Paine cu drojdie naturala din kefir
#1
Postat 24 November 2010 - 02:35 PM
Pentru "maia":
150 ml de kefir
150 gr de faina
1 lingurita miere
Se amesteca toate ingredientele intr-un castron mare.De ce mare?Pentru ca acelasi castron il vom folosi si la framantat.
Lasam compozitia astfel obtinuta la crescut(fermentat) pentru o zi sau doua.Depinde de temperatura, de faina, de calitatea kefirului.Eu am introdus castronul in cuptorul cu microunde inchis, normal, 48 de ore.Am amestecat doar o data, la 24 de ore.Asa arata "maiaua" dupa 48 de ore.
Dupa doua zile, am adaugat treptat la maia:
400 gr de faina
2 linguri de ulei de masline extra
2 lingurite de sare
250 ml de apa la temperatuara camerei.Eu nu folosesc pentru paine apa de la robinet, ori o fierb si o racesc, ori folosesc apa imbuteliata.
Se amesteca bine ingredientele, nu trebuie framantat excesiv, nu e nevoie de robot.Se rastoarna aluatul obtinut pe masa de lucru infainata si se impatureste aducand pe rand marginile, spre centru.
Am pus aluatul moale si lipicios intr-o forma inalta unsa bine cu ulei de masline.Am presarat deasupra seminte de susam si floarea soarelui si am lasat la crescut 2 ore.
Am introdus painica in cuptor la 200 de grade, pentru 40-45 de minute.
O painica tare gustoasa,miezul ramane moale si pufos chiar si a doua zi.Coaja e crocanta, asa cum imi place mie!
Observatii:
1. Daca vi se pare ca fermentatia e suficienta chiar si dupa 24 de ore(si-a dublat volumul), puteti folosi deja drojdia obtinuta.
2.Nu uitati sa folositi un castron mare la framantat si sa nu mutati maiaua.
3. Nu folositi metale: nu lingura de metal, nu tava de metal.
#3
Postat 24 November 2010 - 07:41 PM
Ah, am uitat sa spun ca se poate face si pizza din aluatul asta, normal.
#4
Postat 25 November 2010 - 10:30 AM
Foarte interesanta reteta.E bun de stiut.
La iarna daca ma inzapezec paci si nu pot iesi din casa,fac pita cu kefir.
Kefir am tot timpul,ca am primit ciupercute de la Hanna,drojdia poate sa lipseasca.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 25 November 2010 - 12:38 PM
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'!
#6
Postat 25 November 2010 - 06:19 PM
Eataly, la 25 November 2010 - 12:38 PM, a spus:
Da nu ti-e frig in avatarul ala, uite ce te bate vantu'!
Ma bate,ma bate,dar e vant la pupa.
Si asta-i de bine.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 25 November 2010 - 08:35 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 25 November 2010 - 11:04 PM
Maya, la 25 November 2010 - 08:35 PM, a spus:
Mah,
Voi mi-ati pus gand rau.
Rochia aia-i de la Paris din colectia de vara de anul viitor.
E albastru regal.
Yo cred ca sunteti invidioase.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 25 November 2010 - 11:14 PM
Piscotel, la 25 November 2010 - 11:04 PM, a spus:
Yo cred ca sunteti invidioase.
No!Noua chiar ne place fara rochie.Sexy Hexi
Si acum la subiect.Puteam sa jur ca am scris un mesaj imediat ce a aparut pîinea.Ori nu mai stiu eu pe ce butoane apas,sau stau rau cu rochiile
Deci ce ziceam în mesajul ala care nu-l vad/sau l-am pierdut,e ca pîinea asta arata tare bine!A crescut tare fain cu drojdia naturala.Trebuie sa încerc si eu.
Merci,Lili
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 26 November 2010 - 11:36 AM
Eu cresc kefir la batatura, si de multe ori pun la dezhidratat grauntii excedentari , apoi i rontai pe la calculator.
De ce?
Au un gustumani puternic de drojdie uscata. (o simbioza de drojdii cu bacterii intr-o matrice de proteine zaharuri si lipide)
De multe ori mi-a venit ideea sa macin grauntii uscati si sa vad ce efect au asupra fainii intr-o cantitate mica de aluat.
Daca nu-mi fac uitare si incerc, va spun de-i da ori ba.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 26 November 2010 - 01:21 PM
W Mamadeus Paparotti, la 26 November 2010 - 11:36 AM, a spus:
Daca nu-mi fac uitare si incerc, va spun de-i da ori ba.
Pai e da.Adica, nu-s experta in kefir(azi am primit si eu ciperca ) dar kefirul e o drojdie.In conditii prielnice isi face treaba ei/lui de drojdie.
Mie prima oara nu mi-a iesit.Folosisem un kefir facut di prafuri(starter).Desi gustul era cel care trebuia, se vede ca ciuperca, fermentii nu erau suficienti de dezvoltati.
Acu, ca mi-a venit ciuperca, cine ma mai opreste.Ma duc sa o resuscitez, a ajuns tocmai de la Gorizia!
Multumesc Maya, pe mine tot mereu m-au fascinat drojdiile astea naturale.
#12
Postat 26 November 2010 - 01:22 PM
#13
Postat 26 November 2010 - 09:10 PM
Piscotel, la 25 November 2010 - 11:04 PM, a spus:
Mah,
Voi mi-ati pus gand rau.
Rochia aia-i de la Paris din colectia de vara de anul viitor.
E albastru regal.
Yo cred ca sunteti invidioase.
Yo da! Recunosc! Ador albastrul royal, in special o catifea sau o tafta matasoasa ...
Insa intrai sa ii spun lui Lili-Fee ca imi place mult painica. Kefirul trebuie neaparat sa fie de casa?
#14
Postat 11 December 2010 - 02:56 PM
Lore, prima oara am folosit kefir din comert.Acum am ciuperca.
Imagini atasate
#15
Postat 12 December 2010 - 08:08 PM
Intre timp, am experimentat si pizza cu drojdia de kefir.
#16
Postat 19 December 2010 - 03:07 PM
E un experiment.Reusit.M-am gandit sa fac si ceva dulce cu drojdia de kefir.
Starter:
200 ml de kefir
200 gr de faina
1 lingura de miere
Le-am lasat la dospit(fermentat) 48 de ore.
Dupa 48 de ore am adaugat la starter:
150 ml lapte cald
2 galbenusuri
10 linguri de zahar
2 linguri de unt moale.
Am amestecat bine toate ingredientele impreuna cu 400-500 gr de faina.O mana de stafide si una de rahat.
L-am pus intr-o forma unsa cu ulei(aceasi poveste: nu am folosit metale) si l-am lasat la crescut 6-7 ore.
#17
Postat 30 January 2011 - 10:24 PM
#19
Postat 20 March 2020 - 03:00 PM
Chiar daca n-am kefir.🤣🤣🤣