Kefir
#1
Postat 29 January 2010 - 12:00 PM
Vin si eu aici cu o mare rugaminte: stiu ca sunt fete din Bucuresti care au conopidute pentru kefir.As vrea si eu sa imi fac singura.Vrea cineva sa imparta?
Multumesc si pupici!
#2
Postat 19 December 2010 - 09:40 AM
Eu de exemplu, daca plec, ce fac cu el?Sta bine asa 10 zile sau mai mult in lapte sau ce ma sfatuiti sa fac?
Sa nu-mi ziceti ca trebuie sa-l iau cu mine....
De cand l-am primit, aproape o luna, nu mi se pare ca a crescut.E normal?
#3
Postat 19 December 2010 - 09:53 AM
Eataly, la 19 December 2010 - 09:40 AM, a spus:
Eu de exemplu, daca plec, ce fac cu el?Sta bine asa 10 zile sau mai mult in lapte sau ce ma sfatuiti sa fac?
Sa nu-mi ziceti ca trebuie sa-l iau cu mine....
De cand l-am primit, aproape o luna, nu mi se pare ca a crescut.E normal?
Ar cam trebui sa creasca. Eu il injumatatetesc la 5-6 zile vara si cam la 10 iarna (la mine in bucatarie e cam frig peste noapte)
10 zile? Cred ca da. In lapte rece sau chiar apa in frigider. Am auzit ca se si poate congela. Poti incerca cu o bucatica pentru a avea si un backup.
Iaca ce se zice aici (unul din cele mai bune site-uri despre kefir):
http://users.sa.char.../kefirpage.html
Milk kefir-grains may also be rested in fresh, clean water stored in the fridge for a number of days, when one needs to take a break from making kefir, and for what ever reason. The culture is simply put back into fresh milk to recommence the kefir making process at room temperature.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 19 December 2010 - 10:40 AM
Eu am pus-o intr-un borcan mai mare ,de 700 ml,cu lapte si am lasat-o in frigider o luna.
Nu pateste nimic.
Cand te intorci,schimbi laptele si o pui iar in bucatarie la "produs".
Asa o pastrez si in perioadele cand ma satur de kefir.
Iarna nu creste prea mult.Vara cand e cald,dospeste mai repede.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#5
Postat 19 December 2010 - 02:49 PM
W Mamadeus Paparotti, la 19 December 2010 - 09:53 AM, a spus:
Ar cam trebui sa creasca. Eu il injumatatetesc la 5-6 zile vara si cam la 10 iarna (la mine in bucatarie e cam frig peste noapte)
Si daca al meu e mort si eu nu stiu?
Piscotel, la 19 December 2010 - 10:40 AM, a spus:
Eu am pus-o intr-un borcan mai mare ,de 700 ml,cu lapte si am lasat-o in frigider o luna.
Nu pateste nimic.
Aha, ce bine!Va multumesc.
#6
Postat 11 January 2011 - 02:42 PM
#7
Postat 11 January 2011 - 03:26 PM
Totusi, intr-o luna ar trebui sa vezi ca s-a inmultit colonia
#8
Postat 11 January 2011 - 03:29 PM
#10
Postat 11 January 2011 - 07:19 PM
#11
Postat 12 January 2011 - 02:53 PM
Edit: eu am fost plecata 2 luni si am pastrat ciuperca la congelator. Intr-un borcanas de plastic am pus ciuperca, am acoperit-o cu lapte si am lasat-o asa. Cand m-am intors si am dezghetat-o era vie.
Mai era o varianta de pastrare la congi cu lapte praf.
#12
Postat 12 January 2011 - 04:50 PM
Boni, ce familie numeroasa ai tu.Inchipuie-ti ca a mea e cat cel mai mic segment din farfuria ta.Cel din stanga.Si nu s-a modificat nici de o virgula.Uite ca firmiturele n-am pescuit inca.
Fac maine ca azi chiar ca n-am timp.
Va multumesc fetelor.
#13
Postat 13 January 2011 - 03:57 PM
Asta-i decedatul.
Fetelor ce parere aveti?
Asa plutea inca prin lapte.
Nu mi se pare prea viu.N-am avut ce sa strecor pentru ca nu era inchegat, dupa 2 zile era inca lapte curgator.
Inca nu l-am aruncat, astept verdictul vostru.
Asa cum il vedeti, asa l-am primit acum aproape 2 luni.
#14
Postat 13 January 2011 - 04:10 PM
Eataly, la 13 January 2011 - 03:57 PM, a spus:
Asta-i decedatul.
IMG_2013.JPG
Fetelor ce parere aveti?
Asa plutea inca prin lapte.
IMG_2005.JPG
Nu mi se pare prea viu.N-am avut ce sa strecor pentru ca nu era inchegat, dupa 2 zile era inca lapte curgator.
Inca nu l-am aruncat, astept verdictul vostru.
Asa cum il vedeti, asa l-am primit acum aproape 2 luni.
Imi pare rau,dar dupa cum arata,cred ca pacientul nu mai poate fi resuscitat.
