Forum Culinar: Sarma(le) la metru - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sarma(le) la metru Reteta inspirata de Pastorel Teodoreanu

#41 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 04 January 2012 - 04:38 PM

Vezi postareamoatza, la 04 January 2012 - 02:34 PM, a spus:

mie nu mi-a ajuns varza la Craciun si patru sarmale le-am invelit in varza de-asta ca a Danei. Mi-era asa o lene sa le oparesc...si mi-a venit ideea de-a pune frunzele asa, ude, la mo, cateva secunde. exact aceasi rezultat in mai putin de juma de minut.

fara sare? cate sec?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#42 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 04 January 2012 - 09:41 PM

Vezi postareaDaniella, la 04 January 2012 - 04:38 PM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 04 January 2012 - 02:34 PM, a spus:

mie nu mi-a ajuns varza la Craciun si patru sarmale le-am invelit in varza de-asta ca a Danei. Mi-era asa o lene sa le oparesc...si mi-a venit ideea de-a pune frunzele asa, ude, la mo, cateva secunde. exact aceasi rezultat in mai putin de juma de minut.

fara sare? cate sec?


nicio sare. frunzele spalate, ude, poate...15 sec. incerci si vezi care-i consistenta convenabila. vorbesc de salata aia chinezeasca, cu varza n-am incercat dar sigur merge. poate doar sa dureze mai mult.

#43 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 05 January 2012 - 09:45 PM

Vezi postareauptown girl, la 04 January 2012 - 10:27 AM, a spus:

Ellani, de aceeasi problema a verzei cu foi tari ca piatra :sad3: , m-am lovit si eu. de-aia anul trecut prin vara m-a pocnit o idee, in timp ce o napa cabbage (varza chinezeasca) imi zimbea de pe rafturile cu legume de la supermarket. :sad3:

[center]dupa ce-am adus-o acasa pe zimbareata si i-am spalat foile, am taiat un pic din partea lor alba (pe care am tocat-o ulterior si pus-o peste sarmala)



Ma gandeam eu ca de cand esti aici trebuie sa fi gasit si vreun inlocuitor la varza.Am recunoscut, insa, foile de vita de vie,asta,daca-s de cumparat :105:
Daca ziceai doar napa cabbage si nu puneai si poze,zau ca nu stiam despre ce varza zici,asa da, kinakål :)Si cu siguranta o gasesc de 100 de ori mai repede decat savoya.

Sa zic drept,si eu m-am gandit la ea ca o alternativa la prepararea sarmalelor obisnuite,dar ma gandeam ca prea se va pleosti la fiert.Dar in 30 de min,practic n-ar trebui.Orezul l-ai fiert dinainte,sau se face oricum in cele 30min?

#44 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 06 January 2012 - 10:15 AM

Vezi postareaEllani, la 05 January 2012 - 09:45 PM, a spus:


Orezul l-ai fiert dinainte,sau se face oricum in cele 30min?


Ellani, ca balcanicii fierb sarmalele cu orele, nu-i din cauza orezului, ci a verzii/a frunzelor de vitza - sa fie mai usor de digerat. :D

in general, orezul alb (de tip jasmin, basmati, arborio) necesita o fierbere de max. 20-30'. :floare:

#45 Useril este offline   Ellani 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 06 January 2012 - 07:01 PM

Stiu ca e varza\vita de vie(desi ea cere mai putin fiert) de vina pentru fiertul 'cu zilele',dar ma-ntrebam pentru ca in cazul asta-i orez 'fiert' la cuptor.Acu' avand toate tipsurile,ramane sa vad cand ajung sa le pun si in practica. :notworthy:

#46 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 08 January 2012 - 02:03 PM

Am facut si eu o sarma gigant, dimineata am oparit varza si am pus deoparte foile, seara cand m-am intors de la servici am preparat restul.

Am pus tava rotunda(acoperita cu un capac) la fiert pe aragaz la foc mic, cca 40 de minute, rotind-o din cand in cand ca sa nu se prinda/arda. In timpul asta am preparat intr-un ibric o "fiertura" concentrata de apa cu praf Bors Magic, pastrata fierbinte pe alt ochi de aragaz. Am aprins cuptorul ca sa se incalzeasca bine.
Dupa ce aragazul "a sunat" 40 de minute am luat tava de pe foc, varza era deja fiarta, am golit din tava lichidul in care a fiert si l-am inlocuit cu fiertura de bors. Doritorii pot pune si bulion/pasta de rosii. Pentru inca 40 de minute a intrat la cuptor, eu l-am pus la 190ºC (mediu).

In timpul acesta borsul patrunde bine in preparat astfel incat la final vom avea o mancarica cu gust de varza murata. Adica mancarea va avea gust ca si cum ar fi fost preparata cu varza murata. Trucul acesta il stiu de la maica-mea si-i voi fi vesnic recunoscatoare, asa nu mai trebuie sa ma stresez ca nu gasesc sauerkraut ori ca nu pun varza la murat. :hungry:
In final am pus grill-ul de deasupra pentru 3 minute ca sa se perpeleasca mancarea.

