adi_edi, la 20 February 2021 - 09:15 PM, a spus:
Eu cand aud din astea ma simt razbunata pentru datile de cate ori am tacut si n-am zis ca, deh, sa nu-mi stric ziua mai tare.
Da' daca toata lumea tace, astia care nu au auzit in viata lor de reguli cred ca au dreptul sa calce lumea in picioare dupa bunul lor plac. Nu ca s-ar schimba radical dupa ce le zici...
Wowy, ce faceti cu puzzle, il inramati? noi avem unul cu castelul de la Hunedoara, l-am inramat si l-am pus in camera la fiu-meu pe o mobila, urmand ca intr-o buna zi sa-l punem pe perete, el voia deasupra patului. A stat asa cateva luni, si bine ca nu l-am pus, ca intr-o seara hodoronc-tronc s-a imprastiat pur si simplu. Era o rama de la Ikea, care cred ca era doar prinsa cu lipici, nici in ziua de azi n-am pus puzzle in alta rama, sade frumos pe un sevalet
.
Exact! Ai pus punctul pe i. Nici nu am nevoie sa se schimbe radical. Atata timp cate respecta regulile valabile pentru toti in spatiile pe care toti le folosim la comun , totul super! Acasa la ei poa' sa doarma si in propria lor cufureala, prea putin imi pasa.
Prea des am trait in Bucuresti sau in Romania si si aici , ori de cate ori dau de ei, situatii care imi duc adrenalina prin tavan. Dar mai rau imi cresc tensiunea cei care tac. Nu am sa uit niciodata situatia care m-a scarbit, dezamagit, infuriat , siderat s.a.m.d. cel mai tare vis-à-vis de asta...candva, intr-o viata anterioara, luam autobuzul 117 (care era unul din fosilele comuniste ale RATB-ului - acum a disparut, slava cerului!) de la Unirii spre Rahova.
In el un tigan borât ( nu, nu o spun cu rasism, ci cu o precizie lingvistica foarte asumata - daca era roman, ii ziceam roman borat) , beat manga, pe un scaun, putind a de toate, de aia adjectivul borât si cu piranda lui care statea in picioare langa el, ca el era ostenit saracu , va dati seama.
Era spre seara, eu si colega mea veneam de la cursuri si ne duceam acasa. As avea nevoie de timp sa descriu cat mai concret atmosfera aceea prafuita si luminata galben-bolnav din autobuz. Nu stiu ce ma facea mai obosita: faptul ca era deja seara si nu mancasem nimic pe la cursuri, faptul ca eram in Bucurestiul acela tipic mahala, faptul ca ma apasa infiorator si inconstient la ora aceea lipsa de perspectiva si non-sensul existentei in propria-mi tara? Cert e ca ne urcam in autobuz , nici un loc liber, normal, ne asezam intr-un colt si deodata ala izbucneste. I se adresa unei tantici care statea si ea in picioare, biata de ea - nu imi mai aduc aminte concret contextul. Si incepe cu niste invective de cel mai inalt grad de obscenitate - isi baga, scotea, f*tea, etc. etc. Autobuzul era plin, soferul auzea si el...Ni-meni, n-i-m-e-n-i nu a spus vreo ceva. Bai, nimeni!
Si acum v-o spun cat se poate de sincer: am mers mult prin lume, am fost si in cartiere in megalopolisuri americane, unde sunt pe strada amaratii aia de distrusi, cu creierii varza , pana si cu sufletul drogat, si care poarta arma! , dar nu am vazut vreodata asemenea lipsa de reactie umilitoare...Iar in Romania un gandac, pentru ca altfel nu ai cum sa ii spui, supune un autobuz intreg?!?!?!
Nici acum nu am reusit sa deslusesc de unde vine trasatura asta la romani...jena de a reactiona atunci cand este cazul, pe buna dreptate si cu simt civic asumat. Sa fie din cauza grelei mosteniri comuniste sau , poate, sunt insamantate bine in ADN-ul nostru romanesc frica si, de multe ori, si lasitatea? Sigur, multi sunt efectiv timizi, nu au natura necesara de a reactiona si apara dreptul si sfera privata. Insa, de cele mai multe ori, am dat peste cei cu sindromul Dunning-Kruger - gura mare pentru ca sunt scandalagii si asta ii valideaza pe ei, insa in situatii si cu persoane absolut pe langa. Si cand e vorba de deschis gura fix cand e necesar, fug cu nasul in pamant si coada intre picioare. Prea jenant
Si, in cazul in care postul meu naste banuieli si critici vis-à-vis de lipsa mea de corectitudine politica si declaratii rasiste, da, sunt rasista!
Exista cateva rase umane carora le-am declarat razboi etern: primitivii si ignorantii voluntari, bagagiosii si intrigantii, aia care sufera de efect Dunning-Kruger (olelei, la aia tai si spanzur de ii ia dracu! bine, evident ca le acord , cum e si corect, nu?, circumstante atenuante - o data, de doua ori, dar, cum zice neamtu - toate lucrurile bune sunt trei! ), stiutorii de mai bine ( incepand de la fotolistul expert - "io-te baaaa, boule, cum trebuia sa dai corneru'! Cine te-a-nvatat fotbal? " la "Haiii baaaai, nu mai bate campii ca nu-i chiar asa! Exagerezi!" - par iegzamplu ii spui unui care n-a iesit in viata lui din tara cam cum merg lucrurile prin vest, stii?), cufuritii (asa le zic eu cretinoizilor de manjesc orice ating , vezi scarbele care isi lasa gunoiul oriunde oricand, aruncat din masina etc.) si nespalatii (inclusiv aia cu grade universitare, diplome, dar o afinitate de-a dreptul habotnica si agresiv afisata in public, fata de "naturalete" - bio, eco, antibiotice naturale , usturoiul, se stie, refuzul de a utiliza un sapun din comert ca e plin de chimicale sau chiar si apa , ca-i prea dura si facem riduri de la ea etc. etc.) .
In rest, poa sa fie galben, piele-rosie, negru, in picatele, cu trei sau un singur ochi, capul in colturi , Oblio, tatuat si cu piercing peste tot, de orice gen (he, she, it) - atata timp cate ne tratam cu un minim de respect, avem cu totii loc sub soare.