Piept de rata cu pere si vin rosu
Postat 13 December 2010 - 02:30 PM
Pentru un piept mare de rata, am folosit:
1 para
1 pahar de vin rosu bun
2-3 cuisoare
1 bastonas mic de scortisoara
sare, piper
Para am curatat-o si am taiat-o in sferturi.Am pus-o la fiert impreuna cu vinul rosu si condimentele.Intre timp am pus pieptul de rata la prajit intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei, fara nimic.Se prajeste mai intai partea cu piele, timp de 10 minute, dupa care am intors pieptul de rata si l-am mai lasat inca 5 minute.
Am taiat pieptul de rata felii si l-am servit cu feliile de para fierte in vin.Deasupra am stropit cu vinul ramas de la pere si fiert pana s-a redus la jumatate din cantitate, sau chiar mai putin.Mie mi-au ramas 4-5 linguri de sos.
Voilà!
Postat 13 December 2010 - 02:44 PM
Saru' mina, Eataly, m-am scos cu friptura de Craciun !
Postat 13 December 2010 - 02:55 PM
Ioana, la 13 December 2010 - 02:41 PM, a spus:
Sa-nteleg ca-ti place?!?
uptown girl, la 13 December 2010 - 02:44 PM, a spus:
Saru' mina, Eataly, m-am scos cu friptura de Craciun !
In general, la pulpe, rata intreaga nu mai vorbim, fierbi si coci de-ti vine rau.Pieptul, e mai rapid.
Si cum spui tu e si tres chic!
Postat 13 December 2010 - 09:58 PM
Postat 13 December 2010 - 10:36 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
Postat 13 December 2010 - 10:42 PM
Postat 14 December 2010 - 07:38 PM
Postat 02 January 2011 - 10:30 PM
Eataly, la 13 December 2010 - 02:55 PM, a spus:
Eataly, tres chicu' ca tres chicu' , da' gustul ne-a dat pe spate si pe noi, si pe musafiri !!!
(inca o reteta pt. care iti multumesc mult ! )
Postat 02 January 2011 - 11:11 PM
Felicitari !
cum de sunt asa lucioase varzucele? si ce piure ai acolo ? imi place grav cum ai taiat para!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
Postat 03 January 2011 - 09:27 AM
uptown girl, la 02 January 2011 - 10:30 PM, a spus:
Eataly, la 13 December 2010 - 02:55 PM, a spus:
[center]Eataly, tres chicu' ca tres chicu' , da' gustul ne-a dat pe spate si pe noi, si pe musafiri !!!
(inca o reteta pt. care iti multumesc mult ! )
UpG, ce bine arata!
Ma bucur ca v-a placut.
Postat 16 January 2011 - 04:27 PM
Daniella, la 02 January 2011 - 11:11 PM, a spus:
Daniella, dupa ce-am indepartat o parte din cotorul si frunzele mai inestetice ale verzisoarelor de Bruxelles, le-am fiert pt. 3' in apa cu sare, le-am scos cu o spumiera din cratita si le-am pus intr-un castron cu apa rece sa opresc procesul de fierbere. Apoi le-am inabusit pt. inca 2' intr-o tigaie cu 1 Lg de unt saltindu-le din cind in cind. Asa au devenit lucioase.
Piureul e unul simplu, de cartofi, peste care am risnit un amestec de piper negru + roz + verde. Obisnuiesc sa mai pun citeodata si radacina de telina la piure, dar in cazul retetei de fatza mi s-a parut ca nu era cazul sa fac un talmes-balmes de arome.
Postat 17 January 2011 - 08:48 PM
Postat 10 September 2012 - 11:29 PM
Postat 12 September 2012 - 08:56 PM
Postat 08 January 2014 - 12:05 PM
Apoi intrebarea-ntrebatoare: de unde ma descurc de pere ?
Pentru ca-n perioada asta singurele care sunt de gasit sunt plasticele din hipermarket-uri.
Acuma facand abstractie de anotimp: si dac-ar fi s-o gatesc toamna, de care pere pot lua de la tzarani? Sunt o data cele fffffoarte moi -galben cu maro- pe care daca le-ai scapat s-au balegat, sau mai sunt cele care dau impresia de usor necoapte, verzi cu accente de rosu. Presupun ca cele din urma.
A crescut taica-miu 5 ani la tzara o galagie de ratze si noi n-am fost in stare sa facem decat pilaf si ciorbe.
Ia ca anu'asta-l pun sa le cultive din nou si-o sa ma sparg in ceva fonfleuri d-astea.
Inca o-ntrebare: pieptul observ ca ti-a iesit spre mediu, asta pe langa faptul ca l-ai prajit cu piele.
Pana la urma e strict o chestiune de gust sau culoarea pieptului facut nu e un simplu moft?
Par example, observ oameni care-l prefera in sange. Btw, does duck even serve so alive ?
Pe de alta parte, altora le place un pic overdone.
Personal, consider ca un medium ca al tau se apropie de adevar si vreau sa stiu informativ cam de cate minute ar fi nevoie pentru combinatia asta:
...probabil cam 2 in plus fata de ce-ai facut tu.
Dar revin la faza cu pielea, zici ca fara nimic in tigaie: cum ai avut focul de nu ti s-a-ntarit ? Pare extraordinar de frageda.
Felicitari si multumesc pentru reteta.
Postat 08 January 2014 - 04:39 PM
georgeleus, la 08 January 2014 - 12:05 PM, a spus:
Stai sa o iau cu inceputul.
Vinul nu trebuie sa fie dulce, ai presupus bine.
Eu iti recomand o para "de iarna", mai "necoapta" pe care oricum o fierbi in vin.
Eu am folosit soiul asta:
Stiu ca nu-i sezon de pere, dar ceva imi spune ca merge si gutuia.
Daca-ti place mediu, il faci mediu.Am facut mai multe incercari.Mai "coapta" se intareste, eu o prefer asa.
Trec la intrebarea cu prajitul pe plita: nu, nu s-a intarit.Pieptul, dar mai ales pielea e destul de grasa, lasa suficienta grasime pentru o prajire decenta.
Eu cred totusi ca depinde si de rasa ratelor( de carne, de ouat) nu vreau sa spun bestialitati.Presupun ca-i ca la toate inaripatele domestice.
Sper ca am raspuns la toate intrebarile si bine ai venit la noi!