Iata si dovada:

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-97-13260201797609.jpg

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-97-13260201808593.jpg

#47 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 09 January 2012 - 05:24 PM

Am executat si eu, cu mici variatiuni, partitura. Adica am produs o versiune stratificata, mai apropiata de varza a la Cluj (kolozsvari kaposzta)
Deci : Tocatura clasica, varza murata, totul stropit cu un amestec de vin alb sec, concentrat de tomate si paprika.

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-3-13261225319394.jpg
Imagine atasata: monthly_01_2012/post-3-13261225455046.jpg

Si o sexiune :

Imagine atasata: monthly_01_2012/post-3-13261225546048.jpg


Tot familionul reclama un bis!
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#48 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 09 January 2012 - 05:47 PM

Wow ce fain arata si sarmaua ta,Alexandru!Deci putem executa sarmaua in stil lasagna,asa o sa fac!!!


Maestre Imagine postata ,s-atat,nu mai zic nimic!
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#49 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 09 January 2012 - 06:29 PM

Jos cu clopul...arata "hartistic" tare , sarmaua maestrului Alex. Bravo.

#50 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 09 January 2012 - 06:33 PM

Sarumîna, sarumîna, :)

Meritul principal este al sefului, care mi-a înviat oarece amintiri din copilarie cu acest topic :)
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#51 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 10 January 2012 - 11:57 AM

Vezi postareaAlexandru, la 09 January 2012 - 06:33 PM, a spus:


Meritul principal este al sefului, care mi-a înviat oarece amintiri din copilarie cu acest topic :angryfire:


- Divină eşti, tu Mărie! :P
- Di vină suntem amândoi, mă Ioane!
:P

Di vină nu este nici Păstorel, nici Paparoţel :P
Divină este Lenea ! :P

Fara ea, nu se mai inventa roata si se căra cu cârca.

Cat despre Monşer, ai preparat un impecabil tambour d'instruction :P - vorba lui musiu Culiţă, fiul Chiriţoaiei, cea devoratoare de sarmale.

Ne-ai zpart!
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#52 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 10 January 2012 - 04:11 PM

Exceptional arata Alexandru! Nici n-am terminat sarmalele si iar ma impinge mititelul la asa ceva!! Asa cu doua trei straturi imi place si mai mult! :floare:

Dar cred ca nu ai pus orez, nu??
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#53 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 10 January 2012 - 04:20 PM

Vezi postareazerda, la 10 January 2012 - 04:11 PM, a spus:

Exceptional arata Alexandru! Nici n-am terminat sarmalele si iar ma impinge mititelul la asa ceva!! Asa cu doua trei straturi imi place si mai mult! :floare:

Dar cred ca nu ai pus orez, nu??



Ba da, am înflorit jumatate de pahar de orez cu doua cepe si doua linguri de untura de rata, sare piper, apoi am stins cu un pahar de supa de pasare.
La 1.2kg de carne de porc (pulpa) am adaugat 200g de piept afumat, le-am tocat împreuna, dupa care am incorporat orezul la tocatura. Clasic.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#54 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 January 2012 - 04:33 PM

Pe asta mai tre' s-o fac si eu, si-apoi am cam facut sarmale în toate felurile :71:
Arata excelent!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#55 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 10 January 2012 - 05:36 PM

Zici ca n-am mancat sarmale de o saptamana, asa de tare imi ploua in gura. :71:

#56 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 24 January 2012 - 01:00 PM

Intrebare intrebatoare:

Nu se sparge sarmaloaia cind o taiati? sau tre sa se raceasca putin?

Ma tenteaza si pe mine.

Mulumesc anticipat!


#57 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 24 January 2012 - 01:22 PM

Vezi postareacerra, la 24 January 2012 - 01:00 PM, a spus:

Intrebare intrebatoare:

Nu se sparge sarmaloaia cind o taiati? sau tre sa se raceasca putin?

Ma tenteaza si pe mine.

Mulumesc anticipat!


Mie nu mi s-a intamplat. Cum fierbe timp indelungat orezul o leaga bine.

Te asteptam si pe tine sa lungesti sarmaua forumului cu cel putin o jumatate de metru :occasion15:
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#58 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 24 January 2012 - 02:01 PM

Nu cred ca se sparge ca de aia exista si oul in compozitie. Insa oricum carnea are albumine care pot sa lege compozitia, cel putin asa zic eu.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#59 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 24 January 2012 - 02:09 PM

Eu nu pun ou in compozitia de sarmale (pun doar la perisoare) si totusi nu mi s-a intamplat sa se sparga, nici sarmaua la metru nici cea rotunda. Am reusit sa tai felii frumoase, intai am rasturnat pe un platou apoi am purces la manevra servit mesenii. :occasion15:

#60 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 24 January 2012 - 02:12 PM

Ah, asta e buna pentru noi! Anul trecut s-a pacalit mamaie si-a cumparat o varza pentru murat, de-ti spargi capul cu ea! d'aia belgiana, olandeza sau de care mama masii o fi! :occasion15: Abia, abia s-a murat ce sa mai zic de inmuiat frumos, doar varfurile frunzelor le putem folosi.Am facut niste sarmale anul asta, pfuaaa cat pumnu frate!In conditiile in care mama e obsedata sa faca sarmale mici, finute :occasion14:
Urmatoarea tura de sarmale, se va executa la metru! Sar'mana, bogdaproste de idee!

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi