Eu nu folosesc pentru paine apa de la robinet, ori o fierb si o racesc, ori folosesc apa imbuteliata.

Se amesteca bine ingredientele, nu trebuie framantat excesiv, nu e nevoie de robot.Se rastoarna aluatul obtinut pe masa de lucru infainata si se impatureste aducand pe rand marginile, spre centru.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060124459.jpg

Am pus aluatul moale si lipicios intr-o forma inalta unsa bine cu ulei de masline.Am presarat deasupra seminte de susam si floarea soarelui si am lasat la crescut 2 ore.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060136771.jpg

Am introdus painica in cuptor la 200 de grade, pentru 40-45 de minute.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060143944.jpg

O painica tare gustoasa,miezul ramane moale si pufos chiar si a doua zi.Coaja e crocanta, asa cum imi place mie!

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-9-129060154708.jpg

Observatii:
1. Daca vi se pare ca fermentatia e suficienta chiar si dupa 24 de ore(si-a dublat volumul), puteti folosi deja drojdia obtinuta.
2.Nu uitati sa folositi un castron mare la framantat si sa nu mutati maiaua.
3. Nu folositi metale: nu lingura de metal, nu tava de metal.

#2 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 24 November 2010 - 07:30 PM

ce interesant, pacat ca n-am vase ceramica/sticla asa de mari
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#3 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 24 November 2010 - 07:41 PM

O poti coace si intr-o forma de silicon sau de lut(vas roman), chiar daca nu-i inalta.De dospit si framantat o faci intr-un castron de plastic.Si mie mi s-a parut interesant si am avut reticente.
Ah, am uitat sa spun ca se poate face si pizza din aluatul asta, normal.

#4 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 25 November 2010 - 10:30 AM

Mama doamne da ce mai creste.
Foarte interesanta reteta.E bun de stiut.
La iarna daca ma inzapezec paci si nu pot iesi din casa,fac pita cu kefir.
Kefir am tot timpul,ca am primit ciupercute de la Hanna,drojdia poate sa lipseasca.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#5 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 25 November 2010 - 12:38 PM

Creste foarte mult.Singurul lucru e ca trebuie facuta maiaua(starter) cu minim o zi inainte.
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'! :D

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 25 November 2010 - 06:19 PM

Vezi postareaEataly, la 25 November 2010 - 12:38 PM, a spus:

Creste foarte mult.Singurul lucru e ca trebuie facuta maiaua(starter) cu minim o zi inainte.
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'! Imagine postata



Ma bate,ma bate,dar e vant la pupa.
Si asta-i de bine.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 November 2010 - 08:35 PM

Vezi postareaPiscotel, la 25 November 2010 - 06:19 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 25 November 2010 - 12:38 PM, a spus:

Creste foarte mult.Singurul lucru e ca trebuie facuta maiaua(starter) cu minim o zi inainte.
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'! Imagine postata



Ma bate,ma bate,dar e vant la pupa.
Si asta-i de bine.Imagine postata

Numai sa nu ia vintu rochia! =))
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 25 November 2010 - 11:04 PM

Vezi postareaMaya, la 25 November 2010 - 08:35 PM, a spus:

Vezi postareaPiscotel, la 25 November 2010 - 06:19 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 25 November 2010 - 12:38 PM, a spus:

.
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'! Imagine postata



Ma bate,ma bate,dar e vant la pupa.
Si asta-i de bine.Imagine postata

Numai sa nu ia vintu rochia! Imagine postata



Mah,
Voi mi-ati pus gand rau.Imagine postata
Rochia aia-i de la Paris din colectia de vara de anul viitor.
E albastru regal.Imagine postata
Yo cred ca sunteti invidioase.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#9 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 25 November 2010 - 11:14 PM

Vezi postareaPiscotel, la 25 November 2010 - 11:04 PM, a spus:


Yo cred ca sunteti invidioase.Imagine postata

No!Noua chiar ne place fara rochie.Sexy Hexi B)


Si acum la subiect.Puteam sa jur ca am scris un mesaj imediat ce a aparut pîinea.Ori nu mai stiu eu pe ce butoane apas,sau stau rau cu rochiile B)

Deci ce ziceam în mesajul ala care nu-l vad/sau l-am pierdut,e ca pîinea asta arata tare bine!A crescut tare fain cu drojdia naturala.Trebuie sa încerc si eu.
Merci,Lili :D
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#10 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 26 November 2010 - 11:36 AM

Ma bag si eu unde nu-mi coace painea.

Eu cresc kefir la batatura, si de multe ori pun la dezhidratat grauntii excedentari , apoi i rontai pe la calculator.
De ce? :rolleyes:
Au un gustumani puternic de drojdie uscata. (o simbioza de drojdii cu bacterii intr-o matrice de proteine zaharuri si lipide)
De multe ori mi-a venit ideea :pupic: sa macin grauntii uscati si sa vad ce efect au asupra fainii intr-o cantitate mica de aluat.
Daca nu-mi fac uitare si incerc, va spun de-i da ori ba.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#11 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 November 2010 - 01:21 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 26 November 2010 - 11:36 AM, a spus:


Daca nu-mi fac uitare si incerc, va spun de-i da ori ba.


Pai e da.Adica, nu-s experta in kefir(azi am primit si eu ciperca :floare: ) dar kefirul e o drojdie.In conditii prielnice isi face treaba ei/lui de drojdie.

Mie prima oara nu mi-a iesit.Folosisem un kefir facut di prafuri(starter).Desi gustul era cel care trebuia, se vede ca ciuperca, fermentii nu erau suficienti de dezvoltati.

Acu, ca mi-a venit ciuperca, cine ma mai opreste.Ma duc sa o resuscitez, a ajuns tocmai de la Gorizia! :lol:

Multumesc Maya, pe mine tot mereu m-au fascinat drojdiile astea naturale.

#12 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 26 November 2010 - 01:22 PM

Off topic: eu o vad lilà rochia ta Lia, sau iar mi s-au uscat lentilele de contact.O fi de la vant! :floare:

#13 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 26 November 2010 - 09:10 PM

Vezi postareaPiscotel, la 25 November 2010 - 11:04 PM, a spus:


Mah,
Voi mi-ati pus gand rau.Imagine postata
Rochia aia-i de la Paris din colectia de vara de anul viitor.
E albastru regal.Imagine postata
Yo cred ca sunteti invidioase.Imagine postata


Yo da! Recunosc! Ador albastrul royal, in special o catifea sau o tafta matasoasa ...

Insa intrai sa ii spun lui Lili-Fee ca imi place mult painica. Kefirul trebuie neaparat sa fie de casa?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#14 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 December 2010 - 02:56 PM

Acum merge.

Lore, prima oara am folosit kefir din comert.Acum am ciuperca.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_12_2010/post-9-12920721743678.jpg


#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 12 December 2010 - 08:08 PM

N-am sters poza de mai sus, pentru ca e un "aproape" panetone obtinut cu drojdia de kefir.Revin cu reteta, pentru ca am masurat cu lingura.
Intre timp, am experimentat si pizza cu drojdia de kefir.

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-9-12921772439485.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-9-12921772619855.jpg

#16 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 19 December 2010 - 03:07 PM

Paine dulce cu drojdie de kefir(Pan dolce).
E un experiment.Reusit.M-am gandit sa fac si ceva dulce cu drojdia de kefir.

Starter:
200 ml de kefir
200 gr de faina
1 lingura de miere

Le-am lasat la dospit(fermentat) 48 de ore.

Dupa 48 de ore am adaugat la starter:

150 ml lapte cald
2 galbenusuri
10 linguri de zahar
2 linguri de unt moale.

Am amestecat bine toate ingredientele impreuna cu 400-500 gr de faina.O mana de stafide si una de rahat.
L-am pus intr-o forma unsa cu ulei(aceasi poveste: nu am folosit metale) si l-am lasat la crescut 6-7 ore.

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-9-12927637875555.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-9-12927638148718.jpg

#17 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 January 2011 - 10:24 PM

Si varianta de chifle copte in vase de lut.Ca mi-a adus aminte Lia de ele.

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-9-12964190595344.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-9-12964190796022.jpg

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 January 2011 - 10:39 PM

Ce coaja splendida si crocanta!

#19 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 March 2020 - 03:00 PM

Stiu ca-i criza de drojdie, asa ca scot subiectul la suprafata.

Chiar daca n-am kefir.🤣🤣🤣

#20 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,744
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 20 March 2020 - 03:13 PM

Vezi postareaEataly, la 20 March 2020 - 03:00 PM, a spus:

Stiu ca-i criza de drojdie, asa ca scot subiectul la suprafata.

Chiar daca n-am kefir.🤣🤣🤣
Oooo, ce bine prinde! Nici nu imi aduc aminte de subiectul asta...

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi