Postat 12 January 2011 - 04:32 PM
Adriana, presupun ca fiind recomandat de medic e ok. Insa din experienta de adult, tot dr spune ca e cea mai grea carnea de animal tanar, in particular miel si ied. Probabil asta liofilizata o fi curatata de colesteroale si toxicitate... nu stiu cum fac astia preparatele astea pt bebi. Oricum cand ai colesterolul crescut sau probleme cu ficatul e interzis (la noi) sa mai mananci carne de animal tanar: miel, ied.
Mutti nu am ineput cu toate, doar cu cereale. Insa cerealele sunt fara gluten, formula cu lapte (adica se prepara doar cu apa calda, nu cu lapte). Pana aici asa mi-a spus pediatra sa iau. Si nu a vrut sa recomande vreo firma anume, a spus doar atat: sa fie pt 4 luni, fara gluten, formula cu lapte.
Cand am ajuns la magazin, dupa ce imi spusese OanaC, cat de grozave sunt cele cu pere si ce bine le-au mancat/savurat fetitele ei, nu am gasit cu pere, dar am ales cu mere si morcov (nu-mi dau seama daca au ceva din cereale, mar sau morcov in praful asta instant ...e ca si cu carnea liofilizata...parerea mea ...) din oferta ce era ...mai erau vreo 2 variante pentru 4 luni: cu banana; cu porumb si orez. Cum la noi banana se introduce dupa 7 luni, iar la noi pe lista de diversificare de la dr scrie ca se incepe cu mar si morcov, mi-am spus sa iau din astea. Nici nu m-am gandit la alergii ... asa erau cerealele, asa le-am cumparat (Simple nu erau). I-am dat de 2 ori si deocamdata e ok copila.
Pana la 8 luni doar cereale fara gluten: orez, porumb.
Eu la raion am mai vazut Milupa si formula fara lapte care erau cu piersici; cu orez si vanilie. Acum pe siteul de la Milupa vad caare si o formula BIO pt 4 luni, dar eu nu am gasit-o in magazin. Mai erau de la Nestle ...dar cu celelalte 2 mamici cu care am vorbit, au spus ca Nestle era ultima varianta, din oferta de pe piata. Si mai era o firma de cereale BIO, nu am retinut numele, dar toate erau formula fara lapte si nici nu mai stiu sigur daca erau de la 4 luni. Nu am fost decat la Carrefour, dar voi mai cerceta. Deocamdata vad ca pe astea le place si o sa i le dau pana se termina cutia. 2 saptamani a zis dr sa merg cu doar cu cereale si doar 1-2 masuri, apoi daca tot e ok sa incepem daca dorim si diversificare fructe/legume etc si mi-a dat o foaie tiparita cu regulile despre DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI, din care spicuiesc:
- Initial o masa de lapte (De dimineata) se inlocuieste cu o masa de fructe. Se incepe cu suc mar crud si apoi morcov crud(1 lingurita in prima zi, crescandu-se cu 1 lingurita/zi). Apoi se ingroasa sucul cu pulpa de fruct. Daca se deranjeaza la stomacel se da marul copt. Apoi se folosesc alte fructe de sezon (banane dupa 7 luni, citrice dupa 9-10 luni). Doar 1 fruct 1 data. La sugarii constipati: pere, struguri, prune, portocale. La sugarii cu tendinta de diaree: mere, morcov, afine. Zmeura, fragi, capsuni, kiwi nu sunt recomandate inainte de 1 an, fiind f alergene.
In piureul de fructe se poate adauga ulterior branza de vaci (preparata in casa din lapte pasteurizat) sau cereale (100-150 g preparat). Sucul de fructe se prepara si se serveste proaspat, imediat ce a fost stors (oxideaza foarte repede si vitaminele sunt oxidabile), nu se fierbe si nu se pastreaza la frigider. Ce ramane se arunca. Se recomanda razatoarea de sticla, deoarece lamele de cutite il fac sa oxideze mai repede.
- ulterior o masa de lapte (pranz) se inlocuieste cu piure de legume. Ulterior in piureul de legume se poate adauga carne mixata (pasare sau vita cate 10g, 20g, max 30g), apoi galbenus de ou (1/4, apoi 1/2 apoi 1 galbenus intreg de 2-3 x /sapt) si ulei de masline EV.
- seara o masa de lapte va fi inlocuita de cereale cu lapte
Pestele alb (salau, stiuca) se da dupa 1 an, iar de porc dupa 3 ani. Iaurtul dupa 7 luni.
Sunte interzise sarea, zaharul si mierea pana la 1 an. Sunt absolut interzise alimentele prajite.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!