Shepherd's pie, sau, mai pe romaneste, musaca cu piure de cartofi, in reteta ei originala, e cam fada si nu prea are mult gust. Asa ca io am schimbat reteta.
Cum n-am (inca) masina de tocat carne, cumpar carne tocata de la pravalie. In functie de stare, ori iau de vaca, ori amestec de vaca si porc. Si cum asta e plina de apa si mai stiu eu ce alte cacaturi, procedez asa: pun carnea tocata intr-o tigaie cu
putin ulei de masline (ca altu' n-am). Si o perpelesc si amestec in ea pana incepe sa lase o zeama. Cat mai multa zeama. Apoi, iau tigaia de pe foc, strang carnea intr-o margine, inclin tigaia, presez carnea ca sa lase cat mai multa zeama si apoi iau zeama cu lingura si o arunc pe toata.
Boon. Si acum modificarile mele de reteta.
Intai fac sosul de rosii. Iau niste rosii cherri bine coapte, le tai in trei si le arunc intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Pun tigaia pe foc si mai amestec din cand in cand. Alea lasa ele ceva zeama dar, in timp, se evapora din zeama. Asa ca completez fie cu vin alb, fie cu vermut alb. Tot in trocul asta cu rosii, pun cam mai de la inceput cimbru verde, salvie, rozmarin, daca vreti si ceva coriandru verde, si niste catei mari de usturoi zdrobiti dar necuratati. Si ceva sare de mare grunjoasa. Cu cat sunteti mai generosi cu ierburile, cu atat mai bine.
Cate rosii? In functie de cata carne e. Daca e prea putin nu are efect, daca e prea mult iese musacaua prea apoasa. In fine. Daca vi se pare ca sosul de rosii e prea mult il scadeti bine. Cu cat mai concentrat si mai putin apos, cu atat mai bine. Va descurcati voi. Cand e gata il dati la o parte.
Apoi pun o ceapa rosie (nu mica si curatata si tocata mititel) la calit intr-o tigaie. Cand e aproape gata, trantesc carnea tocata deja facuta, amestec bine, pun
piper negru si boabe de coriandru mojarate proaspat, pun o lingurita de pudra de kurkuma, amestec bine, mai adaug putin vin ca sa aibe ceva umezeala si mai las pe foc, amestecand, pana se amesteca bine totul. Si peste toata chestia asta trantesc sosul de rosii, amestec iarasi si mai las oleaca pe foc ca sa se pupe toate intre ele. Cand e gata dau la o parte.
Piureul il fac foarte simplu. Cartofi fierti, zdrobiti, pus unt, zdrobit mai departe, iar pus unt, iar zdrobit si amestecat pana iese un piure cremos dar sa nu fie chiar pasta fina. Adica sa simti la gust si textura cartofului. Cand e gata dau la o parte.
Acu iau un troc de bagat la cuptor. Il tapetez cu un strat de piure, apoi trantesc carnea deasupra si acopar cu un start de piure. Asadar, aveti grija sa aveti destul piure. Daca n-aveti, destul, mai faceti
Acu' iau o nucsoara si rad bogat deasupra piureului.
Preincalzit cuptoriul la fo 185 de grade, apoi bagat trocul cu musacaua, lasat fo 20 de minute, controlat daca piureul de sus incepe sa se rumeneasca putin si lasat trocul in cuptor pana piureul da semne bune de rumenire. Cand e gata, scos troc, lasat umpic la racorit, pus portie in farfurie si mancat. Puneti deasupra ce vreti sau nu puneti. Merge mancat cu castraveciori murati. Sau fara.
Beti ce vreti.
Eu cred ca musacaua asta facuta in felul asta este mult mai gustoasa si mai plina de arome.
Consideratii ulterioare la mintea cocosului:
- preferabil sa faceti voi carnea tocata, dintr-o carne cu gust bun. Sau amestec de carnuri cu gust bun. Sau carne de miel ca aia nu miroase ca aia de oaie (carnea!)
- cu cat carnea este mai gustoasa, cu atat puteti reduce cantitatea de mirodenii si de verdeata in asa fel incat sa fie un balans bun intre natural si... natural
)
- kurkuma io o pun ca-mi place. dar daca nu aveti chef de iz arabesc in mancare, nu puneti.
- daca folositi carne tocata de miel, puteti pune si menta. daca nu va plac celalalte influente arabesti, nu puneti menta.
- nu cumva sa puneti faina in carne!
- supa de carne este total anapoda. Aveti deja carne, asa ca nu mai e nevoie de alt gust de carne (sau de chimicale, daca folositi concentrate din care faceti supa de carne). Asa ca e ca si cum ati pune apa. Nu-i mai bine sa puneti vin sau vermut? Eh?
- nucsoara da un gust aparte, asa ca nu va sfiiti in a fi darnici. Dar nici sa exagerati.
- pudra de nucsoara de la borcanele sau pachetele nu are acelasi gust cu nucsoara razuita proaspat (care e, deci, de preferat)
- vinul sa fie sec pentru ca rosiile cherry coapte sunt deja dulci si nu vreti sa faceti desert.
- nu exagerati nici cu sucul de rosii in carne. totul sa fie in echilibru.