S-a nascut mort.
O sa ma duc la borcanul meu din frigider,la care nu am mai umblat de 3 luni,il imbaiez,il
pun in lapte proaspat si daca inca e viabil,peste vre-o luna cand se divide,iti trimit cu tot dragul o colonie de kefir.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#15
Postat 13 January 2011 - 04:49 PM
#16
Postat 13 January 2011 - 05:58 PM
Eataly, la 13 January 2011 - 03:57 PM, a spus:
Asta-i decedatul.
Fetelor ce parere aveti?
Asa plutea inca prin lapte.
Nu mi se pare prea viu.N-am avut ce sa strecor pentru ca nu era inchegat, dupa 2 zile era inca lapte curgator.
Inca nu l-am aruncat, astept verdictul vostru.
Asa cum il vedeti, asa l-am primit acum aproape 2 luni.
Offfffffffffff, si eu care vroiam sa-ti trimit adresa ca sa ma fericesti si pe mine cu olecuta de ciupercutaaaa... poci pentru ca sa plang?
Imi pare rau!
#17
Postat 13 January 2011 - 06:17 PM
Arata ca niste mici conopidute,albe si ferme.
Le-am spalat cu apa fiarta si racita si le-am pus in lapte dulce.
Intr-o luna iti trimit.
Apoi ai sa poti si tu da mai departe.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#18
Postat 14 January 2011 - 11:15 AM
sorinadaniela, la 13 January 2011 - 05:58 PM, a spus:
Offfffffffffff, si eu care vroiam sa-ti trimit adresa ca sa ma fericesti si pe mine cu olecuta de ciupercutaaaa... poci pentru ca sa plang?
Imi pare rau!
sa nu plangi
Granulele de kefir pot fi uscate.
Se spala bine cu apa si se aseaza la uscat pe cateva servetele asezate pe o farfurioara in camera la caldura. Ele se deshidrateaza, devin maronii si au un gust pronuntat de drojdie. Eu le pastrez intr-o cutie de plastic de medicamente si le rontai la calculator.
Si se pot expedia usor si in strainatate intr-un plic de scrisoare.
Uite ce se scrie:
Dehydrated milk kefir-grains are usually yellow in colour. They are quite firm and almost crystalline in appearance. After reconstituting for 24 hours in either fresh milk or fresh water, some grains more than others, will become slightly white in colour. With daily milk change, from there on, the grains will become whiter in colour until they stabilize. Although dry milk-grains may initially begin with no slime or gel component, the encapsulated organisms begin to awaken as it were, and should begin producing the gel-polysaccharide, kefiran, which is the essential component for the growth of milk kefir-grains. Kefiran production transforms the grains from yellow or a yellow/brown colour, to white, fluffy slimy grains with elasticity. Some grains usually reach this point before others do.
Generally, it should take anywhere between 3 to 8 weeks to notice at least a percentage, if not the majority of grains become white and slimy, and have increased in overall volume [or increased in weight, and not always in size per grain at this point]. These are propagable grains. In some cases it may take as long as 12 weeks for reconstituted milk kefir-grains to fully awaken and commence propagation. If any discoloured grains remain in the batch after 12 weeks, which do not produce the slime component and remain slightly yellow or yellow-brown, or a light orange colour with a crumbly texture when squeezed between two clean finger, then these grains are discarded, keeping only white, soft slimy grains, for the former are non-propagable [shall never grow].
NOTE The percentage of grains that eventually propagate, including the period it takes for the grains to become propagable is determined by how long they were stored for and storage conditions. A direct relationship here also lies in the manner in which the grains were initially dehydrated, and the quality of the fresh kefir grains prior to drying. Dehydrated kefir grains should store well for at least one year, and in same cases up to 18 months or longer. The longer the grains are stored for, the higher percentage of non propagable grains remain after 8 weeks of re-activation, or it will take a longer period for the grains to fully re-activate and begin to grow.
La mine nu a fost cazul sa reinviu granulele uscate caci colonia nu mi-a pierit de cei cativa ani de cand o cultiv.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#19
Postat 14 January 2011 - 11:43 AM
Eu de pe ebay am cumparat. Mi le-a trimis uscate, acoperite cu lapte praf si ambalate intr-o cutiuta
As putea dezhidrata cateva ciupercute si sa-ti trimit, dar nu stiu daca trec de vama canadiana. Sa nu-ti faci alte probleme
#20
Postat 14 January 2011 - 02:29 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 January 2011 - 11:15 AM, a spus:
Se spala bine cu apa si se aseaza la uscat pe cateva servetele asezate pe o farfurioara in camera la caldura. Ele se deshidrateaza, devin maronii si au un gust pronuntat de drojdie. Eu le pastrez intr-o cutie de plastic de medicamente si le rontai la calculator.
sefule, merci de aducere aminte. ai mai scris candva treaba asta dar am uitat-o instantaneu.
eu mai mereu trebuie sa arunc din ciupercute. de acum nu mai arunc