Glazura de ciocolata lucioasa ca oglinda
Postat 22 December 2010 - 10:13 AM
Eu am procedat astfel:
am amestecat 450 gr zahăr cu 150 gr cacao
am adăugat 350 gr apă si 300 gr smantana lichidă
Am pus pe foc amestecand pana cind a inceput să fiarbă bine, după care am lăsat-o să fiarbă 10 minute amestecand in continuare.
Trebuie sa ajunga la 108°C. A mea ajunsese la 90°C şi ceva dar cum "crescuse" si ameninţa să dea pe dinafară am oprit-o.
După care am strecurat-o ca să fiu sigură că nu mai avea nici un bulgăre de cacao, e un pas foarte important si va recomand sa nu-l sariti, e pacat dupa munca pe care ati depus-o sa vedeti puncte pe glazura. Se lasa la racit
Cind a ajuns la 50° C, am adăugat 15 de grame de gelatină muiată in apă.
Cind ajunge la 40°C se poate folosi.
Instalatia cea mai eficienta pentru acoperirea integrala a unui tort se face asezindu-l pe un gratar, gratar care se pune deasupra unui recipient mai mare, apoi se varsa glazura peste tort, mai intii pe margine si apoi deasupra, se varsa din centru lasind glazura sa alunece singura pe tort si sa il acopere. Toata glazura care curge in recipient se poate refolosi.
Lucrul cel mai important e ca glazura sa nu fie atinsa cu nici un intrument, cutit sau altceva, altminteri nu va mai fi lucioasa ca oglinda. Poza asta e oribila dar arata un pic cit era de lucioasa
Cea care ramine se poate tine citeva zile la frigider si se poate folosi la orice va trebuie.
Postat 22 December 2010 - 10:25 AM
dupa ce fac prajitura pe care o am in plan de sarbatori vin aici cu dovada
Postat 22 December 2010 - 10:32 AM
Postat 22 December 2010 - 10:50 AM
Postat 22 December 2010 - 11:03 AM
Postat 22 December 2010 - 11:03 AM
Dupa racire ramane moale , se poate taia fara probleme , nu crapa . Din experienta mea , pot spune ca o las sa se raceasca bine , si abia apoi o pun pe tort , asa cum zici tu , peste un gratar , si este cand dintr-o acoperire tortul e perfect glazurat , nu mai trebuie turnat al doilea rand de glazura .
Ortansa , nici io n-am termometru , dar asta nu m-a impiedicat sa fac glazura , asa ca incearc-o fara grija .
Succes celor care nu au incercat-o pana acum .
Postat 22 December 2010 - 11:04 AM
Cea mai mare bucurie a mea e ca voua va e de folos reteta asta.
Postat 22 December 2010 - 12:49 PM
Postat 22 December 2010 - 12:57 PM
nu e prea dulce?
si ultima intrebare:cum se glazureaza un tort buturuga cu glazura asta(de fapt cu oricare)?
multam mult si eu pt reteta(o citisem si dincolo,dar n-am incercat-o tot din cauza de termometru)-sunt sanse mari sa o incerc acum
Postat 22 December 2010 - 01:39 PM
gabrenia, la 22 December 2010 - 12:49 PM, a spus:
Reteta de aici are cantitatile din reteta originala, din pacate nu mai functioneaza linkul pe care il aveam si nici n-am gasit-o pe siteul cofetarilor ca sa vad daca ei specificau pentru ce tort mergea.
In trecut eu facusem cantitate dubla si glazurasem in mai multe straturi un tort de 3 etaje si-mi mai si ramasese o multime.
Nu pot sa-ti raspund precis dar pentru un tort normal de 26-28 de cm diametru cred ca aceasta cantitate e mai mult decit suficienta.
Eu am folosit-o punind-o pe inghetata sau la compozitia piersicilor umplute. Ca sa o refolosesti ca glazura cred ca ar trebui incalzita un pic ca sa devina din nou fluida. Asa cum e tinuta in frigider cred ca e mai potrivita pentru crema de pus intre straturi.
Postat 22 December 2010 - 02:26 PM
Cum am zis , eu o las sa se raceasca bine , si abia apoi o torn peste tort . Nu stiu Gabrenia cum sa explic cu marginile , torni pe mijlocul tortului , si cand e aproape acoperit tot , incepi sa torni pe margine , cumva firul de glazura sa cada perpendicular pe tort , paralel cu marginea , dar acoperind-o in acelasi timp ... Ioi , sper ca ati inteles ceva ... Eventual , sa vad cum stau cu timpul , si incerc sa filmez cum fac eu , nu promit , dar incerc . Ca de Craciun vor tort de ciocolata , si ce poate fi mai perfect decat glazura Adrianei ?
Postat 22 December 2010 - 03:35 PM
Postat 22 December 2010 - 04:29 PM
E grozava si ramin indatorata pe vecie Adrianei
Postat 22 December 2010 - 05:25 PM
Eu fac cu aceleasi cantitati ca si Doriana,e multisoara pt un tort de 22-24 dar va recomand sa nu faceti mai putina,mai ales pt prima data,pt ca s-ar putea sa trebuiasca sa turnati de doua ori. Asta pana prindeti experienta.
Ce va ramane se poate folosi,la sirop,creme de unt ,ganache etc.
Adriana
ps. eu am termometru dar nu-l mai folosesc. Incerc cu o picatura,doua pe deget. Daca nu frige f tare,adaug gelatina.
Postat 22 December 2010 - 07:15 PM
Postat 23 December 2010 - 01:16 AM
Postat 23 December 2010 - 08:50 AM
adriana -
Postat 30 December 2010 - 07:53 PM
si
Postat 30 December 2010 - 07:56 PM
gloxinia, la 30 December 2010 - 07:53 PM, a spus:
eu folosesc smantana normala (de aia de pun la ciorba ); deci nu e lichida - si merge super ! mie mi-a reusit mereu .